2014. jún 04.

F1 Fogadjunk? - Montreáli esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Montreáli esélyek

A hétvégén megrendezésre kerülő Kanadai Nagydíj legnagyobb esélyese továbbra is a Mercedes, illetve Lewis Hamilton, ám több nagy csapat is igen optimistán érkezik a montreáli helyszínre. A Mercedes erőforrásait használó alakulatok többek között a pálya karakterisztikájában látják az előrelépés lehetőségét, míg a Ferrari és a Red Bull a továbbfejlesztett motorok és egyéb frissítések sikerében bízik.

kanada gp.JPG

 

Hétvégén a szezon hetedik versenyhétvégéje,  a Kanadai Nagydíj következik, ahol tavaly Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Lewis Hamilton ünnepelhetett dobogós helyezést. Ezúttal a Mercedest vezető brit bajnok érkezik legnagyobb esélyesként a kanadai versenypályára. Mercedes győzelemre mindössze 1.08-as szorzóval fogadhatunk, csapaton belül pedig a monacói eredménytől függetlenül továbbra is Hamiltont tartják favoritnak. A legutóbbi verseny után a bajnoki tabella második helyére visszacsúszó brit 1.55-ös oddsszal vezeti a listát, csapattársa, Nico Rosberg pedig 2.9-et kapott a hétvége kezdete előtt. Hamiltonnak nagyon fekszik a montreali aszfaltcsík, hiszen a jelenlegi mezőnyből ő vezeti a győzelmi listát, három diadallal (2007, 2010, 2012), ráadásul itt szerezte meg első első F1-es győzelmét, így egyik kedvenc pályáján vágna vissza Rosbergnek a monacói „vereségéért”.

A fogadólista második-harmadik helyét a Red Bull és a Ferrari foglalja el, előbbi 7-es, utóbbi már 23-as szorzóval. Mindkét alakulat számára fontos mérföldkő lesz ez a versenyhétvége, egyrészt a Renault egy - hetek óta tartó - nagy fejlesztési projekt végére érve most mutathatja meg erőforrásai valódi erejét, míg a Ferrarinál mind az erőforrások-, mind pedig az aerodinamika terén jelentős fejlesztések történtek, és az elnök, Luca di Montezemolo, valamint a spanyol bajnok, Fernando Alonso is arra számít, hogy ezen a hétvégén eredményesebb lesz a csapat.

„Realisták vagyunk, és mindannyian tudjuk, hol tartunk jelenleg, de most már szeretnénk jobb eredményeket elérni, és szeretnénk kicsit jobban élvezni versenyeket. Mindenki ezen dolgozik. Sokat fejlesztettünk az aerodinamika területén, szimulátoron rengeteget dolgoztunk a beállításokon, így azzal a céllal érkezünk Kanadába, hogy jobb lesz az autónk, aztán majd kiderül. Nem akarunk jósolgatni, hiszen a fejlődés mértéke a versenytársak javulásától is függ. Nekünk többre van szükségünk, és aztán találnunk kell egy kis plusszt” – idézi a Ferrari hivatalos oldala a spanyol klasszist.

Ami a pilóták szorzóit illeti, az energiaitalosoknal Daniel Ricciardo átvette a vezetést. Az ausztrál 16 -os szorzót kapott, míg Vettel győzelme esetén pénzünk 17-szeresét kapjuk. A maranellói duónál már nagyobb a szórás: Alonso 26.00, Kimi Räikkönen 67.00. Közülük egyébként Ricciardón kívűl mindannyian egy-egy alkalommal győztek ezen a helyszínen.

A top3 után a Force India és a Williams egyformán 67-es oddsszal áll a negyedik-ötödik helyen, a négy versenyző közül pedig Nico Hülkenberget és Valtteri Bottas van előrébb - mindketten 101-es szorzóval. Utánunk következik a 2012-ben itt a mezőny végéről rajtolva, végül harmadik helyen célba érő Sergio Pérez (126.00), míg Felipe Massát a mclarenes Jenson Button (131.00) is megelőzi. A McLaren egyébként már 101-es szorzót kapott. A Mercedes motoros autóknak elvileg fekszik a pálya vonalvezetése, így természetesen mindhárom csapatnál nagyon bizakodók a versenyzők.

Valtteri Bottas pédául úgy véli, hogy a Williams Kanadában a Red Bull-lal harcolhat: "Azt hiszem felvehetjük a harcot a Red Bull-lal. Nem lesz könnyű, hiszen ők is javultak, sőt Monacóbn talán idei legjobb formájukat hozták. Számunkra viszont Monaco volt az egyik legnehezebb helyszín, szóval annyi a teendőnk, hogy folyamatosan dolgoznunk kell a frissítéseken. Elméletileg Kanadában a hosszú egyenesek miatt sokkal jobb lehet az autónk”- bizakodott a finn versenyző.

Arctica sportnapszemüveg

Az eddigi 44 Kanadai Nagydíjból 13-at megnyerő-, és ezzel a legeredményesebb McLaren ugyanebben bízik: „A szezon kezdete óta folyamatosan fejlesztünk, de a barcelonai hétvége óta nyilvánvaló, hogy nagyobb rajtunk a nyomás ezen a téren. Már Monacóban is sok mechanikai frissítés került fel az autóra, és a Kanadai pálya karakterisztikája – a sok egyenessel, a kevés gyors kanyarral, a rengeteg sikánnal és lassú fordulókkal – jobban fekszik az autónknak, így jobb hétvégére számítunk, mint legutóbb Monacóban”- nyilatkozta az Autosportnak a wokingi csapat versenyigazgatója, Eric Boullier.

Kétszázas feletti szorzót kapott a Lotus és a Toro Rosso, míg a Sauber már lassan lesüllyed a két kiscsapat, a Marussia és a Caterham szintjére, bár ez utóbbira (a mezőnyből egyedüliként) 2000 feletti oddsot osztottak ki a bukmékerek.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fogadjunk montreál formula-1 kanadai nagydíj