2012. júl 07.

F1 Lehet-e ez a Mercedes futama? - Interjú Nico Rosberggel

írta: FormaNet
F1 Lehet-e ez a Mercedes futama? - Interjú Nico Rosberggel

Mint sok csapatnak a mezőnyben, Silverstone a gyári Mercedesnek is  hazai pálya, így a csapat ezen a hétvégén különösen sokat tesz majd a győzelemért. Azonban nem ők számítanak a silverstone-i verseny legnagyobb esélyesének. Nico Rosberg, a csapat fiatal pilótája nyilatkozott arról, hogyan látja az esélyeit a brit hétvégén.

Rosberg nagy esély.jpg

Nico, már láthattunk néhányszor őrült futamokat és váratlan győzteseket. Mit gondolsz, ez a kiszámíthatatlanság ezen a versenyen is folytatódni fog, vagy valaki képes lesz elhúzni a mezőnytől?

Nico Rosberg: Nos, úgy gondolom, hogy hamarosan tisztábban fogunk látni. Nehéz megjósolni, hogy ez ezen a hétvégén történik-e meg. Az időjárás fontos szerepet játszik majd, és ez lehet, hogy nem enged majd senkit elszakadni. Azonban a következő két nagydíjon: a Német- és a Magyar Nagydíjon nemcsak tisztább, de valószínűleg egészen tiszta képet kapunk.

Folytassuk valami teljesen mással. Ross Brawn azt mondta, szeretné megtudni, az elkövetkező néhány hétben hogy Schumaherre számíthat-e majd a következő szezonban. Ha dönthetnél kit választanál csapattársadként, Michaelt, vagy Lewis Hamiltont?

NR: Lewis, mint egy lehetőség? Ezt ki mondja? Csak azért, mert az év végén lejár a szerződése a McLaren-nél, nem jelenti automatikusan, hogy a Mercedesbe igazol. Azonban válaszolva a kérdésedre, remélem, hogy Michael marad. Nagyon boldog vagyok, hogy ő lehet a csapattársam. Mindnyájan remekül dolgozunk együtt, ő pedig nagyon magas szinten versenyez. Együtt előre visszük a csapatot, tehát nagyra értékelném, ha maradna.

Nem is olyan régen te, Ross és Michael, azt mondtátok, hogy megértettétek a gumik működését. Mi lett ezzel?

NR: Nos, Valenciában valószínűleg egy kis problémánk volt ezzel a megértéssel. De valójában a gumi egy nagyon összetett dolog, és igen, azt mondhatom, most már egyre jobban értjük a viselkedésüket, de még hosszú idő, amíg megvalósítjuk ezt a gyakorlatban. Ez egy óriási mérnöki kihívás. Régebben a siker kulcsa 50 százalékban aerodinamika volt, és a másik 50 százalék volt a többi. Mára ennek jelentős részét adják a gumik. Korábban te alakítottad a gumit az autóhoz, ma pedig a kocsidat kell a gumihoz alakítanod. A módosítási tartomány nagyon szűk, és természetesen a vezetési stílusodnak alkalmazkodnia kell ehhez. Tehát valójában a gumik tanítanak minket arra, hogy merre fejlesszünk.

Úgy gondolod, hogy az autód jobban működik esős körülmények között, mint a többi?

NR: Nem, nem hiszem. Ez mindig egy olyan kérdés, amire a szabadedzéseken kapsz választ.

Mi a helyzet a gumikkal a hétvégére?

NR: Igen, ez egy kérdés lehet, mivel az előrejelzés esőt mutat a hétvége folyamán, nekünk pedig mindössze három szett esőgumink van az egész hétvégére. Mentem pár kört az első szabadedzésen, párat a másodikon, de nem akartam többet. A gumik valószínűleg főszerepet kapnak majd vasárnap. Meglepően jól ment a második szabadedzésen. Változtattunk a beállításokon, ami jó hatással volt.

Képes egy pilóta különbséget tenni az ilyen körülmények között is?

NR: Egy pilóta mindig tesz különbséget. Persze az ilyen körülmények között néhány apró trükk segíteni fog. Ez nem más, mint hogy hogyan manőverezel keresztül a pálya vizes részein, ami a körödet adja. De hogy hogyan csinálja, az a pilóta dolga.

000 facebook_banner.jpg

Mit érzel magadban a hétvégével kapcsolatban?

NR: Mindig úgy jövünk egy versenyre, hogy tudjuk, mennyire vagyunk képesek, és ez nagyszerű, különösen itt, ahol a csapat központja ilyen közel van, és a gyárban dolgozó srácoknak ez az egyetlen nagydíj az évben, amin részt vehetnek.

A bajnokság még mindig nagyon nyitott. Hol látod magad?

NR: Ebben a pillanatban elégedett vagyok a pontjaim számával, de a hangsúly az „ebben a pillanatban"-on van. De itt az idő, hogy továbblépjünk. A célunk pedig az, hogy versenyről-versenyre teljesítsünk, és persze próbáljunk győzni, próbáljunk egyenletesen fejlődni, és nem gondolni a világbajnokságra.

Szöveg: FormaNet, Jeney Anna

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma1 formula1 silverstone nico rosberg brit nagydíj 2012