2014. jan 15.

F1 Massa túl van első williamses munkanapján

írta: FormaNet
F1 Massa túl van első williamses munkanapján

Felipe Massára nyolc ferraris versenyszezon után idén új kihívások várnak, mégpedig egy másik patinás alakulatnál, a brazil rajongók által is nagyon kedvelt, legendás Williams istállónál. Massa a héten megkezdte a felkészülést Grove-i központban, és a csapat hivatalos oldalán megjelent interjúban többek között arról is beszámolt, mi minden várt rá az első két munkanapon. 

massa - williams.JPG

 

Milyen karácsonyod volt?

Felipe Massa: Nagyon jó karácsonyom volt, jó volt, hogy otthon lehettem a családommal Brazíliában. Aztán Miamiban töltöttük a szilvesztert, és nagyon jól érzetük magunkat. Az új évet Brazíliában kezdtem, a már hagyománynak számító jótékonysági gokartversenyemmel. Ez mindig egy nagyon szórakoztató esemény, ahol sok F1-es versenyző csap össze, így ismét elkapott a versenyzési láz.

Hogyan edzettél a tél folyamán, és mikor kezded meg a 2014-es felkészülést?

FM: Még az ünnepek alatt is edzettem, ezzel sosem állok le. 11 napot voltam Miamiban, és mindig csináltam valamit. Szeretek sportolni, szóval mindig mozgok valamit, legyen az tenisz vagy éppen futás. Most, hogy közelednek a tesztek, egyre több időt töltök majd az edzőteremben. Jobban szeretem a játékos sportokat, de az edzőtermet sem hagyhatom ki. Van egy saját edzőm, aki minden versenyen ott van velem, így velem jött a Williamshez is. Nagyon régen, már 2007 óta együtt dolgozunk, így nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk. És van egy másik edzőm is, aki akkor segít, amikor hazautazom Brazíliába.

Az új szabályokat nézve melyiket tartod a legizgalmasabbnak, és szerinted mennyire lesznek izgalmasabbak a versenyek?

FM: Olyan sok változás lesz idén, de mindenki egy csónakban evez. Amíg nem ülünk be az autóba, addig nem tudhatjuk, mit kell megtanulnunk és mit nem. Például, hogy a megnövekedett nyomaték miatt mennyire kell másképpen kezelnünk gázpedált, vagy hogy az erősebb ERS mennyiben befolyásolja majd a vezetést. Ami az aerodinamikát illeti, a 2013-as autókhoz képest alacsonyabb lesz a leszorítóerő, és ezek mind hatalmas változások, amiket minél gyorsabban meg kell értenünk a tesztek alatt.

Mik az első benyomásaid a csapatról?

FM: A Williamsnek van egy nagy gyára és egy jó háttere, ezért tudom, hogy minden adott ahhoz, hogy versenyképesek legyünk. Ez egy nagy múlttal rendelkező csapat, így most a hangsúly azon van, hogy minden egyes darab a helyére kerüljön, és a helyes irányt válasszuk. Most igyekszem minél több emberrel megismerkedni a gyárban. Mindenki nagyon kedves, és nagyon élvezem a munkát a mérnökökkel.

Két napot töltöttél a gyárban. Mi mindent csináltál?

FM: Először is üléspróbán vettem részt, hogy a lehető legkényelmesebben érezzem magam az autóban. Általában eddigi pályafutásom során nem volt szükségem túl sok üléspróbára, de nyilván amikor egy új csapathoz érkezel, akkor azzal kell kezdeni, hogy kényelmes legyen az autó, és ez némi időbe telik. Aztán van egy csomó megbeszélés a különböző részlegekkel, hogy az első tesztre már minden készen álljon.

Williamsnek mindig is sok szurkolója volt Brazíliában. Hogy fogadták a rajongók a csapatváltásodat?

FM: A rajongók nagyon örülnek annak, hogy a Williamsnél vagyok, különösen mert olyan versenyzőknek köszönhetően mint Nelson (Piquet) vagy Ayrton (Senna) a Williamsnek nagy múltja van Brazíliában. Ők nagyon híressé tették a csapatot Brazíliában, szóval nagyon örülök annak, hogy itt lehetek, és remélem, segíteni tudom a csapatot abban, hogy visszatérjen oda, ahol korábban volt, és azt is remélem, hogy a győzelemért harcolhatunk.

Milyen a kapcsolatod Frankkel (Williams)?

FM: Frank az egyik legismertebb ember a paddockban, és mindenki nagyra tartja mindazért, amit elért ebben a sportban. Része a Formula-1 történelmének. Mielőtt a csapathoz jöttem, nem ismertem túl jól, de most, hogy már elég sok időt eltöltöttünk együtt, tudom, hogy egy nagyon kedves ember, és alig várom, hogy neki versenyezzek!

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 williams felipe massa formula-1