2012. jún 14.

F1 A Renault tovább terjeszkedne - a cég szeptemberben jelenti be 2014-es partnereit

írta: FormaNet
F1 A Renault tovább terjeszkedne - a cég szeptemberben jelenti be 2014-es partnereit

A 2014-től bevezetésre kerülő új motorok kapcsán igen kaotikus a helyzet a Formula-1-ben, sőt nagy kérdés, hogy egyáltalán bevezetik-e az 1,6-os turbókat, a Renault azonban előretekint, és szeptemberben már azt is bejelenti, kikkel köt beszállítói szerződést 2014-től.

renault-motor.JPG 

A paddockban egy ideje igen komoly beszélgetések folynak az új erőforrásokról, és a csapatok nagy része azért aggódik, mert előrelátható, hogy a gyártók a fejlesztési-költségek miatt az eddiginél magasabb áron adják majd az új aggregátokat. Egyes források szerint jelenleg komoly erőfeszítések folynak arra vonatkozóan, hogy ez a kérdés ne destabilizálja a száguldó cirkuszt.

A Renault F1 Sport ügyvezető igazgatója, Jean-Francois Caubet úgy véli, a probléma kezelésének egyik lehetséges módja, ha feloldanák a jelenleg érvényben lévő korlátozást, ami szerint egy gyártó maximum három csapatnak szállíthat motort ( A Renault tavaly az FIA külön engedélyével állapodott meg a negyedik csapattal, a Williamsszel). Többek között azért is gondolja így a francia szakember, mert jelenleg a Cosworth és a már bejelentkező - Greg Pollock nevével fémjelzett - PURE jövője elég bizonytalan, illetve ha egy gyártó még több csapat számára tudna motorokat szállítani, úgy jobban eloszlana a fejlesztési költség, ezzel csökkenhetne az új erőforrások ára.

A Renault az új V6-os motorokat első alkalommal ezen a héten teszteli, ezzel kapcsolatban Caubert az Autosportnak elmondta: "Jelenleg négy ügyfelünk van. Azt gondolom, hogy ha nincs mód változásra, akkor ez a négy marad a következő években is.”

000 facebook_banner.jpg

"Akkor lesz majd gond, ha ki kell alakítani a stratégiánkat 2014-re. Kétféle lehetőségünk van: Két csapatra fókusztálunk, vagy az ennél nagyobb elképzeléseket választjuk. Bármelyik is lesz, még idén szeptemberben döntést hozunk, mert el kell döntenünk, hogyan tovább.”

"Először is szeretnénk megtudni, hogy mi lesz a Világtanács döntése az ellátható csapatok számával kapcsolatban. Erről a jövő héten lesz szó.”

"Tisztáztuk Jean Todttal, és beszéltünk Bernie Ecclestone-nal is arról, hogy egy nyitott piacra van szükségünk, mert a régi szabályok (a korlátozás) még helyesek voltak akkor, amikor még volt a Ferrari, mi, a Cosworth, a Mercedes, a Honda a BMW és a Toyota. Jeannak azt mondtuk, hogy jelenleg a nyitott piacra van szükség, ezért nem kellene korlátozást bevezetni.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

motor f1 renault formula-1