2014. júl 20.

F1 Rosberg hazai pályán magabiztos győzelmet aratott

írta: FormaNet
F1 Rosberg hazai pályán magabiztos győzelmet aratott

Nico Rosberg magabiztos versenyzéssel, senkitől sem zavartatva életében először ünnepelhetett F1-es futamgyőzelmet hazai pályán, összeségében pedig pályafutásának hetedik diadalát ünnepelhette a szériában. Mögötte a williamses Valtteri Bottas, és a 20. helyről rajtoló, mindvégig keményen harcoló  Lewis Hamilton ért célba dobogós helyen.

rosberg - hockenheim_1.JPG

A szezon 10. nagydíján a győztes személye egy percig sem volt kérdéses, sőt még a második helyről rajtoló Valtteri Bottas is majd végig kényelmesen autózhatott a Mercedes mögött, ám hátrébb szinte folyamatosan változott a sorrend. Lewis Hamilton látványos menetelése mellett nagyokat csatázott többekközött Fernando Alonso a két Red Bullal. 

A mezőnyből három versenyző választotta a keményebb (lágy) Pirelliket a rajthoz: Kimi Räikkönen, Romain Grosjean és Lewis Hamilton, aki a szombati időmérőn végül a 15. helyet szerezte meg, de balesete után váltót kellett cserélni Mercedesében, így ötrajthelyes büntetéssel kezdte meg a Német Nagydíjat. Büntetést kapott a caterhames Marcus Erricsson is, aki hidraulikai hiba miatt nem tudott részt venni az időmérőn, és a csapat nem végzett időben az autó szerelésével, amivel megsértették a parc fermé szabályokat. Ericssonnak a boxutcából kellett elrajtolnia, ezen kívül egy 10 másodperces stop&go büntetés is várt rá.

A rajtnál Nico Rosberg könnyedén megtartotta első helyét, mögötte a nagy helyezkedésben azonban megint a harmadik helyről rajtoló Felipe Massa húzta a rövidebbet, miután a mellőle induló mclarenes Kevin Magnussennel ütközött. A Williams fejre is állt, de a brazilnak szerencsére nem lett baja. Magnussen visszatért a boxba, de ezután folytatni tudta a futamot, nem úgy Massa, aki Silverstone után ismét nagyon hamar kiesett a játékból. A stewardok később versenybalesetnek ítélték a két pilóta incidensét.

massa - hockenheim.JPG

A baleset után biztonsági autó mögött folytatódott a körözés, majd a 3. körben újraindult a csata. Az elsősorból rajtoló Rosberg és Bottas maradt az élen, mögöttük Vettel és Alonso, Hülkenberg, Button, Kvjat, Pérez Räikkönen és Sutil volt a pontszerző helyeken. Ez a sorrend is hamar felborult, ezúttal Kvjat és Pérez csatázott a hetedik helyért, aminek következménye egy koccanás lett. Mindkét pilótának be kellett hajtania csapatához, visszaestek a mezőny végére.

Az ötödik helyről induló Daniel Ricciardo még a rajtnál bukott sokat Massa és Magnussen balesete miatt, Hamilton azonban jól kezdett. Néhány körön belül a brit már a Red Bull ausztrál versenyzőjét támadta, aki pedig Räikkönen Ferrariját vette célba, sikeresen. A Mercedes két-három körön keresztül támadta az előtte autózó Ricciardo-Räikkönen duót, majd a 14. körben egyszerre mindkettőjüket megelőzte. Räikkönen autójával kicsit össze is ért, de nem történt galiba az ügyből.

Közben Alonso a nagyok közül elsőként tudta le kerékcseréjét, majd néhány körön belül a többiek is váltottak, kivéve Hamilton és Räikkönen, akik más taktikán voltak. A finn a 21. körben, Hamilton pedig öt körrel később látogatta meg szerelőit.

A brit bajnoknak eredetileg kétkiállásos taktikát terveztek, végül a gyorsan kopó abroncsok miatt ez nem jött össze. A kerékcsere után a nyolcadik helyre tért vissza, ismét Ricciardo mögé, de csakhamar átlépte a Red Bullt, és tovább menetelt. Néhány körön belül Buttont is letudta, itt is összeértek, és bár mindketten folytatták versenyüket, de a Mercedes elsőszárnya megsérült. A hajtűben Hamilton ekkor már a harmadik alkalommal ért hozzá a másik versenyautóhoz, hiszen előzőleg Räikkönen is megkapta, illetve a kissé figyelmetlen  Sutil is hozzáért egy előzés közben. 

Az élen Rosberg és Bottas könnyedén megőrizte pozícióját, mögöttük a Vettel és Alonso sorrend sem változott egészen a második kiállásig. Alonso egy körrel hamarabb állt ki mint a címvédő, és bár Vettel vissza tudott jönni a Ferrari elé, de a hajtűben elvesztette pozícióját riválisával szemben.

A 47. körben ijesztő pillanatokat okozott Kvjat Toro Rossója, ami kigyulladt, és mire az orosz leparkolt és kiszállt, addigra már hatalmas lángok csaptak fel az autó hátuljából. Kvjat volt a verseny harmadik kiesője, előzőleg Romain Grosjeannak is fel kellett adnia műszaki hiba miatt. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Adrian Sutil, aki az utolsó kanyarban megforgott, és már nem tudta visszakormányozni Sauberét a pályára.

Közben a pályán Hamilton folytatta látványos száguldozását, és utolsó kiállása után már a negyedik helyen autózott, közvetlenül Alonso mögött, aki szintén két kiállásra játszott, de ezzel nagyon sokat bukott. Hamilton könnyedén megelőzte, majd 56 körben a spanyol kénytelen volt egy újabb boxlátogatást eszközölni, így Vettel ismét elé került, sőt a spanyolnak Ricciardóval is keményen meg kellett küzdenie az ötödik helyért.

A Mercedes brit bajnoka Bottast ugyan már nem tudta elkapni, de a 20. helyről rajtolva így is felállhatott a dobogóra Rosberg és a williamses finn mellé.

Vettel és Alonso mögött Ricciardo ért célba a hatodik helyen, mögött Hülkenberg, Button, Magnussen és Pérez tudott pontot gyűjteni Hockenheimben. Ez utóbbi két pilóta már körhátrányban látta meg a kockás zászlót. Kimi Räikkönen végül lecsúszott a pontszerzésről, és csak a 11. helyen ért célba. 

A verseny leggyorsabb körét nem meglepő módon Hamilton futotta meg - 1:19.908-as idővel.  

000 facebook_banner.jpg

Német Nagydíj végeredménye: 

 1. Nico Rosberg          Mercedes               1h33m42.914s
 2. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes      +20.789s  
 3. Lewis Hamilton        Mercedes               +22.530s  
 4. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault       +44.014s  
 5. Fernando Alonso       Ferrari                +52.467s  
 6. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault       +52.549s  
 7. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes   +1m04.178s
 8. Jenson Button         McLaren-Mercedes       +1m24.711s
 9. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes       -1 kör
10. Sergio Perez          Force India-Mercedes   -1 kör
11. Kimi Raikkonen        Ferrari                -1 kör
12. Pastor Maldonado      Lotus-Renault          -1 kör
13. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault     -1 kör
14. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari         -1 kör
15. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari       -1 kör
16. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault       -2 kör
17. Max Chilton           Marussia-Ferrari       -2 kör
18. Marcus Ericsson       Caterham-Renault       -2 kör

Kiesők
    Felipe Massa          Williams-Mercedes      47 kör
    Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault     44 kör
    Romain Grosjean       Lotus-Renault          26 kör
    Adrian Sutil          Sauber-Ferrari         0  kör

 Világbajnoki pontverseny állása a Német Nagydíj után:

 1. Nico Rosberg        190     1. Mercedes              366
 2. Lewis Hamilton      176     2. Red Bull-Renault      188
 3. Daniel Ricciardo    106     3. Williams-Mercedes     121
 4. Fernando Alonso     97      4. Ferrari               116
 5. Valtteri Bottas     91      5. Force India-Mercedes  98 
 6. Sebastian Vettel    82      6. McLaren-Mercedes      96 
 7. Nico Hülkenberg     69      7. Toro Rosso-Renault    15 
 8. Jenson Button       59      8. Lotus-Renault         8  
 9. Kevin Magnussen     37      9. Marussia-Ferrari      2  
10. Felipe Massa        30      10. Sauber-Ferrari        0  
11. Sergio Pérez        29      11. Caterham-Renault      0  
12. Kimi Räikkönen      19 
13. Jean-Éric Vergne    9  
14. Romain Grosjean     8  
15. Daniil Kvyat        6  
16. Jules Bianchi       2  

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

verseny mercedes forma-1 rosberg hockenheim német nagydíj formula-1