2012. sze 13.

F1 Professzor Úr, nyugodjon békében! - Elhunyt Sid Watkins

írta: FormaNet
F1 Professzor Úr, nyugodjon békében! - Elhunyt Sid Watkins

Szeptember 12-én, 84 éves korában elhunyt Sid Watkins professzor, a száguldó cirkusz legendás pályaorvosa.

sid-watkins.jpeg

A professzor az FIA Formula-1 Biztonsági és Orvosi Bizottságának delegáltjaként hosszú, 26 éves pályafutása során kiemelt szerepet játszott a sport biztonságának javításában, egy különösen veszélyes időszakban. Számtalan pilóta életmentő beavatkozásában működött közre.

A híres idegsebész 2005-ben vonult vissza, helyét Gary Harstein foglalta el, ám 2011-ig továbbra is segítette a Nemzetközi Automobil Szövetség munkáját.

Watkins professzor 1978-ban a csatlakozott a Formula-1-hez, Bernie Ecclestone felkérésére, amikor is Ecclestone felajánlotta neki az F1 hivatalos versenyorvosi szerepét, melyet örömmel elfogadott. Az 1978-as Svéd Nagydíjon vett rész először ebben a minőségében.

Még abban az évben, néhány futammal később, az Olasz Nagydíjon Ronnie Peterson szenvedett súlyos balesetet, és a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. Az olasz rendőrség nem engedélyezte, hogy Watkins a pilótát azonnal kezelésbe vegye, így 18 percen keresztül vártak a mentőkre, ami nem kizárt, hogy hozzájárulhatott Peterson halálához.

Az orvos ezek után követelte Ecclestone-tól a jobb orvosi és biztonsági eszközök beszerzését, altató orvos, mentőautó, sőt mentőhelikopter jelenlétét minden egyes versenyen. Az F1 vezetője eleget tett a professzor kérésének, így ezt követően az életmentő beavatkozáshoz szükséges eszközök, berendezések minden versenyen rendelkezésre álltak. Watkins továbbá ragaszkodott ahhoz is, hogy a versenyek nyitó körében kövesse az orvosi autóval a mezőnyt, amiből később hagyomány lett.

Az angol orvos számtalan pilóta életét mentette meg ezt követően, pályafutása során. .Didier Pironi 1982-ben Martin Donnelly 1990-ben Karl Wendlinger 1994-ben és Mika Häkkinen 1995-ben Sid Watkis hathatós beavatkozásának, és az általa szorgalmazott eszközök jelenlétének köszönhetően úszhatták meg a balesetet.

000 facebook_banner.jpg

A professzor jó barátja volt a legendás Ayrton Sennának, és ott volt a brazil pilóta 1994-es halálos baleseténél. Senna halála rendkívül lesújtotta az orvost. Az imolai, két halálos áldozatot (Roland Ratzenberger és Ayrton Senna) követelő verseny után Watkins kérésének eleget téve az FIA megalapította a Biztonsági Tanácsadói Bizottságot, melynek a professzor lett az elnöke. Ettől kezdődően nem történt halálos pilótabaleset a Formula-1-es versenyeken.

A McLaren elnöke, Ron Dennis elsők között tisztelget Sid Watkins emléke előtt: "A motorsport világ ma elveszítette egyik legnagyobb alakját, Professzor Sid Watkinst. Ő nem volt pilóta, nem volt mérnök és nem volt tervező. Ő orvos volt és talán elmondhatjuk, hogy a hosszú évek alatt többet tett a Formula-1 mai biztonságáért, mint bárki más. Gondos és szakértő munkájának számtalan pilóta és expilóta köszönheti életét, és neki köszönhetjük azokat a hatalmas biztonsági fejlesztéseket, melyek a mai versenyzőknek már magától értetődőek. Sid számomra azonban ennél is több volt. Egy kedves barátom, akinek elvesztése nagy keserűség számomra."

A jelenleg az IndyCarban versenyző Rubens Barrichello - aki az 1994-es imolai versenyhétvégén szintén balesetet szenvedett - tvitter bejegyzésében így búcsúzott a professzortól: "Sid Watkins 1994-ben az életemet mentette meg. Egy remek, mindig vidám ember volt. Köszönjük mindazt, amit értünk, pilótákért tett. RIP."

Bruno Senna így búcsúzott: "RIP Sid Watkins Professzor. Szomorú hír ez számunkra, akik itt maradtunk."

A sport napjainkban közel sem lenne ennyire biztonságos, ha nincs Sid Watkins professzor szenvedélyes, és állhatatos tevékenysége a biztonságért.

Professzor Úr, nyugodjon békében!

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

forma1 fia formula1 bernie ecclestone f1 biztonság sid watkins