2014. sze 10.

F1 Új korszak kezdődik a Ferrarinál - Montezemolo távozik az elnöki székből

írta: FormaNet
F1 Új korszak kezdődik a Ferrarinál - Montezemolo távozik az elnöki székből

A hétvégi Olasz Nagydíjon Luca di Montezemolo ugyan még cáfolta a távozásáról keringő pletykákat, ám a mai napon hivatalos közleményben erősítette meg, hogy lemond a Ferrarinál betöltött elnöki posztjáról.

luca di montezemolo_1.JPG

 

A bolognai születésű Luca di Montezemolo a ’70-es évek óta része a Ferrari családnak, az elnöki posztot pedig 1991 óta foglalja el, még egészen 2014 október 13-ig. Elnöksége alatt a maranellói alakulat óriási sikereket ért el (118 futamgyőzelemmel gazdagította F1-es statisztikáját, mindemellett nyolc konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet zsebelt be), ám az utóbbi években a csapat elindult a lejtőn, és ezen a folyamaton az új motorkorszak sem segített.

Az olasz gárda már egy jó ideje folyamatos átszervezéseket hajt végre, ami persze több szakember távozását/érkezését is jelentette, de a csapatvezető, Stefano Domenicali tavaszi leváltásánál már egyértelművé vált, hogy komoly változások következnek.

Bár Luca di Montezemolo a csapat hazai nagydíjának szombati napján még tagadta, hogy ő is elköszön a Ferrarinál betöltött pozíciójától, ám a sikertelen eredmény (egy 9. hely Kimi Räikkönentől) után továbbra sem csendesültek a távozásról szóló szóbeszédek. Ráadásul a gyenge monzai szereplést már Fiat elnök-vezérigazgatója, Sergio Marchionne sem hagyta szó nélkül, ami további találgatásokra adott okot.

„Az egy dolog, hogy sikeresek vagyunk az autóink eladásában, de tevékenységünk lényeges része az is, hogy győztes Ferrarit tudjunk felmutatni a Formula-1-ben. Nem azt akarom látni, hogy a versenyzőink a 7. vagy a 12. helyen állnak. Ezek az eredmények sem engem, sem a Fiatot nem érdeklik”- dühöngött Marchionne, aki ugyan elismeri, hogy Montezemolo nagyon jó gazdasági eredményeket tud felmutatni, ám hozzátette, hogy mindez nem elegendő

„Egy dolog autókat eladni és jó gazdasági eredményeket elérni, de a győzelem is ugyanilyen fontos. Az elmúlt hat évben pokolian küszködtünk, pedig nálunk versenyeztek a legjobb pilóták. Fernando és Kimi mindketten világbajnokok, egyszerűen nem történhet meg ez velünk. Szörnyen érzem magam, és régóta figyelem már a dolgokat, amik nem jó irányba tartanak”- folytatta a vezérigazgató, és azt sem tagadta, hogy bár abban egyetértettek Montezemolóval, hogy mindenképpen változásokra van szükség, de a „hogyanban” már akadtak köztük nézeteltérések.

Köztudott, hogy Montezemolo nagyon nehezen ereszti el a régi F1-es időket, többek között rendre visszatérő kritikái közé tartozik a korlátlan tesztelés megszűntetése, a motorok fejlesztésének befagyasztása, vagy éppen a költségek visszaszorítása. Bármerre is tart a sportág, azt a tényt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a világ - és benne az F1 - folyamatosan változik, azaz a konzervatív irányelvek a technika ezen szintjén nem fenntarthatóak.

A Domenicali helyére érkező új csapatfőnök, Marco Mattiacci nemrégiben egyébként szintén hangsúlyozta, hogy a Ferrarinál többek között a szervezeti kultúra, azaz például a hosszú évek során berögződött értékek és gondolkodásmód megreformálására is szükség van a továbblépéshez. 

„Úgy gondolom, hogy a Ferrari teljesen átalakul majd, és csak az idő fogja megmondani, hogy ez jobb lesz, vagy sem. De a változások az egész egységet érinteni fogják, mindemellett az egyik legfontosabb dolog a vállalati kultúra átalakítása” – idézi az Autosport az új csapatfőnököt.

A hétvégi szóbeszédek és az elmúlt napok nyilatkozatai alapján tulajdonképpen senkit sem ért meglepetésként Montezemolo szerdán kiadott közleménye, melyben ő maga jelentette be, hogy búcsúzik az elnöki széktől. Döntését azzal magyarázta, hogy hamarosan sor kerül a Fiat Chrysler Automobiles New York-i tőzsdére való bevezetésére, és ezen vállalatcsoportban betöltött igazgatói feladataira akar most koncentrálni.

„A Ferrari fontos szerepet játszik az FCA Csoport Wall Street-i debütálásában. Ez egy új korszak kezdetét jelenti, és úgy érzem, ezt a vezérigazgatónak kell vezetnie. Mindez azt is jelenti, hogy egy fejezet lezárul, ezért úgy döntöttem, hogy 23 nagyszerű és felejthetetlen év után, lemondok az elnöki tisztségemről”- kezdte nyilatkozatát Montezemolo, aki  a Fiat Chrysler Automobiles vállalatcsoportban megtartja igazgatói tisztségét, a Ferrari elnöke pedig az Olasz GP után Montezemolót élesen kritizáló Sergio Marchionne lesz.

Az indokok után az olasz üzletember mindenkinek köszönetet mondott és búcsúzott: „Köszönettel tartozom azoknak a kivételes férfiaknak és nőknek, akik a gyárban, az irodákban, a versenypályákon vagy éppen világszerte a kereskedésekben dolgoznak a Ferrarinál. Ők a cég látványos növekedésének valódi építői, részesei számos emlékezetes győzelemnek és annak, hogy a világ egyik legerősebb márkája lett a Ferrari. Szeretnék köszönetet mondani a technikai és kereskedelmi partnereinknek, és különösen ügyfeleinknek és a gyűjtőknek, akikkel osztozhattam ebben a közös szenvedélyben. És gondolok a szurkolókra is, akik mindig nagy lelkesedéssel támogatták a Scuderiát, még a legnehezebb pillanatokban is. A Ferrari a legcsodálatosabb cég a világon és nagy megtiszteltetés volt a vezetőjének lenni. Az itt eltöltött évek során minden lelkesedésemet és elkötelezettségemet az irányításának szenteltem. A családom mellett a Ferrari  volt a legfontosabb az életemben, és ez továbbra is így lesz. A részvényeseknek – és különösen a mindig mellettem álló Piero Ferrarinak – és a cég összes dolgozójának sok sikeres évet kívánok, mert a Ferrari megérdemli ezt.”


000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

ferrari forma-1 luca di montezemolo formula-1