2012. jún 09.

F1 Vettelé a pole Montrealban

írta: FormaNet
F1 Vettelé a pole Montrealban

Sebastian Vettel idei második pole pozícióját szerezte meg a Kanadai Nagydíj időmérő edzésén. A német mellől Lewis Hamilton rajtolhat, míg a második sort Fernando Alonso és Mark Webber bérelte ki.

 
 
A szabadedzések tükrében újabb nagyon szoros csatára lehet számítani a Kanadai Nagydíj időmérőjén, ahol pole-ra esélyes volt a Red Bull, a Ferrari, a McLaren, sőt még a Mercedes is, bár ez utóbbi két alakulat egy-egy versenyzőjének, Jenson Buttonnak illetve Nico Rosbergnek bőven adódtak problémái az edzések alatt. A Lotusoktól szintén erősebb teljesítményre lehetett számítani, ugyanis a pénteki naphoz képest a hőmérséklet sokat emelkedett. Ehhez képest Sebastian Vettel mindhárom etapban a leggyorsabb kört futotta, és végül három tizedmásodperces előnnyel szerezte meg a rajtelsőséget Lewis Hamilton előtt, a Lotus pilótái közül pedig Kimi Räikkönen már a Q2-ben elvérzett.
 
Q1
 
A kiscsapatok pilótáit kivéve mindenki a lágy gumikkal kezdett, az élmezőnyben Fernando Alonso 1:15.121-es köridővel  adta meg a kezdőlökést, míg legutoljára Sebastian Vettel csatlakozott. A Ferrari spanyolja elsőként szorította 1:15 alá a köridőt, majd Michael Schumacher 1:14.892-vel átvette a vezetést, de az utolsó percekben érkező Vettel másfél tizeddel gyorsabb volt a hétszeres bajnoknál.
A Q1 végére a mezőny a top pilótákon kívül mindenkinél előkerültek az opciós abroncsok, többek között a Lotus versenyzőinél, sőt még Jenson Buttonnál is.  Vettel közben tovább javított, végül 1:14.661-nél állította meg az órát. Button a piros jelölésű gumikkal felugrott a második helyre, közben az élmezőny már visszatért a boxba, a kicsiknél pedig ádáz csata kezdődött. A Toro Rosso versenyzői, valamint Pastro Maldonado volt veszélyben, közülük Jean-Eric Vergne lett a vesztes, sőt a francia újoncot a két Caterham is megelőzte.
 
Kiesők sorrendje: Heikki Kovalainen, Vitalij Petrov, Jean-Eric Vergne, Pedro de la Rosa, Timo Glock, Charles Pic, Narain Karthikeyan
 
Q2
 
Az időmérő középső etapját már szinte mindenki a szuperlágy abroncsokon nyitotta meg, és első nekifutásra a két Red Bull bérelte ki a top helyeket Vettel és Webber sorrendben, majd Lewis Hamilton beférkőzött az energiaitalosok versenyzői közé. Az első hármast a két Mercedes követte, de a Ferrarik még csak a Q2 második felére kapták meg a lágyabb gumikat. Alonso ugyan nem tudta túlszárnyalni a regnáló bajnok idejét, de Hamiltont hátrébb tessékelte, illetve Webber is bejött az Ezüst Nyilak elé.
Az első hat versenyző már biztonságban érezhette magát, az utolsó négy továbbjutó helyért azonban ádáz csata kezdődött. Veszélyben volt a tavalyi montreali győztes, Button, valamint Massa is, végül 9. és 10. helyen jutottak tovább, eléjük pedig Grosjean és Di Resta férkőzött be.
Kimi Raikkönen csak a 12. helyről kezdheti meg a szezon hetedik versenyét. A finn versenyző később a Sky sportnak a differenciálmű problémára panaszkodott.  
 
Az utolsó pillanatban egy kisebb incidens is történt Maldonadónak köszönhetően, aki továbbjutásért küzdött, és egy legjobb első szektort biztatónak is tűnt, de a venezuelai az utolsó sikánnál megpördült, és autójának jobb hátsó kerekével a falat is eltalálta.
 
Kiesők sorrendje: Kobajasi Kamui, Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Bruno Senna, Pastor Maldonado.
 
Q3
 
Sebastian Vettel tovább folytatta menetelését, és 1:13.905-tel adat fel a leckét riválisainak, majd a hajrában bő egy tizedet még saját magához képest is javított.
Lewis Hamilton mindössze három tizedre tudta megközelíteni a Red Bull kétszeres bajnokát, míg Alonso már bő négy tizedmásodpercet kapott.
Vettel ausztrál csapattársa a negyedik leggyorsabb kört jegyezte, míg a harmadik sort Rosberg és Massa bérelte ki. Button már lágy gumikon hajtott ki a boxból, és a hajrában már nem is erőltette a rajtrácson való feljebbjutást, így a 10. rajtkockából kezdheti meg a vasárnapi futamot, Michael Schumacher mellől. Közvetlenül előttük Grosjean és Di Resta foglalhat helyet.
 
 
Az időmérő végeredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 időmérő sebastian vettel kanadai nagydíj