2011. okt 29.

Ecclestone elfordul Ázsiától - A FOM vezér még több amerikai futamot szeretne

írta: FormaNet
Ecclestone elfordul Ázsiától - A FOM vezér még több amerikai futamot szeretne

A keddi bejelentés óta - mely szerint New Jerseny 2013-tól, második amerikai helyszínként szintén Formula-1-es futamot rendez - megnőtt Bernie Ecclestone étvágya az észak-amerikai versenyek iránt. A jelek szerint a FOM vezére jelentős irányváltásra készül a cirkusz terjeszkedését illetően, és vége szakad az évek óta tartó ázsiai hódításoknak.

 
A Koreai Nagydíj szervezői a jelek szerint megalapozatlan üzleti tervet készítettek, mielőtt bekapcsolódtak volna a száguldó cirkusz naptárába. A gondok már az építkezés végjátékában jelentkeztek, hiszen a létesítmény éppen csak elkészült az első versenyre, sőt egy hónappal a futam előtt még egyáltalán nem volt biztos, hogy lesz első Koreai Nagydíj. Az idei verseny után a szervezők jelezték, hogy szeretnének leülni tárgyalni az F1 teljhatalmú urával a jogdíjak csökkentéséről, mert a verseny jelenleg gazdaságtalan.
 
Ennek több oka is lehet. A helyszín kiválasztása már tavaly is komoly kétségeket szült, hiszen sikerült olyan helyet választani, ami távol esik mindentől, és a legtöbb szállodától csak több órás utazással érhető el a pálya. Ez a tény önmagában is jelentősen csökkenti az érdeklődők számát, ha meggondoljuk, hogy a háromnapos versenyhétvégén a szórakozással töltött óráknak közel duplája telik utazással. Fontos ok lehet, hogy a helyiekben még nem alakult ki a sport iránti szenvedély, amihez időre van szükség, hiszen Európában több mint 60 éve építi rajongótáborát a király-kategória.
 
A szervezők távlati tervei között szerepel, hogy Jeongamban a pálya körül egy egész város épül majd, ezeket az elképzeléseket jelenleg semmiféle finanszírozási lehetőség nem támasztja alá. Ecclestone segíthetne a koreaiaknak, hiszen bizonyos engedmények a jogdíjakból (és ezen engedmények későbbi megfizetése) talán hozzásegíthetné az ottani szervezőket, hogy kissé fellélegezzenek, és a fojtogató pénzügyi elvárások megszűnésével változtassanak a jelenlegi helyzeten, ám a jelek szerint a fehér lovagnak esze ágába sincs segítő kezet nyújtani. Sőt talán még jól is jön neki Korea anyagi ellehetetlenülése, hiszen az elkövetkező évek új belépői miatt előbb-utóbb dönteni kell, hogy melyik pályáktól veszi el a lehetőséget.
 
Természetesen Korea megmaradhatna, amennyiben fizetni tudja a jogdíjat, mivel közel dupláját fizeti, mint az európai pályák, ám a szurkolók és a csapatok sem nagyon szeretnének európai versenyekről lemondani. Az indiai verseny előtt Ecclestone egyértelművé tette, hogy esély van arra, hogy Korea rövidesen kikerül a programból. Véleményét igen egyértelműen fogalmazta meg: "Sok dolog van az életben, amit nem engedhetünk meg magunknak, és azt nem is engedjük meg. Elég sokáig tárgyaltunk velük elsőként. Elég furcsa volt. Nem álltak igazán mögötte. Ez nagy csalódás volt, mert elsőbbséget élveztek.”
 
Ecclestone arra a kérdésre, hogy Korea kikerülhet-e a programból, amennyiben nem képesek a teljes összeget kifizetni, igen rövid választ adott:”Igen”
 
Úgy tűnik, hogy hiába az LG jelentős szerepvállalása az F1-ben, hiába a mindkét oldalon megtalálható jelentős gazdasági érdek, hiába a több 100 milliós beruházás, és a nagyratörő tervek, Korea számára nincs türelmi idő Ecclestone részéről. És a "túlkínálat" miatt ezt meg is teheti.
 
A nagyúr hozzáállása a koreai kérdéshez egyféle irányváltást is előrevetít, aminek további jele, hogy a napokban (New Jersey bejelentése után) arról beszélt, hogy további nagydíjakat szeretne az USA-ban rendezni.
Ross Brawn tegnap Indiában elmondta, hogy fontos a széria számára az USA, hiszen a Mercedes legnagyobb piaca, de fontos megtartani a hagyományos (európai) pályákat (erről itt olvashattok), ami egyféle válasz volt Ecclestone amerikai elképzeléseire.
A FOM vezér ugyanis akár négy futamot sem tart elképzelhetetlennek az USA-ban.
 
Az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva Bernie Ecclestone elmondta: "Régebben 3-4 verseny is volt Amerikában, így további két versenyre is szükség lehet. Ez egy hatalmas ország. Kilenc verseny van Európában (Törökország kiesése után csak nyolc) és Amerika hasonló méretű. Talán úgy kellene, hogy négy Európában, és négy Amerikában.”
 
Ecclestone a számításainál egy dolgot nem vette figyelembe: Területileg valóban hasonló Európa és az USA, kb 10 millió km2, ám a lakosság tekintetében igen jelentős az eltérés, mert amíg Európában 730 milliónál is többen élnek, addig az USA lakosainak száma megközelítőleg 312 millió. Továbbá elkerülte figyelmét az a tény is, hogy az amerikai futamok történetében számtalan verseny teljes érdektelenségbe fulladt.
 
 
Az F1 urának érdeklődése tehát mostanra elfordult Ázsiától, és az új stratégiai célpont az Egyesült Államok. A száguldó cirkusz naptárának bővítésébe - amennyiben Európán kívüli helyszínekről van szó - a Concorde megállapodás értelmében a csapatoknak is komoly beleszólása van. A jelenlegi Concorde megállapodás 2012-ben lejár, így az újratárgyalás és aláírás előtt egy újabb (esetleg komoly vitára is okot adó) terület nehezítheti meg a megegyezést. 
         

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 ázsia forma1 bernie ecclestone amerikai nagydíj usa nagydíj koreai nagydíj