2014. máj 26.

F1 Hamilton és Rosberg háborúja már Spanyolországban megkezdődött

írta: FormaNet
F1 Hamilton és Rosberg háborúja már Spanyolországban megkezdődött

A Monacói Nagydíj hétvégéjén látványosan felborult a csapaton belüli összhang a Mercedesnél, és Lewis Hamilton valamint Nico Rosberg hiába hangoztatta eddig, hogy mindketten kezelni tudják a versengésből adódó konfliktusokat, az elmúlt hétvégén a két pilóta még a szemkontaktus is kerülte. Mint utólag kiderült, az ellentétek nem egyik napról a másikra alakultak ki, hanem már Spanyolorszában-, sőt valamelyest már a szezon harmadik nagydíján, Bahreinben elkezdődtek.

hamilton - rosberg - monaco.JPG

 

A Mercedes Monacóban szombaton zsinórban hatodik alkalommal szerezte meg az első sort, majd vasárnap sorozatban hatodik diadalát aratta, de az ünneplést már szombaton beárnyékolta Rosberg ellentmondásos pole pozíciója, és a pilóták között kialakult ellentétek. Miközben a német szombaton rajtelsőséget, majd vasárnap idei második győzelmét ünnepelte, addig Hamilton kicsit sem leplezte csalódottságát, a csapattárssal pedig látványosan kerülték egymást. A második helyen célbaérő brit a leintést követően nem is titkolta, hogy nem óhajt beszégetni kollégájával: "Nincs szükség arra, hogy beszéljünk, és arra sincs, hogy barátok legyünk. Kollégák vagyunk, és nem barátok."

Kívülről úgy tűnt, hogy Rosberg Monacói pole-ja robbantotta a "bombát”, ám a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff az Autósportnak elárulta, hogy a konfliktus már Barcelonában kibontakozott azzal, hogy Hamilton a futam hajrájában a csapattal való megállapodást felrúgva maximális teljesítményre tekerte fel a motort, és az őt üldöző Rosberg ezt sérelmezte, mert ő tartotta magát a kisebb teljesítmény adó beállításhoz, ezért úgy érezte, márkatársa nem sportszerűen győzte le. Hamilton végül bocsánatot kért, de úgy tűnik ebben a kiélezett küzdelemben ez már nem sokat segít. Ezúttal ő kapta a sértett szerepét.

„A mostani történet a barcelonai vasárnap fordítottja volt. Akkor Nico volt a sértett a versenyen történtek miatt, és azt hiszem ez teljesen normális. Mindenki a saját maga oldaláról látja a dolgokat, és ezért mást gondol. Mindkettő úgy érzi, hogy neki van igaza, de sosem fekete vagy fehér a történet. Olykor vannak árnyalatok”- nyilatkozta Toto Wolff az Autosportnak.

A Mercedes hat verseny után óriási fölénnyel vezeti a konstruktőri pontversenyt, így a csapatutasítás kérdését könnyedén elvethetik, ugyanakkor természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy az elmérgesedett viszonyból előbb utóbb csak baj lesz, és mindenképp szükség van egy kis rendrakásra. Ráadásul mint kiderült, a barcelonai „motor-incidens” már a második eset volt, ugyanis Hamiton Monacóban elárulta, hogy a bahreini verseny nagy csatájában Rosberg hasonlóan agresszív motorbeállításokkal támadott.

A Mercedesnél a jövőben szigorúbban kezelik többek között ezeket a lépéseket is, sőt Wolff kijelentette, hogy innentől kezdve egyik versenyzőnek sem lesz lehetősége arra, hogy saját döntése szerint játszadozzon a motorbeállításokkal.

„Ez többé nem fog nem fog megtörténni. Azt hiszem, most azt tesztelik, hogy mennyire léphetik át a határokat, és milyen következményekkel kell számolniuk. De ez normális nem? Mindketten esélyesek a bajnoki címre, és amíg ez nem tesz kárt a csapatszellemben, addig úgy kezeljük a dolgokat, ahogy eddig is tettük. Amint úgy látjuk, hogy az irány nem a Mercedes-Benz szellemiségét képviseli, akkor lépni fogunk.”

Niki Lauda szerint teljesen érthető, hogy Nico és Lewis nem lehetnek barátok, de a csapat érdekében azt szeretné, ha a következő versenyhétvégére valamelyest visszaállna a jó viszony. Az osztrák legendának például kicsit sem tetszett, hogy Hamilton nem gratulált csapattársának, holott Bahreinben kettőjük kiélezett versenyében Rosberg végül nem tudott felülkerekedni a brit bajnokon, a leintés után mégis megölelte és gratulált Hamiltonnak.

„Azon leszek, hogy Montreálban, vagy még azelőtt megbeszéljék a problémákat”- jelentette ki Lauda.

„Az, hogy Lewis nem fogott kezet Nicóval, az nem helyes. Gratulálnia kellett volna, hiszen Nico is ezt tette, amikor Bahreinben átölelte, pedig akkor valódi csatát vívtak egymás ellen”- emlékezett a háromszoros világbajnok, ugyanakkor azt is hozzátette, nem számítanak barátságra, és azt sem várja el Hamiltontól, hogy kedvesebb legyen.

„Ha az F1-ben győzni akarsz, akkor egyértelmű, hogy gazembernek kell lenned. Mondjon valaki nekem egy kedves fickót a Formula–1-ben! Talán kezdhetnénk Fernando Alonsóval? Mindig is nyilvánvaló volt, hogy feszültségek lesznek. Ők ketten kemény srácok, és mindent megtesznek azért, hogy felülkerekedjenek ellenfelükön. Csapaton belül ráadásul még nehezebb helyzetben vannak. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy kézben tudjuk tartani ezt a helyzetet.”

Lauda ráadásul pontosan jól ismeri azokat az érzéseket, amik most a két versenyzőben kialakultak, hiszen anno ő is átélte, például Alain Prost csapattársaként.

„Személyesen semmi bajom nem volt (Alain) Prosttal. Egy bonyolult, de kedves fickó volt. Ennek ellenére gyűlöltem, és minden információt eltitkoltam tőle, sőt arra utasítottam a mérnökeimet és a szerelőimet is, hogy nem mondhatnak semmit.”

000 facebook_banner.jpg

Toto Wolff ahhoz hasonlított ezt a párharcot, mint amikor két férfi harcol egy nőért: "Ebben a helyzetben nincs barátság”- vélekedett a sportigazgató, míg az elnök, Dieter Zetsche a hétvége hangulata után is úgy véli, hogy továbbra sincs helye a csapatutasításnak, mert a pályán vívott párharcok az autóversenyzés legszebb pillanatai.

„Pontosan ez az, amit a nézők látni akarnak. A csapatutasítás a lehető legrosszabb dolog lenne. Hogy őszinte legyek, az embereket érdekli a márka, de a versenyzők személye sokkal jobban. Azt akarják látni, hogy egymással harcolnak. Most ez a két fiatalember ezt teszi egy nagyszerű autóban, és a legszebb dolog amit az autóverseny nyújthat” – idézte az elnököt a Bild. 

 

FormaNet, Varga Viktória

Arctica sportnapszemüveg

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 rosberg hamilton monaco formula-1