2012. júl 02.

F1 Maldonado talán egyedüliként a mezőnyben megértette a Pirelli abroncsok működését?

írta: FormaNet
F1 Maldonado talán egyedüliként a mezőnyben megértette a Pirelli abroncsok működését?

A Formula-1-es világbajnokság 2012-es szezonjának egyik kulcskérdésévé vált a Pirelli abroncsok minél jobb megértése. A gumik viselkedése pályától, autótól, hőmérséklettől függően változik futamról futamra, ezzel meglehetősen kiszámíthatatlanná téve az idei szezont. A pilóták vezetési stílusa is jelentősen befolyásolja az abroncsok viselkedését, és főleg élettartamát. A Williams istálló barcelonai futamgyőztese, Pastor Maldonado úgy érzi, az olasz gyártó idei keverékét sikerült megértenie, és kezelésüket sokkal jobban elsajátította, mint az előző évben.

Maldonado a gumikról.jpg

Maldonado kissé megosztja az F1 társadalmát gyakran agresszív, forrófejű, és talán sokszor átgondolatlan manőverei miatt, ám tehetségéhez nem fér kétség, mint ahogy ahhoz sem, neki idén már sikerült  bizonyítani a Williams FW34-esben rejlő potenciált. A venezuelai pilóta elégedett azzal, hogy sikerült megértenie az új Pirelli keverékek működését, és azt, hogy hogyan tud azokkal a leghatékonyabban dolgozni.

„Azt hiszem, nagyon jól megértettem a gumikat. Sokkal jobban, mint az előző évben. Még ha változtak is idén, remekül érzem azokat."

"Pontosan tudom, mit kell ahhoz tennem, hogy vigyázzak a gumikra, és hogyan kezeljem azokat a versenyen, hogy hosszú élettartamuk legyen. Mindig próbálok javulni, és azt hiszem, köztem és az autó-, illetve a gumik közötti kombináció jelenleg jó."

A 27 éves pilóta elmondta, rengeteg kemény munka van abban, hogy sikerült megértenie a Pirelliket, és biztos benne, hogy az idei szoros bajnokság egyik legfőbb oka a gumikban keresendő.

„Ezek a gumik csak nagyon szűk hőmérsékleti tartományban működnek jól. Amint kikerül ebből a tartományból, már sehol sem vagyunk."

„Nagyon nehéz odatenni magunkat egy körön, hiszen nagyon kicsik a különbségek. Ha veszítünk két tizedet, máris nehéz bejutni a top tízbe. Nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy megértsük a gumikat, ami segíthet abban, hogy az autó különböző körülmények, és különféle beállítások mellett jól működjön."

000 facebook_banner.jpg

A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery a valenciai verseny előtt azt jósolta, hogy az istállóknak rövidesen sikerül teljesen megérteni az idei abroncsok működését, ami némileg csökkenti majd a kiszámíthatatlanságot, ám eddig Maldonadón kívül még egyetlen csapat vagy pilóta sem tett olyan nyilatkozatot, ami ezt alátámasztaná. A kulcs tehát minden bizonnyal továbbra is a gumikezelés lehet, ami a versenyzés része, és - figyelembe véve az azonos feltételeket - egy megoldandó probléma mind a csapatok, mind pedig a pilóták számára.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 pirelli williams forma1 formula1 pastor maldonado