2012. jún 24.

F1 Újra Newey újításától hangos a paddock - egyesek szerint nem szabályos az RB8 padlólemeze

írta: FormaNet
F1 Újra Newey újításától hangos a paddock - egyesek szerint nem szabályos az RB8 padlólemeze

Az Európa Nagydíj tegnapi időmérőjét követően újabb találgatások keltek szárnyra az F1-es paddockban arról, hogy Vettelnek teljesen legális autóban sikerült-e - az egyébként rendkívül szoros mezőnyben - közel négy tizedmásodperces előnyt kiautóznia a második helyezett Lewis Hamiltonhoz képest.. Úgy tűnik Adrian Newey újabb ötlete, a Valenciában debütáló új padlólemez sem arat osztatlan sikert a riválisoknál.

Sebastian Vettel, a Red Bull, Valencia, 2012.jpg

Egyesek úgy vélik, a Red Bull új padlólemez-kialakítása egyféle dupla diffúzorként működik, sőt egy veterán F1-es fotós, Darren Heath azt állítja, hogy az edzésen a német pilóta autójából különös hangokat hallott, olyat, mint a fúvott diffúzorok idején.

A paddockban nagy meglepetést keltett Vettek közel négytized másodperces előnye a második leggyorsabb kör futó Hamiltonnal szemben, különösen azért, mert az őt követő hét pilóta között összesen ekkora volt a különbség.

Amikor gyakran csak század-, sőt ezredmásodpercek döntenek egy-egy helyezésről, sokan találgatják, vajon mi lehet Vettel és a Red Bull titka, amitől a Q3-ban megfutott egyetlen körre ennyire felgyorsult.

„Mi a titkod?" – kérdezték az időmérő után Vetteltől, és Hamilton is ugyanezt kérdezte mosolyogva riválisától.

„Nem tudom megmondani" – mosolygott vissza Vettel.

A német Bild szerint nem tarthat sokáig a mosolygás, amennyiben a rivális csapatok újra a Red Bull ellen fordulnak, és vizsgálatot követelnek az új padlólemez ügyében.

Hamiltont idézte egy brit lap, mely szerint a McLaren pilóta a dologról így nyilatkozott: „Csak rá kell nézni az autójára, hogy megtudd, honnan ez a nagy különbség."

„A főnököm nem szeretné, ha ezt mondanám, de....a célom, hogy ott fejezzem be (a versenyt), ahol most vagyok."

000 facebook_banner.jpg

Bár Pastor Maldonado indul a harmadik helyről, és mellőle, de kissé hátrébb, a negyedik helyről vág neki a mai futamnak a Lotus pilótája, Romain Grosjen, mégis sokan a franciát tartják Vettel nagy kihívójának.

Amikor Grosjeantól azt kérdezték, lehet-e ő az idei nyolcadik futamgyőztes, így válaszolt: „Igen, lehetnék. Azzal a vággyal indulok, hogy megnyerjem. De azt hiszem, ha Vettel megtartja ezt a sebességét, érinthetetlen lesz."

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull lewis hamilton európa nagydíj formula1 sebastian vettel adrian newey padlólemez fúvott diffúzor