2012. júl 30.

F1 Horner: Nem kellene bírálni azért, mert kreatívak vagyunk

írta: FormaNet
F1 Horner: Nem kellene bírálni azért, mert kreatívak vagyunk

A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner kissé már belefáradt abba, hogy egyesek folyamatosan keresnek valamit, ami után megkérdőjelezik autóik szabályosságát. A szakember szerint a kreativizmus nem szégyen.

Horner a költségcsökkentésről.jpg 

Miután a Magyar Nagydíj hétvégéjére a Red Bull az FIA felszólításának eleget téve kénytelen volt változtatni motorvezérlésén, az elmúlt hétvégén újabb vád érte az istálló autóit, mi szerint viszonylag egyszerűen, kézzel változtatható az RB8-as padlómagassága. A gyanú szerint így az autó beállításain speciális eszközök nélkül is lehetséges változtatásokat eszközölni, ami pedig ellenkezik a parc fermé szabályokkal. Persze ebből még nem következik egyenesen az, hogy a csapat változtatott is a beállításokon, sőt a csapatvezető Christian Horner a Magyar Nagydíjat követően kissé bosszúsan kijelentette, csapata sosem volt szabálytalan, hiszen az FIA egyszer sem büntette őket, így inkább dicséret illetné az energiaitalosokat azért, hogy megpróbálják a maximumot kihozni a szabályokból.

„Az eredménylista szempontjából az időmérő vagy a verseny után a lényeg az, hogy az autó megfelel-e az előírásoknak. Az összes többi csak b@romság. Végül úgyis az FIA és a felügyelő testület dönti el, hogy az autó legális vagy sem. Minden egyes alkalommal, amikor egyes csapatok megkérdőjelezték a dolgokat, mindig az lett belőle, hogy megfeleltünk a szabályoknak."

„Persze a Formula-1 természetéhez tartozik, hogy ez egy versengés, de a szabályokat olyan módon írják, hogy azok többféleképpen értelmezhetőek. A HRT-től a Red Bullig minden csapat külön-külön értelmezi azokat, máskülönben minden kocsi egyforma lenne. A mi erősségünkhöz hozzátartozik a találékonyság, és nem hiszem, hogy bírálni kellene azért, mert kreatívak vagyunk.”

000 facebook_banner.jpg

Miután 2011-ben a Red Bull nagy fölénnyel nyerte a világbajnokságot, idén már közel sem mennek olyan gördülékenyen a dolgok. Ettől függetlenül Horner elégedett a jelenlegi helyzettel, hiszen a konstruktőri bajnokság élén kezdhetik meg a kéthetes kényszerleállást.

„Úgy megyünk el a nyári szünetre, hogy 53 pontos előnnyel vezetjük a konstruktőri bajnokságot, pilótáink pedig a második és harmadik helyen állnak a pontversenyben. Még 225 pontot lehet gyűjteni a fennmaradó kilenc versenyen, és majd csak azzal együtt lesz teljes az év. Szóval azt hiszem, hogy mindenkire jó hatással lesz ez a szünet, hiszen fel kell töltődnünk, mielőtt újra megkezdődik a három hónapos hajtás.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 szabályok red bull fia formula-1