2014. jún 24.

F1 Villeneuve: Räikkönen menjen haza, Vettel váltson csapatot

írta: FormaNet
F1 Villeneuve: Räikkönen menjen haza, Vettel váltson csapatot

Az 1997-es év világbajnoka, Jacques Villeneuve jó szokásához híven az Osztrák Nagydíj után sem fukarkodott a kritikákkal. A kanadai ezúttal két bajnokot, Sebastian Vettelt és Kimi Räikkönent vette célkeresztbe. Előbbiről úgy véli, hogy már nem terem babér számára a Red Bullnál, de még ennél is élesebb kritikát fogalmazott meg a Ferrari finn pilótájáról, és úgy gondolja, hogy a folyamatos magyarázkodás és mentegetőzés nem világbajnokhoz méltó. 

IMG_9754.JPG

 

Tény, hogy idén a címvédő, Sebastian Vettel, illetve a Ferrarihoz visszatérő Kimi Räikkönen meglehetősen gyengén teljesít, és néhány balszerencse mellett egyikőjük sem érzi igazán jól magát a versenyautóban. Räikkönen eddig még egyik versenyen sem tudta felülmúlni csapattársát, Fernando Alonsót, és Vettel is 13 pontos hátrányban van ausztrál márkatársához, Daniel Ricciardóhoz képest a bajnoki tabellán.

A Red Bull gyengélkedése ellenére ráadásul Ricciardo már bezsebelt egy győzelmet, míg a négyszeres bajnoknak eddig mindössze két harmadik hely jutott a 2014-es szezonban. Eredmények szempontjából a maranellóiaknál még ennél is siralmasabb a helyzet, ettől függetlenül Alonso rendre erőn felül teljesít, és Vettelt megelőzve a tabella negyedik helyén áll, míg a Jégember csak a 12. és ebben az évben a hetedik helynél előrébb még nem intette le a kockás zászló. A legutóbbi két versenyen az egy pontot érő 10. helyen ért célba, ami a Ferrari jelenlegi formájához képest is halovány eredmény. Valahogy így gondolja ezt Jacques Villeneuve is, és a maga szókimondó, nem túl finomkodó stílusában ennek hangot is adott az olasz Omnicorse nevű lapnak.

"A csapatok már megtanulták használni a Pirelli gumikat, hiszen az elmúlt évben sok tapasztalatot gyűjtöttek. Én nem vezettem még Pirelli abroncsokon, így nem is tudom, hogy melyik a leghatékonyabb módszer, de vannak versenyzők, akiket nem annyira befolyásol a szemcsésedés, és vannak akik szenvednek miatta.”

"Kimiből ebben a tekintetben hiányzik a finomság. Számára csak vagy padlógáz van, vagy semmi. Ebben az évben már annyit pörgött, mintha egy  Forma-3-as pilóta lenne”- kritizált Villeneuve, aki szerint a finn nem való az F14T-be, és nem való Alonso mellé.

"Räikkönennek már nincs sok köze az F1-hez, akár haza is mehetne. Ő egy nagyon tapasztalt pilóta, nincs rá szüksége, hogy minden futam után mentegetőzzön, mint egy újonc. Mindössze két-három verseny szükséges ahhoz, hogy megváltoztasd a vezetési stílusodat, és ha ez nem sikerül, az azt jelenti, hogy gondjaid vannak. Egy világbajnokkal ez nem történhet meg. Nincs joga kifogásokat keresni.”

Ami a Red Bull Racing és Sebastian Vettel jelenlegi viszonyát illeti, Villeneuve úgy látja, hogy Daniel Ricciardo lett az energiaitalosok új kedvence, így a négyszeres bajnok jobban jár, ha csapatot vált.

"Ő egy négyszeres világbajnok, aki kiérdemelte a címeit, de most a Red Bull úgy kezeli őt, mint anno Mark Webbert. Úgy döntöttek, hogy Daniel Ricciardóra összpontosítanak, Sebastiant pedig ki akarják „nyírni”, mert a német most egy teljesen más képet fest a Red Bullról. Miért Vettel nyerjen, miért ne a csapat? Úgy vélem, hogy ez nem túl kedves dolog vele szemben. Helmut Marko már most elkezdte őt kritizálni. Ha elveszíted a csapaton belüli irányítást, és kezdetét veszi a politika, akkor egyre nő a teher súlya, és véged van. A csapat mindig valami újat keres, és most elkötelezték magukat Ricciardo mellett. Vettelnek itt vége van, ideje csapatot váltania.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktóra

Arctica sportnapszemüveg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 villeneuve raikkonen vettel formula-1