2014. ápr 06.

F1 Hamilton nyerte a páratlanul izgalmas Bahreini Nagydíjat

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyerte a páratlanul izgalmas Bahreini Nagydíjat

Óriási csatában végül Lewis Hamilton nyerte meg a szezon harmadik nagydíját, Nico Rosberg és a force indiás Sergio Pérez előtt. A Mercedes két pilótája hihetetlen versenyt produkált, sőt több alakulatnál is házi verseny alakult ki a szinte mindvégig izgalmas Bahreini Nagydíjon.

hamilton - szahír.JPG

Az időmérő végeredményéhez képest két helyen változott a rajtsorrend: Daniel Ricciardo még Malajziából hozott magával egy 10 rajthelyes büntetést, így az ausztrál hiába volt a kvalifikáció harmadik leggyorsabb versenyzője, csak a 13. helyről rajtolhatott. Adrian Sutil már a Q1-ben kiesett, ráadásul feltartotta a lotusos Romain Grosjeant, amiért öt hellyel hátrasorolták a stewardok. A Sauber német pilótája ezzel a büntetéssel a rajtrács legvégére került.

Az élről a két Merecedes rajtolhatott Nico Rosberg és Lewis Hamilton sorrendben, Ricciardo helyét pedig Valtteri Bottas Williamse örökölte meg. A finn mellől Segio Pérez Force Indiája indulhatott, a mexikói mögött két világbajnok sorakozott fel Kimi Räikkönen és Jenson Button személyében. Fernando Alonso és Sebastian Vettel csak a kilencedik és tízedik helyről kezdhette meg az első éjszakai bahreini futamot, közvetlenül Kevin Magnussen és Felipe Massa mögül.

A mezőny nagy része lágy gumikon rajtolt, kivéve Vettelt és Sutilt, akik a Pirelli közepes abroncsait választották a kezdéshez.

A rajt után, a Michael Schumacherről elkeresztelt egyes kanyarban Hamiltonnak sikerült megelőznie a pole-ból induló csapattársát, aki ugyan megpróbált visszatámadni, de végül maradt a brit bajnok mögött. A két Mercedes mögött is nagy helyezkedés vette kezdetét, legjobban a negyedik sorból indul Massa kapta el a rajtot, aminek köszönhetően egészen a harmadik helyig ugrott fel Pérez és Bottas duója elé. Mögöttük az első kör végén Button, Alonso, Hülkenberg, Räikkönen és Vettel volt a pontszerzők sorrendje.

Egy ütközés történt a rajtnál, ami után Jean-Eric Vergne egy defekttel tért vissza csapatához. A Toro Rosso francia versenyzője egy Lotusszal ért össze.

A két Mercedes gyorsan meglépett, mögöttük viszont izgalmas párharcok bontakoztak ki. A Force Indák meglódultak, és előbb Hülkenberg  vette el a hetedik helyet Alonsótól, néhány kör után pedig Pérez előzte meg a harmadik helyen autózó Massát. A Williams másik pilótája sem tudta tartani pozícióját – Bottast előbb Button majd Hülkenberg autózta körbe, így a 7. helyre esett vissza.

A mezőny végén Sutil és a marussiás Jules Bianchi koccant össze egy csata közben, aminek következtében a - egyébként vétlen - német versenyző kiesett. Bianchi egy defekttel és két büntetőponttal megúszta. Közben már a pontszerző helyen autózó Ricciardo megékezett Vettel mögé, akinek autójában elromlott az állítható hátsószárny. A címvédő könnyedén átadta a helyet gyorsabb csapattársának.

hamilton - rosberg - bahrein.JPGMiközben megkezdődött a kerékcserék első hulláma, a 18-19- körben végre valódi versenyzés vette kezdetét, ráadásul az élen, a két Mercedes között. Rosbergnek kétszer is sikerült az élre állnia, ám a 2008-as bajnok mindkétszer visszavágott. A lélegzetelállító csatának Hamilton boxkiállása vetett véget. A brit ismét lágy gumikat kapott, míg a két körrel érkező német márkatárs már a közepes Pirelliken folytatta versenyét. Hamilton ezután könnyedén megőrizte pozícióját - legalábbis egy ideig.

Az első kerékcserékből a korán kiálló Williamsek nagyon jól jöttek ki. Bottas és Massa sorrendben folytatták a versenyt a harmadik-negyedik helyen, de a finn szemmel láthatóan feltartotta Massát, akinek nyakára megérkezett a két Force India. Hülkenberg és Pérez mögött négy világbajnok sorakozott fel a top10-ben, Alonso, Button, Räikkönen és Vettel sorrendben. Ez utóbbi duó a 25 körben helyet cserélt, de ennél sokkal izgalmasabb pillanatokat szolgáltattak a Force Indiák, akiknek már csak Massa Williamsével kellett megküzdeniük, miután kopott gumijai miatt Bottas kiszállt a játékból egy újabb kerékcserével.

Pérez előbb csapattársán hámozta át magát, majd a 26. körben immár másodjára is elkapta Massát, és a brazil hamarosan Hülkenberggel szemben is pozíciót vesztett, a kör végén pedig ő is letudta második kerékcseréjét, ami után ismét csapattársa mögé került.

A második kiállások nagyjából a 35. körre befejeződtek, ezt követően a sorrend Hamilton, Rosberg, Bottas, Massa, Pérez, Hülkenberg, Alonso, Button, Vettel és Ricciardo volt, ám ez néhány kör után ismét borult.  

pérez-maldonado-bahrein.JPGA Williamsek harmadik boxkiállásukat is korán tudták le, amivel most nem jártak jól, ugyanis egy baleset miatt nem sokkal ezutána behajtott a SafetyCar. A balesetet a boxból éppen kihajtó Maldonado okozta, aki oldalról szinte felnyársalta Esteban Gutiérez Sauberét. A mexikói autója a levegőben megpördült és alaposan összetört.  A venezuelia később 10 másodperces büntetést kapott hibájáért, mindemellett három büntetőpontot és egy öthelyes rajtbüntetést a következő nagydíhra. Gutiérrez már a verseny negyedik kiesője volt, de a biztonsági autós fázis alatt csatlakozott hozzá a McLaren újonca, aki műszaki hiba miatt volt kénytelen félrehúzódni.

A Safety Car mögött Hamilton, Rosberg, Pérez, Hülkenberg, Button, Vettel, Ricciardo, Massa, Bottas, és Alonso volt a pontszerzők sorrendje.

 

button 250 gp - bahrein.JPGAz utolsó 10 körre az SC szabadjára engedte a versenyzőket, és újabb izgalmak bontakoztak ki az élmezőnyben. Nem csak a Mercedesek csapatak össze, de mögöttük a Force Indiák is egymással harcoltak, a két Red Bull pedig Button autózta körbe. A McLarent a két Williams is könnyedén megelőzte, így a 250. F1-es versenyét futó Button villámgyorsan a kilencedik helyre esett vissza a két Ferrari elé, majd nem sokkal a leintés előtt ő is kiesett.

 

 

A 49. körtől a Red Bull is beszállt csapattársak párharcába, miután Ricciardo a DRS segítségével az első kanyarnál megelőzte a négyszeres bajnokot. Vettel próbált visszatámadni, de sikerültelenül, sőt az ausztrál néhány kör múlva Hülkenberget is letudta, és már a negyedik helyen autózott.

hamilton - rosberg.JPGA lágyabb gumikon autózó Rosberg közben nem adta fel az győzelemért való küzdelmet, és Hamiltonnal újabb körömrágós párharcba kezdtek. A hatalmas csatából végül a brit jött ki győztesen, és 24. futamgyőzelmét ünnepelhette. A verseny két főszereplője a levezetőkör után boldogan összeölelkezett, és egyértelmű volt, hogy mindketten nagyon élvezték a "meccset". 

A hajrában még Massa szorongatta meg Vettelt, majd inkább csapattársára kellett ügyelnie. Ricciardo célbavette a dobogót, de végül nem sikerült megelőznie Pérezt, aki negyedik dobogós helyezését szerezte meg ezzel a remek versennyel. Ötödik helyen Hülkenberg maradt, mögötte pedig Vettel, Massa, Bottas és a haloványan szereplő két Ferrari ért be pontszerző helyen.

A verseny leggyorsabb körét Rosberg futotta meg 1:37.020-as köridővel. 

000 facebook_banner.jpg

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 

    Versenyző             Csapat          
 1. Lewis Hamilton        Mercedes        1:38:42.743
 2. Nico Rosberg          Mercedes        +1.085s
 3. Sergio Perez          Force India     +24.067s
 4. Daniel Ricciardo      Red Bul         +24.489s
 5. Nico Hulkenberg       Force India     +28.654s
 6. Sebastian Vettel      Red Bull        +29.879s
 7. Felipe Massa          Williams        +31.200s
 8. Valtteri Bottas       Williams        +31.800s
09. Fernando Alonso       Ferrari         +32.500s
10. Kimi Raikkonen        Ferrari         +33.400s
11. Daniil Kvyat          Toro Rosso      +41.300s
12. Romain Grosjean       Lotus           +43.100s
13. Max Chilton           Marussia        +59.900s
14. Pastor Maldonado      Lotus           +1:02.800s
15. Kamui Kobayashi       Caterham        +1m27.900s
16. Jules Bianchi         Marussia        +1 kör
17. Jenson Button         McLaren         +2 kör

Kiesők

    Kevin Magnussen       McLaren  40 kör
    Esteban Gutierrez     Sauber   39 kör
    Marcus Ericsson       Caterham 33 kör
    Jean-Eric Vergne      Toro Rosso 18 kör
    Adrian Sutil          Sauber     17 kör









Egyéni világbajnokság állása a Bahreini Nagydíj után 1. Nico Rosberg 61 2. Lewis Hamilton 50 3. Nico Hulkenberg 28 4. Fernando Alonso 26 5. Jenson Button 23 6. Sebastian Vettel 23 7. Kevin Magnussen 20 8. Valtteri Bottas 18 9. Sergio Perez 16 10. Daniel Ricciardo 12 11. Felipe Massa 12 12. Kimi Raikkonen 7 13. Jean-Eric Vergne 4 14. Daniil Kvyat 3 Konstruktőri VB állása a Bahreini Nagydíj után 1. Mercedes 111 2. Force India-Mercedes 44 3. McLaren-Mercedes 43 4. Red Bull-Renault 35 5. Ferrari 33 6. Williams-Mercedes 30 7. Toro Rosso-Renault 7

Arctica sportnapszemüveg




FormaNet, Varga Viktória
001_fórum logo.png
Szólj hozzá

mercedes forma-1 hamilton bahreini nagydíj formula-1