2014. júl 22.

F1 A Német Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Német Nagydíj számokban

Nico Rosberg úgy érkezett meg hazai nagydíjára, hogy otthoni pályán eddig még sosem állt dobogón a királykategóriában, majd vasárnap idei negyedik futamgyőzelmével távozott. Csapattársa, Lewis Hamilton a 20. helyről rajtolva egészen a dobogó legalsó fokáig menetelt, a williamses Valtteri Bottas pedig zsinórban harmadjára pezsgőzhetett. Kevésbé örömteli mérföldkőhöz érkezett a Sauber, illetve Adrian Sutil…

német nagydíj 2014.JPG

 

Silverstone-i kiesése után Nico Rosberg hazai pályán megszerezte pályafutásának kilencedik F1-es pole pozícióját, majd a vasárnapi versenyen senkitől sem zavartatva hetedik győzelmét is bezsebelte a szériában. A Mercedes német versenyzője a győzelmek statisztikájában jelenleg Juan Pablo Montoya és René Arnoux mellett a lista 36. helyén áll, és további egy diadallal beéri Mark Webbert.

Rosberg győzelmével továbbra sem tört meg a Mercedes menetelése, viszont idén most először fordult elő, hogy - amikor mindkét autó célbaért - nem kettős győzelmet ünnepeltek, hiszen Lewis Hamilton „csak” a dobogó legalsó fokára ért fel.

Mellesleg zsinórban ez volt a 24. olyan verseny, melyen csak két csapat, vagy Mercedes vagy a Red Bull diadalmaskodott. Legutóbb ilyen még 2006 és 2008 között fordult elő, akkor a 2006-os Brazil Nagydíjtól egészen a 2008-as Monacói Nagydíjig (24 versenyen keresztül) csak a Ferrari vagy a McLaren győzedelmeskedett. Akkor a BMW Sauberrel Robert Kubica törte meg a sorozatot a Kanadai Nagydíjon. 

Hamilton nagyszerű menetelésével F1-es pályafutásának 62. dobogós helyezését szerezte meg, így ebben a statisztikában beérte a nyolcadik helyen álló David Coulthardot és két további dobogó választja el az előtte sorakozó négyszeres világbajnok, Sebastian Vetteltől. Mindemellett a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, a királykategóriában összességében 16. alkalommal.

A Williams finn pilótája, Valtteri Bottas zsinórban harmadjára pezsgőzhetett, és második helyével a Sir Frank Williams alakulatának 300. dobogós eredményét könyvelte el. Ezzel a csapat a konstruktőri bajnokság harmadik helyére jött fel, megelőzve a Ferrarit. A grove-i gárda nem volt ilyen előkelő helyen a tabellán azóta, hogy 2008-ban a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Nico Rosberg harmadik helyével és Nakadzsima Kazuki hatodik helyével, összesen kilenc ponttal a bajnoki pontverseny második helyén kezdték meg a szezont.

Persze hétvégén nem volt felhőtlen az öröm a Williams garázsában, hiszen Felipe Massa már az első kanyarban feladta a versenyt, miután összeütközött a mclarenes Kevin Magnussennel. A brazil idén harmadik alkalommal esett ki az első körben – Hockenheim előtt Silverstone-ban, illetve a szezonnyitó melbourne-i versenyen.

Az érem másik oldalán a Sauber immár sorozatban 10. versenyén nem tudott pontot szerezni, ami a csapat történelmének eddigi legsikertelenebb eredményének számít. Legutóbb az 1995-ös Európai Nagydíjtól az 1996-os San Marinói Nagydíjig zsinórban kilencszer nulláztak, de ekkor még csak az első hat helyezett kapott pontot.

Adrian Sutil szintén egy nem túl örömteli rekordot döntött meg Németországban, miután 119 Formula-1-es versenye alatt egyszer sem sikerült dobogós helyezést elérnie. Sutil előtt ezt a rekordot eddig az olasz Pierluigi Martini tartotta (118), aki 1995-ben a Minardinál fejezte be királykategóriás pályafutását.

Sebastian Vettel idén először tudott csapattársa, Daniel Ricciardo előtt célba érni (amikor mindketten megláthatták a kockás zászlót, azaz Ricciardo malajziai kiesését figyelmen kívül hagyva), így a mezőnyben Kimi Räikkönen az egyetlen, aki idén még egyszer sem tudta legyőzni csapattársát a futamokon.

A finn Silverstone után Hockenheimben is pont nélkül maradt, de Fernando Alonso ötödik helyének köszönhetően a Ferrari tovább bővítette rekordját a sorozatos pontszerzés statisztikájában. A maranellóiak a 2010-es hockenheimi versenyhétvége óta zsinórban 77. alkalommal szereztek – legalább egy autóval – pontot egy-egy futamon. 

 

Pole pozíciók tíz versenyt követően:

 Nico Rosberg: 5

 Lewis Hamilton: 4

 Felipe Massa: 1

 Győzelmek száma tíz versenyt követően:

 Lewis Hamilton: 5

 Nico Rosberg: 4

 Daniel Ricciardo: 1

 Dobogós helyezések száma tíz versenyt követően:

 Nico Rosberg: 9

 Lewis Hamilton: 8

 Daniel Ricciardo: 4

 Valtteri Bottas: 3

 Sebastian Vettel: 2

 Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez, Fernando Alonso: 1

 Leggyorsabb körök száma tíz versenyt követően:

 Nico Rosberg, Lewis Hamilton: 3

 Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez: 1

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 hockenheim német nagydíj formula-1