2013. feb 01.

F1 A Force India bemutatta idei versenyautóját

írta: FormaNet
F1 A Force India bemutatta idei versenyautóját

Néhány perccel a 2013-as Ferrari után bemutatkozott a Sahara Force India idei autója, a VJM06 is.

sahara-force-india.jpg

Nem éppen a legjobb időpontot szemelte ki versenyautójának bemutatására a Force India, hiszen kevéssel a várva várt új Ferrari után érkezett meg a VJM06. Az indiai nemzeti színekben pompázó autót Silverstone-ban leplezte le Paul di Resta, akinek jelenleg még nincs csapattársa, és egyelőre ez a helyzet a bemutatón sem változott. A fekete lepel alatt ugyanis csak az idei kocsi rejtőzött, új pilóta viszont nem.  A csapatfőnök helyettes, Bob Fearnley egyértelművé tette, hogy a 2013-as autó leleplezését nem is akarják "megzavarni" a második versenyző bejelentésével. 

A 2013-as Force Indiáról is eltűnt a törött orr, így egyelőre a Lotus az egyedüli csapat, aki nem használja a szépségpanelt. A technikai igazgató, Andrew Green elárulta, hogy a nagy változtatások itt is a felszín alatt lapulnak, leginkább az első és a hátsó felfüggesztésen valamint az aerodinamikai elemeken dolgozott rengeteget az alakulat. A szakember nem is tekinti a a VJM06-ost a 2012-es autó evolúciójának, mert bár a kasztni nem sokat változott, de ezen kívül semmit nem hoztak át tavalyról. Egy teljesen új autó épült, az alapoktól elindulva. 

Di Resta egy bemutatókör erejéig máris kipróbálhatta új munkaeszközét a silverstone-i pályán, ami pedig az idei célokat illeti, egyelőre még nem akar konkrét pozíciókat kijelölni, de egyértelmű cél, hogy rendszeresen bekerüljön a kvalifikáció utolsó szakaszába.

"Nehéz konkrét célokat meghatározni, különösen a szezon ezen pontján.Fontos, hogy következetesek legyünk, és a munkák során ne veszítsünk a lendületből. A hangsúly egy olyan autó fejlesztésén van, amivel bekerülhetünk a Q3-ba, és erős pozíciókat szerezhetünk."

Bob Fearnley kicsit egyértelműbb célt fogalmazott meg, ami arról szólt, hogy az új motorszabályok előtt, a csapat ötéves programjának tökéletes lezárása lenne egy dobogós helyezés, melyhez a tavalyi szezon végén már igen közel álltak. A szakember azt is elmondta, hogy Di Resta csapatársát a második kollektív teszthét előtt jelentik be. 

A jövő heti jerezi teszten azonban Di Resta mellett a csapat szimulátorában tevékenykedő brit pilóta, James Rossiter vezetheti majd a VJM06-ot, és feladata lesz, hogy a pályán tapasztaltakat összehasonlítsa a szimulátorban kapott adatokkal. 

force india.png

force india.jpg

paul di resta.jpg

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 force india silverstone formula-1 autóbemutató vjm06