2011. júl 31.

Alonso a McLarenektől vár segítséget

írta: FormaNet
Alonso a McLarenektől vár segítséget

A Magyar Nagydíj szombati időmérőjének két legnagyobb vesztese a Ferrari pilótája, Fernando Alonso, és a Red Bull versenyzője, Mark Webber. A kétszeres spanyol világbajnok hatalmas ambícióval érkezett Magyarországra, és a Silverstone-ban megszerzett győzelme, valamint valenciai, illetve Nürburgringi második helyezése után jelentősen megváltozott a véleménye abban a tekintetben, hogy harcolhat-e még idén a világbajnoki címért.

 

Alonso néhány futammal ezelőtt, a Ferrari rendkívül gyenge szezonkezdése után, a Red Bull dominanciájáról úgy nyilatkozott: "Aki azt gondolja, hogy idén még bárki megverheti Vettelt, az nem ért a Formula-1-hez."
Azóta szerencsére a küzdő szellem felülkerekedett a spanyolban, és ma már harcos oldalát mutatja mind a pályákon, mind nyilatkozataiban.
 
A Brit Nagydíjat követően azzal a kijelentésével okozott kisebb meglepetést, hogy a McLarenekkel való összefogásban látja annak lehetőségét, hogy meg tudják állítani Sebastian Vettel menetelését. Ez egyébként elég logikus elképzelésnek tűnhet, ha figyelembe vesszük, hogy a pontok rablása Vetteltől, csökkentené a német előnyét, ám Alonso úgy kalkulált, hogy ő vállalja a győzelmeket, a McLarenesek pedig legyenek szorosan mögötte, így futamról futamra mind nagyobb mértékben tud felzárkózni az éllovashoz.
 
Nincs ez másként most sem, annak ellenére, hogy a tegnapi időmérő nem úgy sikerült Fernandónak, ahogy azt szerette volna, mivel csak az ötödik rajtkockát szerezte meg. A Ferrari világbajnoka azonban nincs elkeseredve, és nagy csatákat ígér a mai futamon, sőt kifejezetten örül annak, hogy a tisztább oldalról vághat neki a mai versenynek. Most sem felejtkezett meg egykori csapata pilótáiról, és abban bízik, hogy a McLarenek már a futam elején kiveszik Vettel kezéből az elsőséget.
 
„Minden rendben, bár jobban szerettem volna az első futásra egy jobb eredményt, mert a harmadik helyen is tiszta oldalról indulhattam volna. Most egy sorral hátrébb kerültem, ötödikként indulhatok. Ha őszinte akarok lenni, az ötödik hely talán jobb, mint a negyedik, azért, mert itt a rajtrácson a tapadásban igen nagy különbség van a két oldal között. Sokat veszítettünk és az első kanyarban nem fogom tudni Vettelt nyomás alatt tartani. Az ötödik helyről ez elég nehéz lenne, de bízom abban, hogy majd a McLareneknek sikerülni fog.”
 
Alonso egyébként hosszú és nehéz versenyre számít, sok kiállással, ezért továbbra is abban bízik, hogy harcolhat a győzelemért. A spanyol pilóta -csapattársához hasonlóan- úgy látja, hogy a végleges kerékcsere taktika az első körökben, a szuper lágy gumik kopásának mértékétől függően fog kialakulni.
 
 
„Azt hiszem, a tapadás lesz a kulcs. Ahogy az abroncsok kopását figyeltük, arra következtethetünk, hogy ezen a hétvégén is sok boxkiállás lesz. Fontos, hogy figyeljünk a gumi problémákra, és arra van szükség, hogy a 70 kör alatt mindig jó ütemben cseréljünk, a megfelelő sebesség miatt. Szóval még mindig nyitott a verseny, egy biztos, jó rajtot kell venni, és az első körökben nagy iramot futni.”
 
Fernado Alonso nyilatkozata minden bizonnyal legjobban saját csapattársát, Felipe Massát frusztrálhatja, mivel a brazil közvetlenül Alonso elől, a negyedik helyről indul, arról az oldalról, ahonnan a spanyol semmiképpen sem szeretett volna rajtolni. Ha visszaemlékszünk még a Spanyol Nagydíj rajtjára, ahol a kétszeres világbajnok szinte állva hagyta a mezőnyt, megérthetjük Felipe Massa aggodalmát, aki nem túlzottan boldog a poros oldal miatt.

 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá a fórumon                
 
Szólj hozzá

ferrari f1 hungaroring mclaren forma1 magyar nagydíj fernando alonso formula1 rajtrács