2013. júl 06.

F1 Hamilton elhappolta a pole-t a Red Bullok elől

írta: FormaNet
F1 Hamilton elhappolta a pole-t a Red Bullok elől

A Mercedes idei hatodik pole pozícióját Silverstone után ezúttal is Lewis Hamilton szerezte meg, miközben Nico Rosberg már az időmérő középső szakaszában kiesett egy taktikai baki miatt. Hamilton mögött a két Red Bull sorakozott fel Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben.

hamilton.JPG

 

A pénteken és az időmérő előtti utolsó szabadedzésen egyértelműen kiderült, hogy ez a kvalifikáció is a Mercedes és a Red Bull párharcáról fog szólni, bár Lewis Hamilton szombat délelőtt még túlkormányzottságtól szenvedett, de a csapat megoldotta a beállítási problémákat. A harmadik szabadedzéshez képest mindenesetre sokkal szorosabb volt a mezőny. A Lotusok valamelyest feltámadtak, a Ferrarik pedig egy teljesen más versenystratégiával fogják megkezdeni a Német Nagydíjat. Az időmérő egyetlen nagy meglepetése Rosberg 11. helye volt – a Q2-ben a Mercedes úgy gondolta, hogy Rosberg biztonságban van és inkább gumit spórolnak, mint újabb gyorskörre küldjék ki. A német versenyző természetesen nagyon csalódott volt, hiszen könnyen az első sorba kerülhetett volna. "A versenypálya egyszerűen gyorsabb lett a végére, mi pedig nem számoltunk ezzel"-ismerte el a csapatfőnök, Ross Brawn. 

Q1

Kissé szokatlan módon már az edzés első etapjában több élmenő is a lágyabb gumikon futotta meg gyorskörét, köztük a Ferrarik és Kimi Räikkönen is, akik így az első három helyet foglalhatták el a Q1 leintésénél. A Red Bullok és Mercedesek közepes Pirelliken köröztek, így a négy pilóta közül Hamilton ötödik helye volt a legelőkelőbb pozíció. Az utolsó pillanatokban a mclarenes Sergio Pérez, a Williamsek és a sauberes Esteban Gutierrez harcolt továbbjutásért, végül a Marussia és a Caterham versenyzői mellett a két Williams búcsúzott. A Q1 legjobb idejét Felipe Massa futotta meg 1:30.547-tel, mögötte pedig Räikkönen és Alonso volt a sorrend.

Kiesők: Valtteri Bottas, Pastor Maldonado,Charles  Pic, Jules Bianchi, Giedo van der Garde, Max Chilton.

Arctica sportnapszemüveg

Q2

A középső etapban már a Mercedesek és a Red Bullok is lágy gumikon indítottak, és Hamilton első nekifutásra túlszárnyalta Massa Q1-es legjobb idejét, de a brit 1:30.152-es körével végül az ötödik helyen jutott tovább a Ferrarik, a Lotusok és Vettel mögött. Csapattársa, Rosberg azonban nagy meglepetésre a hajrában kiesett, mert a csapat úgy vélte, hogy 1:30.3-as köre elég a top10-hez. Rosberg így a bokszban nézte végig, ahogy kiszorult a Q3-ból. Ezúttal a két Force India sem jutott be a hajrába, Adrian Sutil hazai pályán DRS hibával csak a 15. lett, a két Toros Rossós versenyző között viszont nagy különbség volt. Ricciardo hetedik helyen jutott be a legjobb tízbe, míg Vergne a Q2 leglassabb pilótája volt. Végül ismét Massa gyorsköre bizonyult a legjobbnak, a brazil mögött pedig Räikkonen, Alonso, Vettel, Grosjean, Hamilton, Webber, Ricciardo, Hülkenberg és Button volt a továbbjutók sorrendje.

Kiesők: Nico Rosberg, Paul di Resta, Sergio Pérez, Esteban Gutierrez, Adrian Sutil, Jean-Eric Vergne.

Q3

A kvalifikáció utolsó 10 perce érdekes taktikákat hozott, ugyanis a Ferrarik és Button az utolsó percekben a keményebb gumikon hajtottak ki, közülük a McLaren végül nem is erőltette a gyorskört, mint ahogy egyébként Nico Hülkenberg sem. A Q3 első felében mindössze öten futottak, a sorrend pedig Hamilton, Vettel, Räikkönen Webber Grosjean volt. Az első két helyezett második nekifutásra sem változott, Webber azonban felzárkózott a harmadik helyre. A negyedik-ötödik helyet megszerző Lotusok mögött Ricciardo a múlt heti silverstone-i kvalifikációját megismételve ismét a hatodik leggyorsabb kört rakta össze. A top10 utolsó négy pilótája, Massa, Alonso, Button és Hülkenberg holnap egy más versenystratégiával vág majd neki a futamnak. A Ferrarik egészen biztosan a keményebb Pirelliken rajtolnak, így tovább kint lesznek, mint az előttük áll versenytársak. Valószínűleg Hülkenberg és Button is így dönt majd, bár ők nem futottak mért kört a Q3-ban, így szabadon választhatnak. 

000 facebook_banner.jpg

 Időmérő végeredménye:

kvali - nürburgring.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 nürburgring időmérő német nagydíj formula-1