2011. jan 25.

Dél-Afrika már 2013-ban újra nagydíjat rendezne

írta: FormaNet
Dél-Afrika már 2013-ban újra nagydíjat rendezne

Dél-Afrika már a Labdarugó-világbajnokság után jelezte azon szándékát, hogy a jövőben csatlakozni kíván a Formula-1-es futamokat rendező országok közé. Jelen állás szerint ez akár már két év múlva megtörténhet.

A szervezők elképzelése szerint akár már 2013-tól fogadnák a mezőnyt, az új helyszínen, Cape Town utcai pályáján. A Cape Town Grand Prix Bid Company igencsak felkeltett Bernie Ecclestone érdeklődését, és meghívást kaptak a FOM vezetőjétől, hogy bemutathassák terveiket. A találkozóra a szezonnyitó Bahreini Nagydíj előtt, a FOM londoni irodájában kerül sor. 
 
Az elképzelések szerint a pálya 5,3 kilométer hosszú, utcai pálya lesz, és az előzetes tervek alapján 355 millió fontos költségvetéssel épülne. A beruházás nagyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a pályához tartozó infrastrukturális beruházás az előzetes becslések alapján további hatalmas összeget, akár a pálya költségének háromszorosát is felemésztheti.

A cég kommunikációs vezetője, Esther Henderson a versenypályát egyenesen Monacóhoz hasonlította, míg a várost Dél-Afrika Riviérájának nevezte. A létesítmény már nevet is kapott: Green Point, és a kommunikációs vezető elmondta, hogy a vonalvezetése számtalan természeti látványosságot érint, ami külön vonzó lehet a Formula-1 rajongói számára. Az aszfaltcsík egyedülálló különlegessége lenne, hogy áthalad a város stadionján, ezzel talán a tribünök egy része is megoldódna. Henderson azt is hozzá tette, hogy a magas költségek miatt gondolkodtak utcai pályában, nem pedig egy külön létesítmény felépítésében. Ez nem mellesleg egybevág Bernie Ecclestone azon elképzelésébe, hogy minél közelebb kell vinni a versenyt a közönséghez, vagyis több utcai pályának kell helyet adni a versenynaptárban.     

A Dél-Afrikai Köztársaság kapcsolata a száguldó cirkusszal nem új keletű, hiszen a múltban már számtalan nagydíjnak adott otthont, és olyan pilóta is az ország szülötte, mint az 1979-es szezon világbajnoka, Jody Scheckter.

Dél-Afrikában az első F1-es nagydíjat 1962. december 29.-én rendezték East Londonban. A helyszín ezen kívül még kétszer látta vendégül a száguldó cirkuszt, 1963-ban, és 1965-ben.
Az első Dél-Afrikai Nagydíj győztese Graham Hill (BRM) volt, míg a második helyen Bruce McLaren (Cooper Climax) végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a szintén Cooper Climax-ban versenyző Tony Maggs állhatott fel. 
1967-től már Kyalami fogadta mezőnyt. Itt az első futamra január 2-án került sor, melyet Pedro Rodriguez nyert, megszerezve a Cooper csapat F1-es pályafutásának utolsó futamgyőzelmét. A következő években az ország megszakítások nélkül rendezett F1-es futamokat egészen 1980-ig, majd egy év kihagyás után 1982-től 1985-ig. 
A 90-es években még két egymást követő évben visszatért a mezőny Dél-Afrikába. Az utolsó versenyt 1993. március 14-én rendezték, amit a Williams Renault volánja mögött versenyző Alain Prost nyert meg, a McLaren Fordban ülő Ayrton Senna és a Ligier Renault-ban versenyző Mark Blundell előtt. 
Dél-Afrikában tehát eddig összesen 23 Formula-1-es nagydíjat rendeztek, három futamnak East London adott otthont, míg húsz versenyen Kyalami fogadta a király kategóriát. 
A Dél-Afrikai Nagydíjak történetében 16 pilóta állhatott a dobogó legmagasabb fokára, a legtöbb futamgyőzelmet Jim Clark és Niki Lauda könyvelhette el, mindketten háromszor is diadalmaskodtak az országban. A konstruktőrök versenyében a Ferrari és a Lotus négy-négy futamgyőzelemmel vezeti a tabellát.
 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 nagydíj dél afrika formula 1 cape town