2014. júl 19.

F1 Rosberg pole-ban, Hamilton a falban zárta a hockenheimi időmérőt

írta: FormaNet
F1 Rosberg pole-ban, Hamilton a falban zárta a hockenheimi időmérőt

Nico Rosberg pályafutásának kilencedik rajtelsőségét szerezte meg hazai nagydíján, miközben csapattársa és legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton már a kvalifikáció első etapjában műszaki hiba miatt balesetet szenvedett, így hamar kiesett a küzdelemből. Rosberg mellől Valtteri Bottas rajtolhat , a második sort pedig Felipe Massa és a mclarenes Kevin Magnussen bérelheti ki vasárnap délután. 

rosberg - hockenheim.JPG

 

A Német Nagydíj mindhárom szabadedzésén a Mercedes két pilótája bérelte ki a legjobb helyeket, így várható volt, hogy a pole pozícióért is Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzd majd meg. Egy baleset miatt azonban a brit bajnok hamar kiszállt a játékból, így a listavezető Rosberg hazai pályán tualdonképpen ellenfél nélkül maradt az időmérőn. Egyedül Valtteri Bottas tudta kicsit megszorongatni, legyőzni azonban nem sikerült. 

Q1

Az első 18 perc első mért körei után Hamilton 1:18.683-as köre volt a legjobb a Pirelli lágy gumijain, miközben csapattársa egy hibával nyitott. A Mercedes mögé a két Williams zárkózott fel, majd Valtteri Bottas közel fél másodpercet javított Hamilton addigi legjobbján, így át is vette a vezetést. A 2008-as bajnoknak nem sikerült visszavágnia, ugyanis fékprobléma miatt a 13-as kanyarnál nagy sebességgel csapódott a falnak, ami miatt rögtön meglengették a piros zászlót. A kocsi alaposan összetört, Hamiltont pedig az orvosi autóval kötelező vizsgálatra szállították.

A piros zászló előtt Bottas, Hamilton, Massa, Alonso, Vettel sorrend alakult ki a top5-ben, míg a lista másik végén még Rosberg, valamint Marcus Ericsson tartózkodott. Ez utóbbi versenyző mért kör nélkül maradt, mert hidraulika hiba miatt ki sem tudott hajtani a boxból.

A folytatásban Rosberg volt az első induló, és szuperlágy gumikon rögtön 1:17.631-gyel átvette a vezetést. A többieknek is váltaniuk kellett az opciós abroncsokra, hiszen a két keverék között ezúttal igen nagy – 1-1.5 másodperc – a különbség.

Bár a harmadik szabadedzésük nem sikerült túl fényesen, Rosberg mögé a két Red Bull zárkózott fel, majd Bottas, Magnussen és Massa következett. Közülük egyedül Bottas volt az, aki még a keményebb keverékeket használta, a többiek mind a szuperlágy abroncsokon jutottak tovább. A Ferrarik a hetedik és a 11. helyen zárták a Q1-et. A tabella másik végén Romain Grosjean még éppen továbbjutott, akinek pedig mindez nem sikerült, az Adrian Sutil, Jules Bianchi, Pastor Maldonado, Kobajasi Kamui, Max Chilton, és az időmérőt kihagyó Marcus Ericsson volt.

Hamilton végül a 12. helyen zárt, de balesete miatt nyilván nem tudta folytatni a kvalifikációt. Később a csapat megerősítette, hogy versenyzőjük jól van, autójában pedig a jobb első féktárcsa tört el, és ez okozta a balesetet. 

Q2

A kvalifikáció középső etapjában már többen is 1:17-es köröket futottak. Rosberg itt is megtartotta elsőségét, mögötte pedig a Williasmek és a Red Bullok harcába még a mclarenes Magnussen, valamint Alonso tudott beleszólni. Az utolsó körök előtt a top pilóták közül a 11. helyen álló Räikkönen volt veszélyben, és végül a finn bajnok nem is tudott javítani.

Rosberg 1:17.109-cel zárt a tabella élén, mögötte Bottas és Masa már bő két tizedmásodperccel maradt el, a negyedik helyen álló Vettel pedig több mint fél másodperccel. Magnussen ötödikként jutott tovább Ricciardo és Alonso előtt. Sergio Pérez csak az utolsó percekben futott mért kört, de arra ez is elég volt, hogy kiejtse Jenson Buttont, és a 10. helyet megkaparintsa.  Rajta kívül még csapattársa, Hülkenberg és a toro rossós Danyiil Kvjat léphetett tovább. Kiesők sorrendje: Button, Räikkönen, Vergne, Gutiérrez, Grosjean és a hiányzó Hamilton volt. 

Q3

A két Force India nyitotta meg az utolsó etapot, de 1:19-es köreikre Rosberg hamarosn 1:16. 540-nel válaszolt. Első nekifutásra a Williamsek tudták leginkább megközelíteni az élmenőt, de Bottas már fél másodperccel, Massa pedig nagyjából nyolc tizeddel maradt el. Vettelnek a negyedik helyet sikerült összehoznia, ő azonban már egy másodpercet kapott a Mercedestől. A két Red Bull közé Magnussen furakodott be, majd következett Alonso, Kvjat, Hülkenberg és Pérez. 

Az utolsó gyorskörökben a Mercedes már nem gyorsult tovább, Bottas viszont hatalmasat tudott javítani, de Rosberget így sem sikerült megvernie. A finn csapattársa, Massa is gyorsabb kört rakott össze, ezzel együtt  is maradt a harmadik helyen. Vettelt végül Magnussen és Ricciardo is megelőzte, így a tavalyi Német Nagydíj nyertese csak a rajtrács hatodik helyéről kezdheti meg hazai versenyét, közvetlenül Alonso előtt. Kvjat maradt a Force Indiák előtt. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye:

 1. Nico Rosberg        Mercedes             1m16.540s            
 2. Valtteri Bottas     Williams-Mercedes    1m16.759s  +0.219s   
 3. Felipe Massa        Williams-Mercedes    1m17.078s  +0.538s   
 4. Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes     1m17.214s  +0.674s   
 5. Daniel Ricciardo    Red Bull-Renault     1m17.273s  +0.733s   
 6. Sebastian Vettel    Red Bull-Renault     1m17.577s  +1.037s   
 7. Fernando Alonso     Ferrari              1m17.649s  +1.109s   
 8. Danyiil Kvjat       Toro Rosso-Renault   1m17.965s  +1.425s   
 9. Nico Hülkenberg     Force India-Mercedes 1m18.014s  +1.474s   
10. Sergio Perez        Force India-Mercedes 1m18.035s  +1.495s   

11. Jenson Button         McLaren-Mercedes     
12. Kimi Räikkönen        Ferrari              
13. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault   
14. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari       
15. Romain Grosjean       Lotus-Renault       
16. Lewis Hamilton        Mercedes             
17. Adrian Sutil Sauber-Ferrari 18. Jules Bianchi Marussia-Ferrari 19. Pastor Maldonado Lotus-Renault 20. Kobajasi Kamui Caterham-Renault 21. Max Chilton Marussia-Ferrari 22. Marcus Ericsson Caterham-Renault

  

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 időmérő német nagydíj formula-1