2012. sze 27.

F1 Lotus: Egy ideális világban másodikok lennénk - Exkluzív interjú Eric Boullier-vel

írta: FormaNet
F1 Lotus: Egy ideális világban másodikok lennénk - Exkluzív interjú Eric Boullier-vel

A Lotus F1 Team nagyszerű formája ellenére, továbbra sem szerezte még meg a hőn áhított futamgyőzelmet, ám a formula1.com-nak adott exkluzív interjúban Eric Boullier csapatfőnök elárulta, továbbra sem tettek le erről a célról, csak a helyszín most éppen Szuzuka. További cél, hogy a konstruktőri pontversenyben megelőzzék a 14 pontos előnnyel harmadik helyen álló Ferrarit. Mindemellett a csapatfőnök Kimi Räikkönenről és a jövő évi tervekről is beszélt.

lotus- kimi.JPG 

 

Eric, a Lotus 14 ponttal a Ferrari mögött, jelenleg a bajnokság harmadik helyéért küzd. Tudna mondani három okot, amiért meglehet a harmadik hely?

Eric Boullier: Három okot? Lássuk csak. Az eltökéltségünk, a kiváló autó, és a következetesség.

Mi az, amiért a Ferrari előtt végezhetnek?

EB: A csomagjuk gyors, de elsősorban egy versenyzőre támaszkodhatnak. Ez rendben van akkor, ha a pilóták versenyét célozzák meg, viszont a konstruktőri bajnokságban ez nem lehet stratégia. Mi küzdünk a konstruktőri bajnokságban is, és van egy pilótánk, akinek még esélye van az egyéni bajnoki címre. Jelenleg Kimi van ebben a helyzetben, és mindent megteszünk, hogy segítsük őt.

Räikkönen a szezon „csodaembere”, hiszen harmadik helyen áll úgy, hogy még nem nyert versenyt. Hogyan csinálja? Régen tudott dolog, hogy a győzelem mindennél kedvesebb a pilóták számára, de most úgy tűnik, így is játékban lehet maradni hosszútávon.

EB: A „csoda” az, amilyen ügyesen felépíti a versenyhétvégét. Eleinte szüksége volt némi időre, hogy felvegye a ritmust, így valószínűleg nem a legjobb formáját hozta az időmérőkön. De a versenyeken bebizonyította, hogy remek befejező ember. Sorozatban szerezte a dobogós helyezéseket. Ami az újjászületését illeti, talán azért mert öregszik? Már ha lehet ilyet mondani. Vagy inkább azt szokták erre mondani, hogy tapasztaltabb és érettebb lett. (Nevet) A másik ok szerintem a változás lehet, az, hogy jelenleg elégedett a környezetével. Azt hiszem, szeret itt lenni.

Romain mély benyomást tett Spában. Mit mondott neki amikor visszatért a boxba?

EB: Konstruktív voltam. Volt egy hosszú beszélgetésünk a verseny után hétfőn. Azt akartam, hogy mindent kiteregessünk az asztalra, ugyanúgy az ő véleményét, és az enyémet is. Azt akartam, hogy inkább ő beszéljen, és elértünk egy olyan konszenzust, ami lehetővé teszi számára, hogy fentebb lépjen.

Milyen hatással van az ő egyversenyes tiltása a konstruktőri bajnokságra?

EB: Elég sok kiesésünk volt Romain részéről, és ez mint érinti a bajnoki terveket, tehát a célunk most az, hogy egyetlen lehetőséget se dobjunk el többé.

Az általános vélemény az, hogy a Lotus idén versenyt fog nyerni. Melyik futamon lehet ez?

EB: Mindig a következő alkalommal. Ezt reméltük Szingapúrban is, de nem történt meg, így most a Japánban szeretnénk nyerni, és így tovább…

Mi a helyzet a 2013-as pilótafelállással? Mikor lesz bejelentés? Marad Räikkönen és Grosjean?

EB: Azt hiszem, hogy nagyjából ugyanúgy fog kinézni, mint idén. A Kimivel van egy két évre szóló szerződésünk, opcióval.

Ha az ördög ügyvédjét játszaná, mivel venné rá Kimit, hogy a Lotusnál maradjon?

EB: Először is meg kell győződni arról, hogy a pilóta a csapatnál akar maradni, és csak ezután lehet válaszolni erre a kérdésre. Szeretném azt mondani, hogy Kimi nagyon jól érzi magát itt.

Ha Kimi nem a visszatérés mellett döntött volna, akkor mi lett volna a B terv?

EB: Óh, sok tervünk volt. Valószínűleg nem voltak annyira jók, hiszen nem kérdés, hogy Kimit a fedélzeten tudni egy nagyon jó lépés volt. Többet kaptunk, mint a sportban elért eredményeink mutatják. Ő hozta vissza a céghez a motivációt. Érezni, hogy az emberek csodálják őt, és a csodálat olyan fantasztikus dolgokra képes, amit azelőtt nem is gondoltunk volna. Például a szponzorok is nagyon kedvelik, annak ellenére, hogy tudták, ő az a személy, aki nehezen kezelhető. De ez önmagában egyáltalán nem probléma. Kimi játssza az ő játékát, és így teljes a csomag, és teljes a lendület, ami előrevisz minket.

Kinek az ötlete volt, hogy Räikkönen visszatérjen? Elég sok volt benne a kockázat…

EB: Azt hiszem, a csapat elnökének Gerard Lopeznek az ötlete volt. Volt egy találkozó, melyen vezető beosztású szakemberek vettek részt, és a csapat jövőjéről beszéltünk. Volt egy lista a versenyzőkről, akik szóba jöhettek, és Kimi rajta volt ezen a listán. Úgy gondolom, hogy Gerard jobban akarta Kimit, mint bárki más – és ezt nyomta is. Valójában ez egy nagyon egyszerű, racionális tárgyalás volt.

000 facebook_banner.jpg

Egy ideális világban, hol szeretne végezni a Lotus? Mi az a helyezés, amit megérdemelne?

EB: Egy ideális világban második helyen végeznénk a pilóták versenyében. Ezt megérdemelnénk, és mindenki a csapatnál megérdemelné ezt a pozíciót.

Mit gondol, ki fog nyerni idén, és kit kell legyőzni a második helyhez?

EB: Ezt nem akarom tudni. És az imént említett második hely egy ideális világban lenne. Ebben az ideális világban, ahol kiesés és ütközés nem létezik, valószínűleg elérhető lenne. (Nevet)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 lotus kimi raikkonen eric boullier formula-1