2012. sze 12.

F1 iránti elkötelezettség eladó - A Williams pénzügyi jelentése

írta: FormaNet
F1 iránti elkötelezettség eladó - A Williams pénzügyi jelentése

A 2013-től érvénybe lépő, a Formula-1 teljes jogi-, és pénzügyi vonatkozásait magába foglaló új Concorde Egyezmény egy rendkívül összetett és bonyolult megállapodás lesz, ahol szinte minden érintett egyedi feltételek alapján kötelezheti el magát a száguldó cirkusz jövőjével kapcsolatosan. A Williams a napokban érdekes betekintés nyújtott arról, hogy valóban egyedi, a csapatok számára különböző feltételrendszer alapján készül az új szerződés Bernie Ecclestone-nal.

Ecclestone és Williams.jpg

A legtöbb csapattal elviekben már megállapodott az F1 teljhatalmú ura az új egyezményről, jelenleg a HRT, a Marussia, és a nagycsapatok közül a Mercedes az, akik még nem írták alá legalább az elvi nyilatkozatot. És persze a Nemzetközi Automobil Szövetség (mint harmadik fél) sem adta még hozzájárulását a szerződéshez. Az aláírások késlekedésének egyik legfőbb oka a pénz, és a sporton belüli befolyás mértéke.

Ecclestone a kilenc aláíró csapatot a jól bevált „Oszd meg, és uralkodj" elvet alkalmazva vette rá az egyetértésre, és természetesen ebben a pénz is jelentős szerepet játszott. Az alakulatok egységesen azt szerették volna, ha a sport bevételeinek eddigi 47 százaléka helyett 75 százalékos részesedést kapjanak. Ez igen jelentős haszoncsökkenéssel járt volna Ecclestone számára, ezért ennek elkerülése érdekében a csapatok egységes fellépését kellett szétrombolnia. Az egyedi feltételek, és a nagy istállók számára nyújtott bónuszok megteremtették annak feltételét, hogy a top csapatok aláírják a megállapodást, ezzel maguk után húzva a kisebb befolyással bíró alakulatokat, így a fehérlovag jelentős pénzt takaríthatott meg az eredeti, 75 százalékos elképzeléshez képest.

A Williams - mely istálló tavaly március óta a Frankfurti Értéktőzsdén szerepel - a pénzpiac szabályinak megfelelően kénytelen volt a nyilvánosság elé tárni az előző időszak pénzügyi eredményeit. Ezekből a jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy a tavaly nem csak a pályán szenvedő, de a rossz versenyeredmények miatt, szponzorok híján igen nehéz gazdasági helyzetben lévő legendás alakulat 57 százalékos bevétel-növekedést, és ezáltal több millió fontos nettó profitot realizált az elmúlt időben.

000 facebook_banner.jpg

A bevétel növekedést a csapat így kommunikálta: „A figyelemreméltó növekedés legnagyobb mértékben a változatos pénzügyi stratégiánknak, valamint a közelmúltban kézhez vett egyszeri kifizetésnek köszönhető, mely az új kereskedelmi megállapodás kapcsán, a Formula-1 iránti elkötelezettségünkkel van összefüggésben."

A Williams mostani bejelentése az első alkalom, amikor is a mindenki által sejtett pénzkifizetésekről szó esett, olyan összefüggésben, hogy Ecclestone a csapatok jelentős részét valóban plusz pénzekkel is igyekezett rávenni az új Concorde Egyezmény aláírására. Jelenleg a harmadik féllel, az FIA-val is előrehaladott tárgyalások folynak, és amennyiben a csapatok nevezési díjának jelentős emeléséről sikerül megállapodniuk (erről itt olvashattok) – mely plusz bevétel az irányítótestület zsebébe kerül, ám nem Ecclestone pénzét csökkenti –, úgy minden bizonnyal Jean Todt is áldását adja az új szerződésre.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

williams forma1 fia formula1 bernie ecclestone fom concorde egyezmény