2013. nov 01.

F1 Grosjean beelőzte az élmenőket az első edzésen Abu-Dzabiban

írta: FormaNet
F1 Grosjean beelőzte az élmenőket az első edzésen Abu-Dzabiban

Sokáig úgy tűnt, hogy Abu-Dzabi pole királyai, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel között dől majd el a szabadedzés elsőség, ám az utolsó pillanatban a Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean rakott össze egy remek kört az egyébként még rendkívül csúszós pályán. Grosjean közel két tizeddel előzte be a Mercedes brit versenyzőjét, míg a harmadik legjobb idő a négyszeres világbajnoké lett. A Ferrarik nem kerültek be a legjobb tíz közé. 

grsojean - abu dzabi.jpg

Helyi idő szerint délután egy órakor, 34 fokos hőségben kezdődött az Abu-Dzabi Nagydíj első szabadedzése, melyen ezúttal három tesztpilóta – a Force Indiánál James Calado, a Marussiánál Rodolfo Gonzalez, illetve a Caterhamnél Heikki Kovalainen kapott lehetőséget.

Csütörtökön a média-eseményekről két versenyző is hiányzott: Nico Hülkenberg megfázással és még Indiában összeszedett gyomorrontással küszködött, míg Kimi Räikkönen (a csapat elmondása szerint akklimatizációs okok miatt) csak a pénteki napra toppant be. Sokak szerint az indiai versenyen történt rádióüzenet miatt alakult ki egyfajta feszültség a csapat és a finn között, sőt olyan pletykák is terjengtek a paddockban, hogy Räikkönen el sem akart indulni az utolsó három versenyen. Persze nem tudható, hogy  a híresztelésekből mennyi a valóság, az mindenesetre biztos, hogy az első gyakorláson már teljes volt a mezőny, és a csütörtöki hiányzók is munkához láttak.A Pirelli erre a hétvégére a lágy és a közepes gumi-párosítást választotta.

A szokásos ellenőrző körök után egy bő húsz percre kiürült a pálya, majd Sergio Péreznek köszönhetően 1:48.525-ös idővel megszületett az első mért kör. Félidőnél még csak a mezőny fele iratkozott fel a tabellára, a sort pedig Pérez vezette ekkor már 1.45-tel, mögötte pedig Romain Grosjean és Jenson Button sorakozott az első háromban.

A három top csapat pilótái ekkor még a garázsokban pihentek.  Közülük versenytársaihoz elsőként Nico Rosberg csatlakozott, akit mérnöke rögtön arra kért, hogy a lelátók árnyékában próbálja hűteni abroncsait. Az aszfalt egyébként 45 fok körüli volt, és persze egy sivatagi helyszíntől nem szokatlan módon meglehetősen poros, így rengeteg versenyző panaszkodott a tapadás hiányára.

Az utolsó „belépő” Felipe Massa volt, ekkor nagyjából már csak 30 perc volt hátra a másfél órás gyakorlásból. Az élen közben Grosjean megelőzte a McLaren mexikói pilótáját, majd érkezett Vettel, aki rögtön másfél tizedmásodpercet adott a Lotusnak. A négyszeres világbajnok 1:45.172-es  idővel az élre állt a közepes Pirelliken, de ez még mindig csak a „bemelegítő kör” volt., hiszen pillanatokon belül az 1:44-es idők is megszülettek.

Húsz perccel a leintés előtt Hamilton Mercedese vezette a sort, mögötte pedig Webber, Rosberg, Vettel és Räikkönen neve mellett állt még 1:44-es köridő. A Ferrarik ekkor a 10. és 15. helyet foglalták el.

Az utolsó 10 percben a top5 névsorában történt némi változás, és miközben a négyszeres bajnok 66 ezredre megközelítette az élen álló Hamiltont, addig az utóbbi időkben remek formában lévő  Grosjean először csak átvette csapattársától az ötödik helyet, majd az utolsó percekben 1:44.241-gyel az élre állt, közel két tizeddel beelőzve a 2008-as világbajnokot.

Végül Grosjean, Hamilton, Vettel trió maradt a legjobb háromban, mögöttük pedig a csapattársak sorakoztak fel Webber, Rosberg és Räikkönen sorrendben. Ez utóbbi szűk hét tizeddel maradt el francia kollégájától. A Ferrarik nem kerültek be a top10-be, Di Resta, Button, Maldonado és Pérez viszont igen. Alonso 12. lett, míg Massa csak a 17. legjobb időt autózta, majdnem két másodperces lemaradásban Grosjean Lotusától.

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

1. szabadedzés - abudzabi.JPG

Második szabadedzés eredménye

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

lotus forma-1 szabadedzés formula-1 romain grosjean abu-dzabi