2014. jún 08.

F1 Daniel Ricciardo megszakította a Mercedes győzelmi sorozatát

írta: FormaNet
F1 Daniel Ricciardo megszakította a Mercedes győzelmi sorozatát

Nagy hajrát, meglepő eredményt és drámai pillanatokat hozott a szezon hetedik versenye, melynek végén Daniel Ricciardo élete első Formula-1-es győzelmét ünnepelhette. A Mercedesek ezúttal problémákkal találták szembe magukat, aminek következtében Lewis Hamiltonnak fel kellett adnia a versenyt, Nico Rosberg pedig az utolsó körökben elveszítette első helyét. Harmadik helyen Sebastian Vettel ért célba a hatalmas baleset miatt biztonsági autó mögött véget érő versenyen.

ricciardo - canada.JPG

 

Szombaton a Mercedes zsinórban hetedik alkalommal bérelte ki a rajtrács első sorát. A brackley-i gárda dominanciája nem volt meglepetés, annál inkább Nico Rosberg pole-ja, hiszen a hétvége addigi részében igencsak csapattársának, Lewis Hamiltonnak állt a zászló. Sebastian Vettel egy szintén nem várt remek gyorskört rakott össze, mellyel egy hajszállal megelőzte a két williamses pilótát, akik így a negyedik-ötödik rajtkockát foglalhatták el a 45. Kanadai Nagydíjon. Mögöttük Daniel Ricciardo sorakozott fel, a negyedik sorból Fernando Alonso és a Toro Rossó francia pilótája, Jean-Eric Vergne rajtolhatott, a top10 utolsó párosa pedig Jenson Button és Kimi Räikkönen volt. A rajtrácsról csak 21 versenyző kezdte meg a 70 körös futamot, miután a az időmérőt kihagyó sauberes Esteban Gutiérrez csak a boxutcából indulhatott.

Még a szombati napnál is melegebb időjárási körülmények fogadták a mezőnyt, az aszfalt hőmérséklete a felvezető kör idején már 48 fokosra melegedett. Bár előzőleg a szakértők zömmel egykiállásos taktikát jósoltak, ám az extrém meleg a két kiállás felé billentette a mérleget.  

A rajtnál Lewis Hamilton megpróbálta átvenni az uralmat, de csapattársa keményen védekezett, aminek következtében a brit egy pozíciót veszített, és harmadik helyen folytatta a versenyt, Vettel mögött. A két Williamses pilóta is csatázott egyet a rajnál, Massa rövid időre megelőzte Bottast, de a finn gyorsan visszavágott. Ricciardo maradt a hatodik helyen, miközben Vergne megelőzte az előle rajtoló Ferrarit, mögöttük pedig Button és Räikkönen is helyet cserélt.

A mezőny hátsó régiójában, a Marussiák gondoskodtak arról, hogy a rajt után máris megtörjön a lendület egy biztonsági autóval. A 3-as kanyarban Max Chilton kisodródott és eltalálta csapattársát, Jules Binachit. A francia pilóta autója nekirepült a falnak, és alaposan összetört. A balesetben mindkét Marussia kiesett. Néhány kör után csatlakozott hozzájuk Marcus Ericcson is. A Caterhamnek motor gondok miatt kellett feladnia a versenyt. A versenybírók a rajtbaleset miatt Chiltont három helyes rajtbüntetéssel sújtották, melyet a két hét múlva esedékes Osztrák Nagydíjon kell letöltenie. 

A SafetyCar a hetedik kör végén engedte útjára a mezőnyt, ebben a körben a top10-ben mindössze annyi változás történt, hogy a DRS zónában Sergio Pérez elvette Buttontól az egy pontot érő 10. helyet.  

Hamilton a 10. kör végén került támadási pozícióba, és könnyedén visszavette a rajtnál elveszített második helyét. Ekkor Rosberg előnye már két másodperc körül volt. Hátrább Ricciardo a Williamsek nyakában loholt, de az első kerékcserék meghiúsították a támadást. Legtöbben a 14-16. körben tudták le a boxkiállást. Massa egy megszorult kerék miatt nagyon sok időt veszített, és csak a 11. hely környékén tért vissza a játékba.

Az élen Rosberg a 18. kör után látogatta meg csapatát, majd a következő körben Hamilton érkezett. Közben a német egy ijesztő megcsúszást produkált a friss lágy abroncsokon, de sikerült megfognia a kocsit, sőt ezzel a hibával is élen tudott maradni.

A 20. kör végén a Mercedesek mögött a következőképpen alakult a pontszerzők sorrendje: Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Pastor Maldonado, Fernando Alonso és Jean-Eric Vergne. Ebből a sorból természetesen a (egy kiállással taktikázó) két Force India még nem cserélt kereket, illetve Maldonado helye is rövid életű volt. Már csak azért is, mert a venezuelai műszaki hiba miatt hamarosan a verseny negyedik kiesője lett, pillanatokon belül pedig a másik Caterham is búcsúzott Kobajasi Kamuival.

A 25. körre Hamilton megérkezett Rosberg nyakára, aki a menekülés közben elrontotta az utolsó kanyart, de egy sikánleávágással sikerült Hamilton előtt maradnia. Ezt a manővert a sportfelügyelők vizsgálták, de csak egy figyelmeztetés lett a vége. Közben Massa Alonso megelőzésével már a nyolcadik helyig menetelt, Bottas pedig utolérte az előtte autózó Vettelt, de a csata végül elmaradt.

A Force Indiák féltáv után tudták le egyetlen kerékcseréjüket, amivel bebiztosították pontszerző helyüket - ráadásul igen előkelő helyeken -, közben pedig megkezdődött a második kerékcserék hulláma.

Az élen Hamilton nem tudott támadni, sőt valamilyen probléma lépett fel mindkét Ezüst Nyílnál, és a mezőnyhöz képest jócskán lelassultak. Rosberg és Hamilton is a motor teljesítményének visszaesésére panaszkodott a csapatrádióban. Annyi előnyük azért volt, hogy a második kiállás után (44-45) is megtartották elsőségüket, Hamiltonnak azonban jobban sikerült a kerékcsere és rövid időre meg is előzte csapattársát, de egy hiba után Rosberg visszavágott. Még mielőtt izgalmassá kerekedhetett volna kettőjük párharca, Hamilton fékhiba miatt a 48. körben lelassult, majd a kör végén beállt a garázsba.

„A második etapban mindannyian tudtuk, hogy van néhány problémánk, de azt hittük, hogy kezelni tudjuk. Nem csak nálam, Nicónál is gondok voltak. Aztán a kerékcsere után éppen azt gondoltam, hogy milyen remek kört futottam, amikor egyszercsak megadta magát a fék, én pedig semmit sem tehettem. Az a helyzet, hogy én voltam az üldöző, és amikor valaki mögött mész, akkor jobban túlmelegszik az autó. Ő előtte tiszta volt a levegő, szóval nem sok mindent tehettem. Mire behajtottam a boxba, azt hiszem már minden felfőtt a kocsiban. Ez egy szerencsétlen nap, de a csapat további 18 ponttal gyarapodott, ami egy jó dolog. Túl lépünk ezen is, és remélem idén már nem lesz több kiesésem”- nyilatkozta a leintést követően a 2008-as világbajnok, aki idén másodjára adta fel a küzdelmet önhibáján kívül.

mercedes - kanada.JPG

A pályán maradó Rosberg sem lehetett nyugodt, valódi tempóját ugyanis nem tudta visszanyerni, és mögötte vészesen közeledett az egy kiállással egészen a második helyig felzárkózó Pérez, és a két Red Bull, Ricciardo és Vettel sorrendben.

20 körrel a leintés előtt a top10 sorrendje a következő volt: Rosberg, Pérez, Ricciardo, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Massa, Alonso, Button és Vergne. Räikkönen csak a 12. helyen autózott. A finn második boxkiállása után a hajtűben bemutatott egy piruettet, amivel három pozíciót veszített és egészen a 15. helyig csúszott vissza, majd tíz körön belül onnan tornázta fel magát a 12. helyre.

A hajrá mindvégig kiszámíthatatlan versenyt hozott. Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy Rosberg megússza a támadást, de az őt üldöző trió továbbra sem szakadt le. Közben Massa két pozíciót nyert, miután a Hülkenberget támadó csapattársa kicsit hibázott. A brazil már könnyedén hagyta ott a Force Indiát, és eredt a Red Bullok nyomába, Bottast azonban nem sokkal később még Alonso és Button is maga mögé utasította. 

Négy  körrel a leintés előtt Pérez (szintén fékprobéma miatt) kicsit lelassult, és egy pozíciót veszített Ricciardóval szemben, aki ezután megindult az első helyért, és két körrel később az utolsó kanyarban sikeres támadást indított a Mercedes ellen, ezzel megszerezte élete első F1-es győzelmét. 

daniel ricciardo - kanada.JPG

Mögöttük Péreznek az utolsó körig védekeznie kellett Vettellel és Massával szemben. Az 1-es számú Red Bull az utolsó pillanatokban végül letaszította a mexikóit a dobogós helyről, majd ugyanebben a pillanatban a verseny leggyorsabb körét megfutó Massa belerohant a Force Indiába, és mindketten hatalmas lendülettel repültek a falnak. Szerencsére nem esett bajuk, de útjuk az orvosi szobába vezetett kötelező orvosi vizsgálatokora, a futam pedig SafetyCar mögött ért véget. 

A stewardok a felvételek tanulmányozása után Pérezt találták vétkesnek, és öt rajthelyes büntetést osztottak ki a Force India versenyzőjének. Az indoklás az volt, hogy Pérez közvetlenül az ütközés előtt - a féktávon - irányt változtatott. A mexikói nem feltétlen tartotta magát hibásnak: "Az utolsó körben a pozíciómat védtem, és egyszercsak egy nagy lökést éreztem hátulról"- mondta, Massa viszont keményebb büntetést adott volna neki. 

"Beszéltem vele (Pérezzel) az orvosi központban. Nagyon csalódott voltam miatta. Mondtam neki, hogy tanulnia kell ebből, és mivel ez egy valóban nagy baleset volt, azt akartam, hogy képzelje magát a helyembe. Azt reméltem, hogy bánni fogja a történteket. Nem az első alkalom, hogy valaki előtt irányt váltott a fékzónában, sokszor megtette már ezt. Mindenesetre nem mondott semmit, csak megfordult és elment. Remélem tanul az esetből. Háromszáz km/órával megyünk, és ha egy másik autó elé repülök, akkor nagyon súlyos baleset lehetett volna belőle. Nagyon veszélyes volt, ezért szerintem az öt rajthelyes büntetés nem elég. Akár Vettelbe is belecsapódhattunk volna”- nyilatkozta Massa a balesetről. 

massa - kanada.JPG

Massa és Pérez kiesésével Button örökölte meg a negyedik helyet, mögötte Hülkenberg, Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen és Räikkönen ért célba pontszerző helyen. 

Összesen nyolc versenyző került fel a kiesők listájára: Hamilton, valamint Marussiák és a Caterhamek mellett a két Lotus és a Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat búcsúzott idő előtt. 

000 facebook_banner.jpg

Kanadai Nagydíj végeredménye:

 1. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault        1:39:12.830	
 2. Nico Rosberg          Mercedes                +4.2
 3. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault        +5.2
 4. Jenson Button         McLaren-Mercedes        +11.7
 5. Nico Hülkenberg       Force India-Mercedes    +12.8
 6. Fernando Alonso       Ferrari                 +14.8
 7. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes       +23.5
 8. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault      +28.0
 9. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes        +29.2
10. Kimi Räikkönen        Ferrari                 +53.6
11. Sergio Pérez          Force India-Mercedes    -1 kör
12. Felipe Massa          Williams-Mercedes       -1 kör
13. Adrian Sutil          Sauber-Ferrari          -1 kör
14. Esteban Gutiérrez     Sauber-Ferrari          -6 kör

Kiesők: 

    Romain Grosjean       Lotus-Renault            58 kör
    Danyiil Kvjat         Toro Rosso-Renault       47 kör
    Lewis Hamilton        Mercedes                 45 kör
    Kobajasi Kamui        Caterham-Renault         22 kör
    Pastor Maldonado      Lotus-Renault            21 kör
    Marcus Ericsson       Caterham-Renault         6 kör
    Max Chilton           Marussia-Ferrari         0 kör
    Jules Bianchi         Marussia-Ferrari         0 kör

 

Arctica sportnapszemüveg

 A világbajnoki pontverseny állása a Kanadai Nagydíjat követően: 

 1. Nico Rosberg         140        1. Mercedes               258 
 2. Lewis Hamilton       118        2. Red Bull-Renault       139
 3. Daniel Ricciardo     79         3. Ferrari                87 
 4. Fernando Alonso      69         4. Force India-Mercedes   77 
 5. Sebastian Vettel     60         5. McLaren-Mercedes       66 
 6. Nico Hülkenberg      57         6. Williams-Mercedes      58 
 7. Jenson Button        43         7. Toro Rosso-Renault     12 
 8. Valtteri Bottas      40         8. Lotus-Renault          8  
 9. Kevin Magnussen      23         9. Marussia-Ferrari       2  
10. Sergio Pérez         20        10. Sauber-Ferrari         0  
11. Felipe Massa         18        11. Caterham-Renault       0  
12. Kimi Räikkönen       18 
13. Romain Grosjean      8  
14. Jean-Eric Vergne     8  
15. Danyiil Kvjat        4  
16. Jules Bianchi        2  

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull ricciardo formula-1 kanadai nagydíj