2013. már 13.

F1 Fogadjunk? - Melbourne-i esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Melbourne-i esélyek

Hetek óta mást sem hallani a versenyzőktől és csapatoktól, hogy az erőviszonyokat képtelenség megjósolni a téli tesztekből kiindulva, és majd csak Ausztráliában derül ki, hogy az egyes csapatoknak hogyan sikerült a téli felkészülés. Idén induló sorozatunkban megpróbálunk minden versenyhétvége előtt egy sorrendet felállítani, ehhez pedig az egyik legnagyobb online fogadóirodát hívjuk segítségül. Nézzük, hogyan látják a melbourne-i esélyeket a bukmékerek. 

Australia-Melbourne.jpg

Sebastian Vettel - 3.5 odds

Nem nagy meglepetésként a legnagyobb esélyesnek a Red Bull bajnokát tartják annak ellenére is, hogy a téli felkészülés alatt a csapat idei konstrukciója nem tűnt ki a mezőnyből. Szakértők és a riválisok szerint mindez azonban csak blöf, hiszen az energiaitalosok mindvégig nagyon titokzatosak voltak, és egyszer sem mutatták meg az RB9-es erejét.  A 25 esztendős regnáló bajnok már három világbajnoki címnél, és 26 futamgyőzelemnél tart a királykategóriában, és egyértelmű célja, hogy a legfényesebb trófea továbbra is a konyhaasztalán maradjon. Vettel 2011-ben tudott nyerni Ausztráliában, tavaly pedig a második helyen intette le a kockás zászló.

 

melbourne_2012.jpgJenson Button, Fernando Alonso - 5.5 odds

A jelenlegi mezőnyből Button tartja a melbourne-i győzelmek rekordját, hiszen nem kevesebb, mint három alkalommal állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára, legutóbb éppen tavaly (2009, 2010, 2012). Nem mellesleg három, Lewis Hamilton mellett eltöltött év után most a McLaren elsőszámú pilótájának érezheti magát, és a brit nem titkoltan nagyon élvezi ezt a szerepet. Hogy képes lesz-e győzelemre vezetni a wokingiakat, az még a jövő zenéje, a melbourne-i aszfaltcsík azonban egyértelműen fekszik a 2009-es bajnoknak.

Alonso 30 F1-es futamgyőzelme közül egyetlen egyet szerzett Melbourne-ben, azt sem mostanában. 2006-ban még a Renault színeiben hódította meg az ausztrál pályát, és a harmadik helyről rajtolva végül Kimi Räikkönen (McLaren) és Ralf Schumacher (Toyota) előtt, elsőként ért célba. A spanyol immár negyedik szezonját kezdi meg a Ferrarival, és célja nem lehet más, mint Vettelt letaszítani trónjáról. Kétszer már majdnem sikerült legyőznie a Red Bull ifjú titánját, és egyelőre úgy tűnik, hogy idén a Ferrari elég gyors lesz ahhoz, hogy Alonso újra felvegye a kesztyűt a nagy riválissal.

raik-hami-gros-hungaroring.jpgKimi Räikkönen, Lewis Hamilton - 9.0

Mindkét világbajnok nyert már Ausztrál Nagydíjat – Räikkönen még első ferraris futamán, 2007-ben, míg Lewis a következő szezon nyitófutamán aratott győzelmet a McLarennel. A finn klasszist az idei bajnokság egyik esélyeseként tartják számon, és ha egy körön javulni tud a tavalyi évhez képest, akkor valós veszélyt jelenthet a nagyok játékában. Hamiltonnak erre már kevesebb esélye van, bár elszántsága nem ismer határokat. Új csapattal, új autóval vág neki a 2013-as idénynek, és már most látszik, hogy a Mercedesnél sokkal felszabadultabb és boldogabb. Talán nagyobb meglepetés lenne a brit győzelme, mint Räikkönené, ettől függetlenül a bukmékerek egyenlő esélyt adnak a két nagyszerű versenyzőnek.

Mark Webber - 10.0

Hazai nagydíján Webbernek eddig még sosem sikerült nyernie, sőt még csak a dobogón sem pezsgőzhetett ausztrál rajongói előtt. Ami a teljesítményét illeti, tavaly a szezon első felében úgy tűnt, hogy talán méltó ellenfele lehet német csapattársának, ám végül az összetettben több mint 100 pontos hátrányt szedett össze házon belül. A 36 esztendős versenyző immár hetedik szezonját kezdi meg a Red Bull Racingnél, és célja minden bizonnyal a háromszoros világbajnok legyőzése. Ehhez a legszebb kezdés egyértelműen egy hazai győzelem lenne számára.

Sergio Pérez - 15.0 odds

Ugyanazzal az autóval, majdnem háromszor kisebb esélyt látnak a bukmékerek Pérez győzelmére, mint csapatársa, Button elsőségére. Mindez azonban talán nem is annyira meglepő, hiszen bár tavaly háromszor is dobogóra állhatott, ennek ellenére továbbra is vannak még megválaszolatlan kérdések vele kapcsolatban. Tavaly, miután aláírt a McLarenennel, onnantól kezdve ( az utolsó hat versenyen) egyetlen egy pontot sem tudott szerezni csapatának, a Saubernek. További nagy kérdés, hogy vajon hogyan fog megbirkózni a rá nehezedő nyomással és elvárásokkal, ami egy top csapatnál jócskán nagyobb, mint a középmezőnyben. Célja nem lehet más, mint pályafutásának első futamgyőzelme, és persze lépést tartani a mezőny legtapasztaltabb pilótájával, Buttonnal.

Romain Grosjean - 19.0 odds

Semmi kétség a felől, hogy a Lotus francia pilótája rendkívül gyors - hiszen tavaly az időmérőkön nem egyszer legyőzte csapattársát -, de amatőr hibái tavaly kissé megtépázták jó hírét. Tavaly Melbourne-ben is a harmadik helyről rajtolhatott a két McLaren mögül, ám versenye már egy kör után véget ért a Pastor Maldonadóval (Williams) történő ütközés miatt. A Lotus valószínűleg egy utolsó esélyként hosszabbította meg szerződését, így Grosjean idei célja nem kérdéses. Ha idén sem lesz képes következetes teljesítményre, és lehetőleg folyamatos pontszerzésre, akkor F1-es pályafutása veszélybe kerülhet.

rosberg - kína 2012.jpgNico Rosberg - 21.0 odds

Ahhoz képest, hogy a Mercedesnél ő a rangidős versenyző, új csapattársához képest még fele annyi esélyt sem látnak a fogadóirodák az ő diadalára. Michael Schumacher mellett Rosberg nyilván már hozzászokhatott az ilyenfajta „háttér szerephez”, és tavaly első futamgyőzelmét is megszerezte a szériában. Akármilyen nagy barátok, Rosbergnek nem lesz egyszerű az élet Hamilton mellett sem, ugyanakkor három évnyi tapasztalat-előnye talán némi segítség lesz számára. Ami Melbourne-t illeti, a Mercedesszel Rosberg legjobb eredménye eddig egy ötödik hely volt, még 2010-ben. Tavaly a csapat még pontot sem szerzett Ausztráliában.

Felipe Massa - 31.0 odds

Csapattársának hatszor nagyobb esélyt adnak a futamgyőzelemre, ami annak fényében érthető, hogy a brazil az elmúlt négy szezonban egyetlen egy nagydíjon sem tudott győzni. Tavaly a szezon második felében meggyőzte csapatát. hogy továbbra is kiérdemel egy ferraris ülést, sőt az évadzáró Brazil Nagydíjon újra régi (2008-as) fényében tündökölt, és remélhetőleg ez kellő önbizalmat és lendületet adott neki a folytatáshoz. Az autó mindenesetre adott ahhoz, hogy Felipe kellemes meglepetést okozzon rajongóinak akár már Melbourne-ben, és egy 31-es szorzóval még elég szépen kaszálhatunk is.

A top csapatok versenyzőit követően a középmezőny elején Nico Hülkenberg (41.0) és Pastor Maldonado (51.0) a bukmékerek favoritja.  

Hogy a csapatváltás mekkora előrelépés lesz Hülkenbergnek, az majd kiderül, de ha a Sauber jelentősen átalakult idei autója csak egy kicsivel lesz jobb elődjénél, akkor a német tehetségnek minden esélye meg van az áttörésre. Tavaly a Force Indiánál már bizonyította, hogy ha egy megbízható és gyors autó van alatta, akkor képes kiemelkedő teljesítményre. Igaz nagy esélyét az évadzáró futamon végül elpuskázta, ettől függetlenül újonc csapattársa mellett nyilvánvalóan ő  a svájci gárda legnagyobb reménysége.

Pastor Maldonado tavalyi barcelonai győzelme valóban lenyűgöző volt, ám ezután mélyrepülés következett, hiszen első F1-es diadala után zsinórban kilenc nagydíjról pont nélkül távozott, majd a maradék hat versenyhétvégén is mindössze 16 pontot tudott összegyűjteni. Romain Grosjeanhoz hasonlóan idei célja neki is elsősorban a megbízható teljesítmény kell, hogy legyen, és egy esetleges újabb futamgyőzelem csak hab lenne a tortán.

A két force indiás versenyző, Paul di Resta és Adrian Sutil, valamint két újonc, Esteban Gutierrez és Valtteri Bottas egyaránt 150-es szorzóval szerepel a listán.

Paul di Resta egóját valószínűleg kicsit bántja, hogy Pérezben látott nagyobb lehetőséget a McLaren, így ebben az évben bizonyítani szeretné, hogy ő is méltó egy top autóra. Ehhez először is végre dobogóra kellene állnia, a győzelmi álmok majd csak ezután jöhetnek. A királykategóriában meglehetősen ritka a második esély, Adrian Sutil mindenesetre megkapta a Force Indiától. A német versenyző gyorsasága sosem volt kérdés, és mivel jól ismeri csapatát, a meglehetősen kevés tesztlehetőség ellenére is Barcelonában úgy tűnt, gyorsan alkalmazkodott és felvette a ritmust az új autóval. Egy év kényszerpihenő után Sutil egészen biztosan bizonyítani szeretné, hogy megérdemelte a második esélyt.

www.bet-at-home.com

Az idei mezőny öt újonca közül egyértelműen Esteban Gutierreznek (Sauber) és Valtteri Bottasnak (Williams) van esélye arra, hogy első évében valami kiugró teljesítménnyel kápráztassa el a közönséget. Mindkét versenyző jól ismeri csapatát, hiszen tesztpilótaként volt már lehetőségük beilleszkedni. Nem mellesleg mindketten hűvös és higgadt pilóta hírében állnak, és mindkettőjüket nagy reménységként tartják számon a szakértők. Újoncként a minél megbízhatóbb teljesítmény, minél több pontszerzés és persze a csapattárs legyőzése lehet az idei célkitűzés.

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne - 251 odds

Egyforma szorzót kapott a Toro Rosso két versenyzője, akik közül Ricciardo hazai közönsége előtt kezdi meg második F1-es idényét. Tavaly első versenyén máris két pontot gyűjtött hazájában, ezután viszont egy tízversenyes nullázás következett. Végül hat ponttal maradt el francia csapattársa mögött az összetettben. Ricciardo egyébként az egyik legszerethetőbb pilóta a mezőnyben, így nem is meglepő, hogy erre az évre megfogadta, hogy igyekszik kicsit agresszívebb lenni. Egykörös tempója jobb, mint csapattársáé, ám a versenyeken talán kissé túlságosan is előzékeny. Vergne tavaly sokszor búcsúzott a Q1-ben, így nála az időmérős teljesítményjavulás az elsődleges cél, és szeretné, ha egy olyan autója lenne, amivel folyamatosan a középmezőnyben harcolhatna. Dobogóról- és főleg győzelemről egyelőre még egyikőjük sem álmodhat, bár 2007-ben egyetlen egy alkalommal egy toro rossós pilótának már sikerült legyőznie a teljes mezőnyt…

000 facebook_banner.jpg

A mezőny két sereghajtója közül a Caterham áll jobban a fogadóirodák szerint, még úgy is, hogy a téli teszteken a Marussia rendre gyorsabbnak bizonyult. Charles Pic és Giedo van der Garde 751-es szorzóval indul a győzelemért Melbourne-be, de sajnos még a pontszerzésre is kb. ugyanennyi esélyük van. Hozzájuk képest is dupla pénzt fizetnének egy esetleges marussiás futamgyőzelemért, de ha az 1501-es odds izgatja a fantáziánkat, akkor inkább ikszeljünk be öt nyerő számot az ötös lottón, mert nagyobb eséllyel indulunk a milliárdért, mint Jules Bianchi vagy Max Chilton a győzelemért. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fogadás formula-1 ausztrál nagydíj