2011. már 15.

Kérdezz-felelek Sebastian Vettellel

írta: FormaNet
Kérdezz-felelek Sebastian Vettellel

Nem sok pilóta van a Formula-1 történelmében, akinek a következő szezonban sikerült megvédenie világbajnoki címét. Sebastian Vettel most erre készül, és bár véleménye szerint az új szabályok miatt lehetetlen előre megjósolni az erőviszonyokat, de reméli, hogy az RB7-es is legalább annyira ütőképes lesz, mint elődje.


Miután véget értek a kollektív tesztek, a következő állomás már Melbourne. Milyen érzésekkel utazol a szezonnyitóra?

Sebastian Vettel: A repülőút alatt a legfontosabb, hogy kialudjam magam, hiszen más időzónában leszünk, és így tudom átállítani magam. De feltételezem nem erre az érzésre vagy kíváncsi, hanem az autóra és a versenyképességre. Nagyon jó érzésekkel fogok utazni. A téli felkészülés kielégítően sikerült, hiszen sikerült nagyon sok kilométert megtennünk. Bár nem annyit mint a Ferrari, de többet, mint eddig bármikor. Hogy mennyire vagyunk jók a többiekhez képest, ebben a szezonban sokkal nehezebb megmondani, mint az előző években. Persze vannak szakértők, akik már próbálnak felállítani egy sorrendet, de nem hiszem, hogy bárki reálisan meg tudja ítélni a Melbourne-i hétvége hierarchikus viszonyait. Különösen nem az Albert Parkban, ahol láttunk már néhány meglepetést a múltban. Úgyhogy majd meglátjuk.

Te leszel a favorit?

SV: Jövőbelátó vagyok? Sajnos nem. Mindenkinek - beleértve engem is – meg kell várnia az első időmérő edzést Melbourne-ben. Azt tudjuk, hogy mennyit dolgoztunk a tél folyamán, és hogy gond nélkül teljesítettük a programunkat, így azt gondolom, hogy felkészülten vágunk neki a szezonnak. De kérdés az, hogy ez elegendő volt-e a vetélytársakkal szemben? Azt hiszem az első verseny nagyon érdekes lesz, és nem csak az erőviszonyok felmérése miatt, hanem az új gumik, a KERS, és az állítható hátsószárnyak tekintetében is. Annyit mondhatok, hogy ez egy jó show lesz a szurkolók számára, nekünk versenyzőknek pedig talán tanulságos.

Az RB6-os egy nyerő autó volt 2010-ben. Hasonló lesz az RB7-es is?

SV: Én azonnal otthon éreztem magam a kocsiban, és ezt alátámasztja az is, hogy mind a négy teszt kiválóan sikerült. A siker kulcsa mindig a megbízhatóság, hiszen semmire nem mész egy olyan autóval, ami ugyan egy másodperccel gyorsabb, mint a többi, de soha nem ér célba. Az tény, hogy könnyebb egy gyors autót megbízhatóvá tenni, mint egy megbízható kocsit gyorssá varázsolni, és mindannyian tudjuk, hogy nem ezzel az autóval fejezzük be a szezont. Így a második legfontosabb dolog a sikerhez a folyamatos fejlesztés. Mi csak rövid szüneteket iktatunk be a fejlesztéseknél, hiszen majd minden versenyen lesznek új elemek az autón. 

Ez az év Neked a címvédésről szól majd. Változtat ez valamit a hozzáállásodon?

SV: Ez az ami nem túl gyakran jut eszembe. Ebben biztos az is szerepet játszik, hogy most az előttünk álló feladatokra koncentrálunk, és én is inkább erre gondolok, nem pedig a múltra. Jó dolog a világbajnoki cím, de nem ez fog nekem segíteni a versenyeken. Most mindannyian ismét nulláról indulunk.

Az utolsó kollektív teszten Barcelonában úgy tűnt, hogy a Mercedes és Michael Schumacher versenyképesebb lesz, mint a tavalyi évben…

SV: Igen, versenyképesnek tűntek Barcelonában még akkor is, ha a legjobb időt alacsony üzemanyagszint mellett érték el. De a Sauber teljesítménye is meglepett. Úgy néz ki, hogy sebességben is fejlődtek. Hogy ez Melbourne-ben is meglesz-e, azt majd meglátjuk, de biztos, hogy néhány lépcsőfokot feljebb léptek. 

Barcelonában minden csapat gyakorolta a bokszkiállásokat, hiszen ez most egy fontos része lesz a futamoknak. Ez hogyan alakítja majd a versenyeket ebben az évben?

SV: Biztosan gyakrabban kell majd kiállnunk, így természetesen befolyással lesz a verseny alakulására is. Ez lesz az egyik legérdekesebb dolog az Ausztrál Nagydíjon. De ez egy olyasmi, ami mindenkinek ugyanazt jelenti. Nem látom, hogy ez bárki számára előnyt jelentene. Egy jó stratégia nyilvánvalóan segíteni fog. 

Már az első valenciai teszt után hatalmas mosollyal nyugtáztad az RB7-es teljesítményét. Még mindig úgy gondolod, hogy ez egy győztes autó?

SV: Ez az autó csak akkor lesz győztes, ha már versenyt is nyerünk vele, és ez még egyelőre nem történt meg. Az igaz, hogy az autó jó, és a megbízható. A sebességgel már Valenciában is nagyon elégedettek voltunk, és azóta csak erősödtek ezek a gondolatok. Most majd élesben is bizonyíthat, és meglátjuk ki készítette el legjobban a házi feladatot a tél folyamán. 
 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull sebastian vettel