2012. jún 09.

F1 Vettel az élen az időmérő előtt

írta: FormaNet
F1 Vettel az élen az időmérő előtt

A Kanadai Nagydíj utolsó szabadedzésén Sebastian Vettel bizonyult a leggyorsabbnak, a német azonban mindössze hat ezredmásodperccel előzte meg Fernando Alonsót, míg a harmadik legjobb időt a pénteki szabadedzések favoritja, Lewis Hamilton futotta.


 
Az időmérő előtti utolsó szabadedzés száraz időbe zajlott, a balesetek és műszaki problémák azonban most sem maradtak el. Nico Rosberg már a gyakorlás elején kénytelen volt leparkolni a pálya szélén Mercedesét. Pénteken Hikkei Kovalainen és Bruno Senna törte össze autóját, míg az utolsó gyakorlást Jean-Eric Vergne fejezte be idő előtt . A Toro Rosso újonca az 1-es kanyart rontotta el, majd a fűre csúszva eltalálta a gumifalat. A francia autója nem sérült meg túlságosan, de az edzése véget ért.

15 perc elteltével még csak három versenyzőnek, Jenson Buttonnak, Kimi Räikköennek és Kobajasi Kamuinak volt mért köre, és az élen a még lágy gumikon köröző Button már 1:15-ös időt jegyzett, a rádión azonban továbbra is panaszkodott csapatának, ezúttal az első kerekek blokkolására. A 20. perchez közeledve hirtelen beindult a forgalom, és félidőnél a szerencsétlenül járt Vergne és Rosberg kivételével hiánytalan volt a tabella.
 
30 perccel a leintés előtt rövid időre a hétvége addigi legjobb idejével (1:15.022) Sebastian Vettel vette át a stafétát, mögé pedig a két Ferrari zárkózott fel, de néhány percen belül megszülettek az első 1:14-es idők. Először Fernando Alonso állt az élre, majd Lewis Hamilton még a lágy gumikon 1:14.712-es gyorskörével ismét kibérelte a top helyet, Vettel azonban kontrázott, és egy ezredmásodperccel túlszárnyalta mclarenes riválisát.
 
Az élmezőnyből elsőként Romain Grosjean, majd Michael Schumacher autójára került fel az opciós abroncs, de csak a negyedik-ötödik helyre zárkóztak fel. A nagyoknál az utolsó 10 percre kerültek elő a piros jelölésű Pirellik. Alonso mindhárom szektorban a legjobb időt autózva máris bő két tizeddel túlszárnyalta Vettel idejét, míg csapattársa, Felipe Massa - a spanyolhoz képest - négy tizedmásodperces hátrányban Schumacher mögé ugrott fel az ötödik helyre. A brazilnak nem igazán sikerült tökéletes kört összeraknia a szuperlágy abroncsokon, és egyik alkalommal a 8-as kanyarnál ki is csúszott. Vettel azonban az utolsó előtti percben az első és a második szektorban gyorsabb volt a Ferrarinál, így végül hat ezredmásodperccel megelőzte Alonsót. Hamilton nem tudott ennyit javulni, így maradt a harmadik helyen, Mögé pedig Mark Webber és Pastor Maldonado ugrott fel.
 
 
A legjobb tíz második felét Massa és Schumacher vezette, majd a két Lotus illetve Nico Hülkenberg következett. A top10 között mindössze 5.5 tized volt a különbség, de még a 15. helyen záró Jenson Button is bőven egy másodpercen beül volt Vettel 1:14.442-es idejéhez képest. 
 
Harmadik szabadedzés eredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 szabadedzés montreal sebastian vettel kanadai nagydíj