2013. máj 14.

F1 Beszédes számok a Spanyol Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Spanyol Nagydíjról

Fernando Alonso barcelonai futamgyőzelme volt F1-es pályafutásának harmadik hazai diadala. A kétszeres bajnok korábban a 2006-osSpanyol Nagydíjon, illetve a tavalyi Európa Nagydíjon ünnepelhetett ilyen sikert spanyol szurkolótábora előtt. A Formula-1 történelmében mindössze öt versenyző van, aki ennél többször állhatott a dobogó tetején hazájában.

IMG_5130.JPG

- A királykategória eddigi történelme során összesen 43 versenyző nyert legalább egy alkalommal hazai pályán, a rekorder pedig Michael Schumacher, aki Németországban összesen kilencszer nyert F1-es nagydíjat. Íme a teljes lista:

Michael Schumacher- 9 (Németország)

Alain Prost – 6 (Franciaország)

Nigel Mansell , Jim Clark – 5 (Nagy-Britannia)

Juan Manuel Fangio – 4 (Argentína)

Fernando Alonso – 3 (Spanyolország)

Ayrton Senna, Nelson Piquet, Emerson Fittipaldi, Felipe Massa – 2 (Brazília)

Jackie Stewart, Stirling Moss, David Coulthard – 2 (Nagy-Britannia)

Alberto Ascari – 2 (Olaszország)

Ralf Schumacher – 2 (Németország)

Bill Vukovich – 2 (Egyesült Államok)

Niki Lauda – 1    (Ausztria)

Gilles Villeneuve – 1 (Kanada)

Jody Scheckter – 1 (Dél-Afrika)

Carlos Pace – 1 (Brazília)

Jean-Pierre Jabouille,   Rene Arnoux – 1 (Franciaország)

Johnny Herbert, Peter Collins, John Watson, Tony Brooks, James Hunt, Damon Hill, Lewis Hamilton- 1 (Nagy-Britannia )

Riccardo Patrese, Giuseppe Farina, Ludovico Scarfiotti, Elio de Angelis – 1 (Olaszország)

Rodger Ward, Jim Rathmann, Mario Andretti, Johnnie Parsons, Lee Wallard, Troy Ruttman, Bob Sweikert, Pat Flaherty, San Hanks, Jimmy Bryan – 1 (Egyesült Államok)

- A jelenlegi mezőnyben hat olyan pilóta van (köztük három világbajnok) aki nyert már versenyt, hazai közönsége előtt azonban még sosem sikerült elérnie ezt a bravúrt - Sebastian Vettel, Jenson Button, Mark Webber, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen, Pastor Maldonado. Ez utóbbi kettőnek persze esélye sincs, hiszen Finnország és Venezuela nincs benne a széria programjában.

- Ami a dobogós eredményt illeti, Alonso immár kilencedik alkalommal állhatott fel spanyol földön a pódium valamelyik fokára, és ebben a statisztikában az előkelő harmadik helyet foglalja el. A spanyol klasszis előtt Michael Schumacher és Alain Prost áll, 12 illetve 11 hazai dobogós eredménnyel.

- 1996 óta Alonso az első versenyző, aki úgy nyerte meg a Spanyol Nagydíjat, hogy nem az első sorból indult. 1996-ban az esős spanyol futamon Michael Schumacher a harmadik rajtkockából indulva nyert Jean Alesi és Jacques Villeneuve előtt.

- Alonso a vasárnapi futamon F1-es pályafutása 32. diadalát aratta, így a futamgyőztesek örökranglistáján megelőzte Nigel Mansellt, és már csak Michael Schumacher (91), Alain Prost (51) és Ayrton Senna (41) áll előtte.

- Nico Rosberg Barcelonában F1-es karrierjének harmadik rajtelsőségét szerezte, ezzel az összetett statisztikában Jose Froilan Gonzalez, Tony Brooks, Dan Gurney, Jean-Pierre Jarier, Jody Scheckter , Elio de Angelis és Teo Fabi nyomdokaiba lépett. Mindemellett a Mercedes (gyári csapatként) eddigi történelme során hatodik alkalommal bérelte ki az első sort egy nagydíjon.

- Esteban Gutierrez Barcelonában vezetett először egy F1-es versenyt, így Pedro Rodriquez és Sergio Pérez után ő lett a harmadik mexikói pilóta, aki egy F1-es futamon egy ideig az élen autózhatott. Idén - az eddigi öt verseny alatt - egyébként már 12-en is vezettek minimum egy kör erejéig, míg tavaly az egész szezonban 13 különböző versenyző autózott az élen hosszabb-rövidebb ideig. Az újonc Gutierrez a futam hajrájában a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, rövidke F1-es története során először.

Relax napszemüveg

- A hétvégén Kimi Räikkönen zsinórban 22. alkalommal végzett pontszerző helyen, így már csak két sikeres futam hiányzik ahhoz, hogy ebben a statban utolérje a rekorder Schumachert, aki a 2001-es Magyar Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig sorozatban 24-szer ért célba pontszerző helyen. Persze ebben az időben nem a top10 (2001-2002-ben csak az első hat-, majd 2003-ban az első nyolc) kapott pontot. Tavaly Fernando Alonsónak majdnem sikerült beállítania a német bajnok rekordját – a spanyol sorozata 23 pontszerző versenyt követően ért véget a Belga Nagydíj első kanyarjában.

- A gyengélkedés ellenére a McLaren csapata is folytatta a 2010-es szezonnyitón megkezdett pontszerző sorozatát, mellyel ezen a listán már hét versennyel ezelőtt rekorder lett a konstruktőrök között. A hétvégi Spanyol Nagydíjjal bezárólag a wokingiak immár 63 futam óta legalább egy autóval mindig pontot szereztek.

- Lewis Hamiltonnak és Romain Grosjeannak azonban idén először nem sikerült pontot gyűjtenie, így jelenleg már csak Vettel és Räikkönen mondhatja el magáról, hogy az eddigi öt nagydíjon minden alkalommal az első tízben ért célba.

- A csapatok közül hétvégén a Lotus és a Caterham is kiesett ebből a „játéból”, miután Romain Grosjean és Giedo van der Garde is idő előtt kiállni kényszerült. Jelenleg már csak a Marussia az a csapat, melynek versenyzői ebben a szezonban eddig mindannyiszor megláthatták a kockás zászlót. Elvileg (az eredménylista által) a McLaren is ide tartozik, ám Malajziában Buttont a leintés előtt 3 körrel behívta csapata a bokszba. Összehasonlításként, tavaly az első öt versenyt követően csak a Red Bull és a Toro Rosso volt az a csapat, melynek addig még nem kellett feladnia egy versenyt sem.

000 facebook_banner.jpg

- A Spanyol Nagydíj dobogóján nem az első három helyről rajtoló (Rosberg, Hamilton és Vettel) pezsgőzhetett. Legutóbb ilyen eset (úgy, hogy az első három helyről induló pilóta célba is ért) a 2010-es Kínai Nagydíjon történt, amikor Vettel, Webber és Alonso visszaesett a hatodik, negyedik és a nyolcadik helyre. Tavaly Valenciában is megtörtént hasonló eset, de akkor az első rajtsorból induló Vettel és Hamilton a 33. illetve az 55. körben feladta futamát. A harmadik helyről rajtoló Maldonado akkor 12. lett, a dobogón pedig Alonso, Räikkönen és Scumacher ünnepelhetett.

- Barcelonában Nico Hülkenberg egy manapság ritkán alkalmazott büntetést, 10 másodperces stop-go büntetést kapott. 2012-es ezt a szankciót csak kétszer alkalmazták a versenybírák.

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika barcelona forma-1 spanyol nagydíj formula-1