2013. júl 24.

F1 Fogadjunk? - Hungaroringi esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Hungaroringi esélyek

Új abroncsok és extrém hőség állítja majd kihívások elé a száguldó cirkusz szereplőit a 28. Magyar Nagydíj hétvégéjén. A nyári szünet előtti utolsó versenyen természetesen mindenki szeretne a lehető legjobban szerepelni, és bár a bajnoki tabella első öt helyezettje közül egyedül csak Sebastian Vettelnek nem sikerült még győzelmet ünnepelnie a Hungaroringen, a fogadóirodák továbbra is őt tartják a hétvége favoritjának.

hungaroring.JPG

 

Sebastian Vettel 2,20   

Nürburgringi győzelme után talán idei legkisebb szorzóját kapta meg a német bajnok még úgy is, hogy a Hungaroring történetesen egyike azon két jelenlegi helyszínnek, ahol még egyszer sem sikerült elsőként célba érnie. 2010-ben és 2011-ben ugyan pole-ból rajtolhatott, de végül csak egy 3. és egy 2. helyezést sikerült megkaparintania. Magyarország a címvédő F1-es pályafutásának egyik különleges helyszíne, hiszen 2007-ben itt debütált a Toro Rosso színeiben, Scott Speed utódaként. Első hungaroringi versenyén a 20. helyről rajtolva végül 16-ként intette le a kockás zászló. Ez volt egyébként második F1-es versenye, miután az USA Nagydíjon, Indianapolisban a BMW Sauberrel egy alkalommal helyettesítette a montreáli balesete miatt pihenőre kényszerülő Robert Kubicát. Az új Pirelli abroncsok és a hőség mindenki számára tartogatnak kihívásokat a hétvégére, ezzel együtt Vettel  célja természetesen  az, hogy győzelmi listáján hazánkat is kipipálja, és elégedetten vágjon neki a nyári szünetnek.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton  5,50               

Az egykori csapattársak már a legutóbbi versenyhétvége előtt is egyforma esélyt kaptak a fogadóirodáktól, ám tovább mélyült a Vettel és köztük lévő szakadék, hiszen legutóbb még nem volt kétszer akkora szorzójuk, most pedig már bőven túllépték a 4.4-es oddsot. Pedig mindketten nyertek már Magyar Nagydíjat, sőt Hamilton három diadalával a győzelmi statisztikákban benne van a top3-ban Michael Schumacher (4) és Ayrton Senna (3) mellett. Legutóbb éppen tavaly ünnepelhetett futamgyőzelmet a Hungaroringen, előtte pedig 2007-ben és 2009-ben. Alonso itt szerezte meg F1-es pályafutásának első győzelmét még 2003-ban a Renault csapattal, így a spanyol számára szintén nagyon különleges a mogyoródi helyszín. A Ferrari egyelőre nem találta még meg csúcsformáját, és a Mercedesnél is visszatértek a gumikezelés problémái, Hamiltonnak azonban kedvezhet, hogy egy körön a Red Bull mellett a Mercedes a leggyorsabb autó a rajtrácson, és mivel köztudottan nehéz itt előzni, így a kvalifikáció fontos szerepet kaphat a verseny végkimenetelét illetően. Az előzést egyébként két DRS zóna segíti a vasárnapi futamon – a célegyenesben, és a 2-es kanyar előtti egyenesben lehet majd használni az állítható hátsó szárnyat.

Kimi Räikkönen 6,50, Romain Grosjean 15,00

Legutóbbi 9-es illetve 80-as oddsához képest előrelépett mindkét lotusos versenyző, ami egyértelműen a nürburgringi kettős dobogós helyezésnek, és a hőségben rendszerint versenyképes kocsinak tudható be. Nem mellesleg a tavalyi Magyar Nagydíj végén Hamilton mellett Kimi és Grosjean pezsgőzhetett a pódiumon, így mindketten nagyon optimistán várják a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést. Az időjárás mindenesetre az E21-es esélyeit növeli, hiszen közel 40 fokot jósolnak a futam napjára. Räikkönen eddigi 20 F1-es futamgyőzelméből egyet ünnepelhetett a Hungaroringen, még 2005-ben a McLaren-Mercedes versenyzőjeként. A finn bajnok ezen kívül még öt alkalommal végzett az első háromban, így összesen hat dobogós helyezésével a Hungaroring ezen statisztikájában csak Michael Schumacher és Ayrton Senna előzi meg 7-7 dobogós eredménnyel.

2012- hungaroring.JPG

Nico Rosberg, Mark Webber  9,00

Rosberg idén már két futamgyőzelmet bezsbelt, legutóbb azonban csak két pontot gyűjtött, miután csapata eltaktikázta kvalifikációját, és kiszorult a rajtrács első öt sorából. A Mercedes némi hátrányban indul a többi csapathoz képest, hiszen Silverstone-ban nem vehettek részt gumiteszttel kibővített a fiatal pilóták tesztjén, így a Pirelli új abroncsai még ismeretlenek a brackley-i alakulat számára. A nürburgringi futamon ráadásul kiderült, hogy a csapatnak még nem sikerült végérvényesen orvosolnia az extrém gumikopás kérdését, így Rosbergnek is kiemelten fontos, hogy még egy baki ne történjen meg az időmérőn. A 28 esztendős német eddig még nem állt dobogón Magyarországon, Webber viszont már kétszer is. 2010-ben az ausztrál nyerte meg a 69 körös futamot, 2009-ben pedig harmadikként végzett Hamilton és Räikkönen mögött. A riválisok szerint ez leginkább a Red Bull pályája lesz, így talán nem is olyan nagy kockázat Vettel helyett a szezon végén visszavonuló ausztrálra fogadni, és bár idén még nem sikerült futamot nyernie, de talán éppen most jön el az ideje. 

Arctica sportnapszemüveg

Felipe Massa 40,00

A Ferrari brazil pilótájának egyfajta mumus a Hungaroring – elsősorban nyilván a 2009-es szörnyű balesete miatt, de előző évben például egy parádés rajt után az élre állt, és összesen 60 körben vezette a versenyt, ám a leintés előtt három körrel megadta magát a Ferrari, és ez a majdnem győzelem bizony az év végi „elszámolásnál” nagyon hiányzott. Massa még sosem végzett az első háromban Magyar GP-n – legjobb eredménye egy negyedik hely még 2010-ből, tavaly pedig a hetedik helyről rajtolva végül kilencedikként szelte át a célvonalat. Massa legutóbbi versenyén, Németországban nullázott, és mostanság ismét a mélypont felé tart, így különösen fontos lenne számára, hogy végre mellé szegődjön a szerencse ezen a pályán. Massa nagyon bízik abban, hogy a hőség kedvezően alakítja majd a Ferrarik versenyképességét.

Paul di Resta, Adrian Sutil,  Jenson Button  80,00

A Force India ugyan pont nélkül távozott a Német Nagydíjról, de 10 pontos előnnyel továbbra is megelőzi a McLarent a konstruktőri pontversenyben, és akármennyire is fájdalmas ez egy világbajnok számára, Butonnak most óriási csodára-, vagy legalább egy esős káoszfutamra lenne szüksége ahhoz, hogy csapata eddigi 11 magyarországi győzelmét tovább gyarapítsa. A brit pilóta ugyanis mindkét hungaroringi diadalát (köztük első F1-es győzelmét) esőben aratta 2006-ban a Hondával, majd 2011-ben a McLarennel. Ez utóbbit nem mellesleg éppen 200. nagydíján ünnepelte, így Button is egyike azon versenyzőknek, akik nagyon szép emlékekkel érkeznek hazánkba. A Németországban szerzett nyolc pont most némi bizakodásra adhat okot a 2009-es bajnok számára, ám saját bevallása szerint már annyival is elégedett lenne, ha szombaton és vasárnap is a lehető legtöbbet ki tudná préselni autójából. 

button - hungaroring 2006.JPG

Sergio Pérez 200,00, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg 250,00

Button csapattársa hasonlóan reális célokkal, azaz pontszerzés reményével készül a szezon 10. nagydíjára, és bár a többséghez hasonlóan a mexikói is nagyon kedveli versenypályánkat, de ez idáig még neki sem hozott túl sok szerencsét. Pérez eddigi két hungaroringi F1-es szereplése során egyszer sem tudott a legjobb tízben célba érni. A Toro Rossónál Daniel Ricciardo van teljesítmény-kényszer alatt, hiszen a „nagytestvér” kegyeit kell megnyernie, hogy jövőre Vettel csapattársaként folytathassa szereplését a szériában. Pérezhez hasonlóan eddig még neki sem sikerült itt pontot szereznie, mint ahogy francia kollégájának sem.  Hülkenberget ugyan 2010-ben hatodikként intette le a kockás zászló, ám jelenleg még a Toro Rosso fiatal tehetségeinél is kevesebb esélyt kapott a bukmékerektől. A Sauber német versenyzője négy nullázást követően Silverstone-ban és a Nürburgringen is az egy pontot érő 10. helyen zárt, és további bizakodásra ad okot, hogy csapata egy átfogó fejlesztési csomaggal készül erre a hétvégére.

Pastor Maldonado, Valtteri Bottas 500,00, Esteban Gutierrez 750,00

A McLaren után a Hungaroring második legsikeresebb csapata a Williams, összesen hét futamgyőzelemmel. Ezek a sikerek azonban már nagyon régen történtek, legutóbb 1997-ben, a később világbajnok, Jacques Villeneuve ünnepelhetett itt a pódium tetején a csapat színeiben. Jelenleg azonban a pontszerzés is óriási kihívásnak tűnik számukra, legalábbis idén ez még nem sikerült, mint ahogy a sauberes újonc, Gutierrez sem tudta még megszerezni első pontjait a királykategóriában.

000 facebook_banner.jpg

Giedo van der Garde, Max Chilton, Charles Pic, Jules Bianchi 1000,00

A kiscsapatok nyilván csak egymással, maximum a Williamsszel versenghetnek ezen a hétvégén is, de legalább mindannyian kedvelik ezt a pályát, és a kisebb szériákból már jól ismerik. Max Chilton például tavaly itt szerezte meg első GP2-es futamgyőzelmét. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fogadás hungaroring magyar nagydíj formula-1