2012. júl 28.

F1 Hamilton a pole-ban a holnapi Magyar Nagydíjon

írta: FormaNet
F1 Hamilton a pole-ban a holnapi Magyar Nagydíjon

Száraz, napsütéses időben kezdődött a 27. Magyar Nagydíj időmérője a Mogyoród melleti Hungaroringen. A rajthelyeket eldöntő edzésen Lewis Hamilton meggyőző fölénnyel szerezte meg a rajtelsőséget, de második helyével Romain Grosjean is megmutatta a Lotusban rejlő potenciált.

lewis hamilton hungaroring.JPG

Q1
Az edzés első pillanatában a Lotus pilótája, Romain Grosjan hajtott a pályára, és az első mért kört is a svájci-francia pilóta kezdte meg. Röviddel Grosjen után kihajtott csapattársa, Raikkonen is, és az ötödik percben már 19 pilóta volt a pályán.

Grosjean nem futott igazán értékelhető időt, míg a finn csapattárs 1.23 273-as idővel szinte azonnal az élre állt. A hetedik percben már csak a Caterham pilótái nem futottak installációs kört, egyre nagyobb volt a forgalom a pályán. Raikkönen mögé Nico Hülkenberg és di Resta sorakozott fel, ám másodperceken belül Button vette át a második helyet.

A kilencedik percben már a Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa futott második helyre elég időt, a sorrend azonban nagyon hamar teljesen megváltozott, az időmérő első szakaszának felénél Hamilton Räikkönen, Grosjean volt az első három sorrendje. Őket követte Massa, akit rövidesen Button szorított le a negyedik helyről. Bruno Senna a Williamsszel nagyot villantott, mikor a 12. percben másodikként felzárkózott Hamilton mögé. A két Mercedes ekkor a 7. és a 11. helyen állt, Schumacher, Rosberg sorrendben.

Az pilóták nagy része folyamatosan javította idejét, Hamilton saját magára is hattizedet verve beállította az 1:21.794-es időt. Az utolsó 5 percre többen feltették a lágy gumikat, a 10. helyen álló Button a közepes keverékeken alulkormányzottságra panaszkodott. A Red Bullok az élmezőny végén, az 5. és 7. helyen álltak 4 perccel az első szakasz leintése előtt, Webber egytizeddel volt gyorsabb  német csapattársánál.

A Q1 végén tovább változtak az idők és eredmények, Hamilton azonban tartani tudta vezető helyét. Schumacher két perccel a vége előtt a 7. helyre hozta be az ezüst nyilat, ám ez csak másodpercekig maradt így, pillanatok alatt a 11. helyen találta magát. Kobajasi az utolsó pillanatban tudta megkezdeni utolsó körét, melyre szüksége is volt, mivel ekkor kieső helyen állt, végül 15. helyen jutott tovább. Vettel a 17. helyen éppen csak bejutott az időmérő következő szakaszába.

Az első szakasz sorrendje: 

Q1.jpg

kiesők:

kiesők1..jpg

 

Q2

Az első pályára hajtó pilóta Michael Schumacher volt, hamarosan csatlakozott csapattársa, Nico Rosoberg is. Az első mért időt a hétszeres bajnok jegyezte, egy nagyon gyenge idővel. Értékelhető ideje először Felipe Massának volt, 1.21.951, ám Nico Hülkenberg szinte azonnal átvette a braziltól a vezetést. Őt rögtön Jenson Button váltotta az élen, ám a mclarenes sem maradt sokáig a tabella tetején, Grosjean háromszázaddal gyorsabb volt, de egy 'perc múlva már Kimi Raikkönen állt a tabella élén, kétszázados előnnyel, 1.21,614-es idővel.

A Q2 félidejében Webber futott egy remek kört, ezzel a második helyre ugrott előre. Hamilton 7 perccel a leintés előtt több mint fél másodperccel megelőzve Raikkönent, a hétvége addigi legjobb idejével állt az élre. A brit minden szektorban a legjobb időt autózta, ám arra panaszkodott, hogy feltartotta az egyik Sauber.

Webber tovább növelte tempóját, és a harmadik helyre érkezett meg, Alonso azonban 4 perccel a vége előtt csak a 10. helyen állt, míg Massa a 7. helyet foglalta el. Ekkor Massa remek időt autózva felért a második helyre, miközben Alonso a harmadik helyre érkezett. A Q2 végén hatalmas tűzijáték bontakozott ki, a végén a két Red Bull is bizonyított, Vettel felzárkózott a második helyre, míg ekkor még Webber a hetedik időt autózta.

A legvégére Maldonado villantott nagyot, amikor felért a harmadik helyre. A Q2 vesztesei végül a tűzijáték után a Mercedesek, a Sauberek és Mark Webber volt, akit Bruno Senna az utolsó pillanatban szorított ki a továbbjutók közül. A második szakasz nagy győztese a Williams, mivel mindkét pilótája bekerült a top 10-be.

A második szakasz sortrendje:

Q2.jpg

Kiesők:

kiesők2..jpg

Q3

A meteorológusok jóslata nem igazolódott be, az időmérő utolsó szakasza is száraz, napsütéses időben folytatódott. Elsőként Nico Hülkenberg hajtott a pályára, őt követte Jenson Button. Rövidesen Hamilton, és Senna is megkezdte körét. Hamilton rontott az első mért körén, így újabb próbálkozásra kényszerült. Félidőben Räikkönen is pályán volt, és bár nem futott erős kört, átvette a vezetést Hamiltontól. A Ferraik az 5. percet követően hajtottak pályára. Hamilton az elrontott köre után egy remek idővel átvette a vezetést, Grosjean Button és Raikkönen előtt. Vettel is csak az utolsó szakasz második felében csatlakozott a mezőnyhöz, és szinte teljesen tiszta pályán autózott. Ekkor Vettel megautózta a második legjobb időt.

000 facebook_banner.jpg

A legjobb kört mindenki a végére tartogatta. A csapatok közben a forgalmat figyelték. A Ferrarik a végére hagyták a gyorskört, végül Massa a 7. Alonso a 6. helyet szerezte meg, míg Grosjean az első sorból, Hamilton mellől indulhat.

A holnapi rajtrács top 10 pilótája: 

Q3.jpg

 

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

 

Szólj hozzá

f1 hungaroring mclaren forma1 lewis hamilton magyar nagydíj formula1