2013. jan 12.

F1 Kovalainen: Tavaly és az elmúlt pár évben még azt hittem, jobb a piaci helyzetem

írta: FormaNet
F1 Kovalainen: Tavaly és az elmúlt pár évben még azt hittem, jobb a piaci helyzetem

Heikki Kovalainennek egyre kevesebb esélye van arra, hogy idén megkezdje hetedik Formula-1-es szezonját, bár a finn egyelőre nem gondolkodik más lehetőségben, csak reménykedik, hogy a Caterham mellette dönt. Az Autosportnak adott interjúban Kovalainen elmondta, nagyon nehéz helyzetben van többek között azért, mert az elmúlt három évben esélye sem volt arra, hogy eredményeivel nagyobb csapatok figyelmét is felkeltse.

33. heikki kovalainen.JPG

Jó ideje átléptünk már a 2013-as évbe, de két csapatnál, a Force Indiánál és a Caterhamnél továbbra is vannak még kérdőjelek a pilótafelállást illetően. Konkrétan összesen két szabad helyért folyik a versengés néhány pilóta között. Kicsi az esélye annak, hogy a Caterham Vitalij Petrov, vagy Giedo van der Garde helyett Heikki Kovalainent választaná, hiszen a finn pilóta nem rendelkezik szponzori háttérrel, és ő maga is elismeri, elsősorban ez az oka annak, hogy hét év F1-es versenyzés után ilyen reménytelen helyzetbe került. Kovalainen jelenleg most a Caterham döntésére vár, és bár mindkét fél szeretné egymással megkezdeni a negyedik szezonját, de a gazdasági realitások azt mutatják, hogy pénz nélkül kiszorul tavalyi helyéről.

„Még mindig várok a döntésre, de mivel eléggé elhúzódik, ezért nem vagyok túl bizakodó, és tény, hogy a pénz nagy problémát jelent” – mondta nem túl optimistán Kovalainen az Autosportnak adott interjúban.

„Tudom, hogy szeretnék, hogy maradjak, és egyes szponzoroknál megpróbálják elérni, hogy kitöltsék a rést köztem és a fizetős versenyzők között, és ezekre várunk most válaszokat. Nem a fizetés a probléma, nem kérek nagy fizetést. A problémát az én általam hozott nulla-, és a mások által hozott összeg különbsége jelenti. Ez nagy kérdés.”

Kovalainen azzal is tisztában van, hogy F1-es piaci helyzetét a piszkos anyagiakon kívül az is jelentősen rontja, hogy az elmúlt három évben egy olyan autóban ült, melyben nem tudott kimagasló eredményeket produkálni, így nagyjából esélye sem volt arra, hogy a nagyobb alakulatok lecsapjanak rá. 

000 facebook_banner.jpg

„Természetesen éjt nappallá téve azon vagyunk, hogy hátha tudunk tenni még valamit, de a probléma az, hogy az elmúlt két-három évben mutatott eredményeim nem voltak elegendőek egy top autóhoz, a középcsapatok, a rajtrács második fele pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy fizetős pilótára kényszerül. Szóval most elég trükkös helyzetben vagyok, és bár az emberek azt mondják, jó munkát végeztem, de tény, hogy a 15., 16. vagy a 17. hely papíron nem mutat olyan jól, mint egy 6. vagy egy hetedik-nyolcadik helyezés. Ez kissé meglepő számomra, mert a tavalyi szezonban, és az elmúlt pár évben úgy hittem, hogy jobb a piaci helyzetem” – mondta nem titkolt csalódottsággal a 31 esztendős egyszeres nagydíj győztes, és bár nem túl optimista az idei folytatással kapcsolatban, de egyelőre csak az F1-re fókuszál, és nem gondolkodott még más lehetőségen.

„Még nem gondolkodtam máson. Nagy kihívás lesz, és valóban nem tudom, hogy mit csináljak. Azt hiszem, elég időm van még ezen gondolkodni. Remélem találok valami olyat, amit szívvel tudok csinálni, de jelen pillanatban a szívem csak az F1-hez köt, és nem igazán érdekel más. Még nincs vége. Biztos vagyok benne, hogy bárkinél jó munkát tudok végezni, így egyáltalán nem is gondolkodtam még B terven.”

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 caterham heikki kovalainen formula-1