2010. dec 29.

Sir Jackie Stewart: Ez minden idők legerősebb mezőnye

írta: FormaNet
Sir Jackie Stewart: Ez minden idők legerősebb mezőnye

Az év végi számvetések idején a háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart szezonértékelése sem maradhat ki a sorból. Az autosport.comnak adott interjúban a skót legenda elmondta, hogy véleménye szerint a jelenlegi Formula-1-es mezőny minden idők legjobbja, és az idei év világbajnokát, Sebastian Vettelt igenis össze lehet hasonlítani olyan legendákkal, mint például Jim Clark, Jack Brabham vagy Graham Hill.


A 2010-es szezonban óriási küzdelem folyt a bajnoki trófeáért, ráadásul szinte mindvégig öt versenyző, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Mark Webber, Lewis Hamilton és Jenson Button - küzdött a végső győzelemért, melyet végül a tabella harmadik helyén álló Vettel nyerte, és lett a Formula-1 eddigi történelmének legfiatalabb világbajnoka.
 

"Azt hiszem ez minden idők legerősebb mezőnye. A Red Bullnak nagyon jó autója volt az idén, és mégis még a legutolsó futamon is négy pilóta küzdött a bajnoki címért, sőt a szezon nagy részében öten versengek érte. Ott volt a Red Bull, a Ferrari, a McLaren, és a Renault is jó formában volt, így nem is kívánhatnánk ennél sokkal többet. Ez egy hosszú szezon volt, és egészen az utolsó futamig nyitott” – értékelte a szezont Stewart, és arra a kérdésre, hogy az idei mezőny volt-e olyan erős, mint azokban az időkben, amikor világbajnoki címet nyert (1969, 1971, 1973), egyértelmű igennel válaszolt.
"Abszolút. Szerintem a versenyző ma is ugyanolyan képességekkel rendelkezik. Nem hiszem, hogy Sebastian Vettel bármiben különbözne Jim Clarktól, Graham Hilltől vagy Jack Brabhamtől vagy bárkitől, aki már egynél többször nyert világbajnokságot. Ezek a versenyzők ugyanolyanok: ugyanaz a győzni akarás, összpontosítás, elkötelezettség és isten adta tehetség hajtja őket, és mindez a legmagasabb szinten. Tehát nem sokban különböznek, csak most többen vannak azonos szinten, és az autók teljesítménye is hasonló, ezért voltak izgalmasabbak a versenyek, és úgy gondolom, hogy a 2010-es év volt annyira jó, mint az 1960-as évek vége és 1970-es évek eleje. Ez egy nagyszerű szezon volt, de szerintem a 2011-es is az lesz, mivel ugyanazok a pilóták lesznek ott, csak még nagyobb tapasztalattal.”

Stewart szerint jövőre Vettel még jobb lesz, de óriási kihívás lesz megvédeni a bajnoki címet olyan ellenfelekkel szemben, mint Webber, Alonso, Hamilton, Button vagy éppen Robert Kubica.

„Ő egy nagyon fiatal versenyző, hiszen még csak 23 éves. Emlékszem - és ezt már el is meséltem neki - , hogy én éppen 23 évesen kezdtem el versenyezni, ő pedig már most világbajnok. Mark Webber 34 éves. Tudom, hogy 34 évesen jobb ember voltam, mint 23 évesen, ezért azt hiszem, Sebastiantól ennél is többet fogunk még látni. Webber még mindig nagyon jó, és egy napon Kubica is világbajnok lehet. Jenson (Button) vezet talán a legfinomabban és legtisztábban a mezőnyben, Lewis (Hamilton) pedig talán a legnagyobb küzdő, a legjobb pedig továbbra is Alosno. Ez egy rendkívül tapasztalt, és képzett mezőny” - vélekedett a 71 éves legenda.


szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 kubica webber hamilton alonso világbajnokság formula 1 vettel 2010 sir jackie stewart