2014. júl 03.

F1 Fogadjunk? - Silverstone-i esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Silverstone-i esélyek

A jelenlegi mezőny öt világbajnoka közül eddig négyen arattak futamgyőzelmet a legelső Formula-1-es nagydíjnak otthont adó legendás Silverstone-ban. Közülük a legsikeresebb ezen a pályán a Ferrari két versenyzője, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen, de ezúttal kevés az esély arra, hogy egyikőjük újabb győzelmi strigulát húzzon be. Jenson Button még sosem tudott győzni pályán, ahol most ő és csapata különleges hétvégére készül, januárban elhunyt édesapja tiszteletére. Más okból, de szintén különleges lesz ez a nagydíj Felipe Massa számára is, aki vasárnap 200. versenyét futja a szériában. A Mercedes pilótái egy-egy silverstone-i diadallal büszkélkedhetnek, és a fogadóirodák szerint ezúttal is Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg lesz a befutó…

silverstone_3.JPG

 

Legutóbbi kettős sikerük után, nyilván továbbra is a Mercedest tartják legesélyesebbnek a bukmékerek, és mindössze 1.12-es szorzóval fogadhatunk a brackley-i gárdára. Versenyzőik mindketten nyertek már Brit Nagydíjat, Nico Rosberg éppen tavaly. A német jelenleg 29 ponttal vezet márkatársa, Lewis Hamilton előtt a bajnokságban, ennek ellenére most is nagyobb odds-ot kapott: Rosberg győzelmére 2.75, míg Hamilton otthoni sikerére 1.75-ös szorzót írtak ki. A brit bajnok még 2008-ban állhatott a pódium legfelső fokára hazai közönsége előtt, és még a mai napig nagyon szívesen emlékszik vissza arra a napra.

„2008-ban megnyertem az esős versenyt, ami nagyon jó érzés volt. Azt hiszem a végén úgy 60 másodperc körüli volt az előnyöm, és a harmadik helyezett után lévőket már leköröztem, ami egészen irreális volt. Még csak nem is álmodoztam ilyen eredményről, különösen hazai nagydíjamon. Ez volt karrierem egyik legszebb pillanata. Boldogan emeltem fel a trófeát otthoni szurkolóim előtt, és célom, hogy idén újra megtegyem”- nyilatkozta Hamilton a csapat futamelőzetesében.

Ausztriában a Red Bull idei legrosszabb eredményét könyvelte el, ennek ellenére továbbra is második helyen áll a fogadási listán, 7.5-ös odds-szal. A csapat reméli, hogy Silverstone-ban kiköszörülhetik a csorbát, és megszorongathatják a Mercedeseket.

„Jelenleg a Mercedesnek hatalmas előnye van, ezért kemény feladat legyőzni őket. De ahogy azt Montrealban is láthattuk, bármi megtörténhet. Mi is és a Renault is keményen dolgozik, és reméljük, kicsit megfuttathatjuk őket a pénzükért” – mondta optimistán a csapatfőnök, Christian Horner. 

Ami a versenyzőket illeti, Daniel Ricciardo 15, míg a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel 17-es szorzót kapott erre a hétvégére. Vettel ezidáig egy győzelmet aratott Silverstone-ban, még legelső red bullos évében, 2009-ben.

Az Osztrák Nagydíjon összesen 27 pontot gyűjtő Williams győzelmére 11-szeres pénzt fizetnek, Felipe Massa és Valtteri Bottas pedig egyformán 21-21-es szorzót kapott. A finn versenyző Spielbergben F1-es pályafutása során először locsolhatta a pezsgőt (a dobogó harmadik fokán), és reméli, hogy ez a siker csak a kezdet.

„Csapatunk minden területen fejlődött, de a legfontosabb tényezőt a Mercedes motorok megszerzése jelentette, ami sokat segített. Mindemellett több új szakember is érkezett a Williamshez, és történtek változások a személyzetet illetően. Javultak a grove-i központ és a versenycsapat közti együttműködési folyamatok, és ezek a változások mostanra értek be. Remélem ez még csak a kezdete egy új, sikeres időszaknak, és képesek leszünk jobb eredményeket elérni.”

Felipe Massa 200. versenyét futja Silverstone-ban, ahol eddig még sosem sikerült dobogóra állnia. Legjobb eredménye két negyedik hely, tavaly pedig hatodik lett még a Ferrarival.

massa 200.JPG

                                                     Képforrás: Felipe Massa, Instagram

Ferrari győzelemre - a Williamshez képes – már majdnem háromszor nagyobb a szorzó (31,0), hiába állnak a Brit Nagydíjak győzelmi statisztikáinak élén. Formula-1 történelmének eddigi 64 Brit Nagydíján 16 győzelemmel, összességében 51 dobogós helyezéssel ugyanis a Ferrari mondhatja magát a legsikeresebb csapatnak a McLaren (14 győzelem) és a Williams (10 győzelem) előtt. Sőt - ami Silverstone-t illeti - a jelenlegi mezőnyből a maranellóiaknak van a legsikeresebb párosa. Fernando Alonso összesen hat dobogós helyezéséből két győzelmet jegyez (ennél többször a mostani ellenfelek közül senki nem tudott itt nyerni) míg csapattársa, Kimi Räikkönen egy diadalt húzott be még 2007-ben, és további négy dobogós helyezéssel büszkélkedhet.

Kettőjük közül az eddigi 2014-es eredmények tükrében egyértelműen Alonsót tartják esélyesebbnek, sőt Räikkönen szenvedése nem kis különbséget eredményez a fogadási listán. A spanyol 34-es odds-szal sorakozik a Williamsek mögött, a csapattárs pedig ennek nagyjából háromszorosát (101.0) kapta. A „Jégember” továbbra sem boldogul autójával, és legutóbb a Red Bull Ringen is mindössze egy ponttal gazdagodott,  miközben  Alonso ötödikként látta meg a kockás zászlót. A finn bajnok az oszták futamon többek között fékproblémával is küzdött, és lejjebb kellett csavarnia a motorerőn is. A folyamatos problémáknak egyik oka, hogy Räikkönenék egyszerűen nem találják a megfelelő beállításokat.

"Az autó viselkedése nem a stílusomnak megfelelő. A gumik sem úgy működnek ahogy azt szeretném, és ezek kombinációja okozza a problémákat. Sok dolgunk van még az autót illetően, ami gyengén gyorsít ki a kanyarokból, és a mechanikai tapadása sem tökéletes. Próbáljuk a balanszot úgy beállítani, hogy az autó elejének jó legyen a tapadás, mert nem szeretem, ha ez nincs meg. Nem könnyű a feladat, mert amikor sikerül, akkor a hátulja lesz túl nehéz” – ecsetelte nemrégiben Räikkönen, aki legutóbb Spielbergben konkrétan kifakadt, amikor csapata a rádión rászólt, hogy körönként két tizedet kellene javítania, mert versenyben van Jenson Buttonnal.  - „Akkor adjatok több erőt!”- jött az ingerült válasz Räikkönentől.

A silverstone-i központú Force India győzelme esetén pénzünk 81-szeresét zsebelhetjük be, az egyéni versenyben pedig Nico Hülkenberg és Sergio Pérez is 151-es szorzót kapott.  A mexikói a csapat futamelőzetesében elismerte, hogy számukra egy kicsit nehéz pálya következik, ettől függetlenül persze szeretnének jó eredményt elérni.

„Úgy hiszem, hogy a silverstone-i verseny sokkal nagyobb kihívás lesz számunkra, mint az elmúlt pár futam, de biztos vagyok benne, hogy jó munkát végzünk majd. Kedvelem a pályát és általában jól teljesítek rajta. Idén eddig mindenhol erősek voltunk, így nem látom okát, hogy miért ne lennénk most is azok. Ez lesz a csapat hazai versenye, ami plusz motivációt jelent” – bizakodott Pérez, akinek legjobb eredménye Silverstone-ban egy hetedik hely volt még 2011-ben, egy Sauber volánja mögött.

Arctica sportnapszemüveg

Egy esetleges McLaren sikerre már 101-es szorzó jutott. A wokingi csapat különleges hétvégére készül – a „Pink for Papa” elnevezésű kezdeményezéssel szeretnék, ha minél több rajongó rózsaszínben lenne, ezzel a gesztussal emléket állítva Jenson Button édesapjának, a januárban elhunyt John Buttonnak. A 2009-es év világbajnoka egy különleges sisakfestéssel is tiszteleg édesapja emléke előtt, és reméli, hogy ez a különleges hétvége némi extra szerencsével ajándékozza meg hazai pályáján. Valószínűleg a csapatnak szüksége is lesz egy kis „plusszra”, hiszen a legutóbbi nagydíjról mindössze hat ponttal távoztak.

„Egy pilótának mindig fontos a hazai versenye, de Monzához és Monacóhoz hasonlóan Silverstone mindenki számára különleges hely. A pálya karaktere, a gyors kanyarok nem igazán fekszenek a csomagunknak, de folyamatos fejlesztési programunknak köszönhetően már néhány pozitív összefüggést találtunk a szélcsatornában és a pályán gyűjtött adatok között, ami biztató. Ez a hétvége azért is lesz különleges számomra, mert édesapámnak mindig nagyon fontos volt ez a verseny.  Egy speciális, rózsaszín sisakot viselek majd a versenyhétvégén, és remélem, az emberek a #pinkforpapa kezdeményezést támogatva vasárnap valamilyen pink ruházatot viselnek édesapám emlékének adózva. Idén ő már nem lesz ott a pályán, de lélekben mindig velünk lesz. Remélem vasárnap megajándékoz egy kis extra szerencsével” - nyilatkozta Button, akire 151-, míg a csapattársa, Kevin Magnussenre 201-es odds-szal lehet fogadni.

000 facebook_banner.jpg

A kiscsapatok közül továbbra is a Toro Rosso (251,0) áll az élen, házon belül pedig az újonc Danyiil Kvjat vette át az „uralmat”, legalábbis a fogadóirodáknál. Az orosz tehetség győzelmére 501-es oddsot adnak, Jean-Eric Vergne sikere viszont már ennek a dupláját érné.

Nem nagy meglepetésre a Lotus már 751-es-, a Sauber 1251-es odds-szal sorakozik a Toro Rosso mögött, míg a Marussia és a Caterham 2501-es szorzóval zárja a sort.

Ez utóbbi alakulatnál egyébként a napokban hivatalossá vált, hogy a tulajdonosnak, Tony Fernandesnek elege lett a sikertelen szereplésből, és eladta csapatát. Az új tulajdonos egy svájci-arab konzorcium, mely azonnali hatállyal, már a silverstone-i versenyhétvégén átveszi az irányítást. A korábbi F1-es csapatfőnök, Colin Kolles tanácsadói szerepet kapott, a csapatfőnök pedig az ex F1-es pilóta, a holland Christijan Albers lesz. Annyi biztos, hogy a belátható jövőben a csapat továbbra is a Caterham F1 Team néven versenyez majd, a központja pedig Leafieldben marad.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 silverstone fogadjunk brit nagydíj formula-1