2014. okt 12.

F1 Hamilton nyert, a Mercedes világbajnoki címet ünnepelhet Szocsiban

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyert, a Mercedes világbajnoki címet ünnepelhet Szocsiban

Az izgalmak ugyan elmaradtak, a Mercedes számára azonban újabb kettős sikert hozott a széria első Orosz Nagydíja, ezzel pedig megnyerte a konstruktőri bajnokságot. Lewis Hamilton magabiztos vezetéssel szerezte meg idei  kilencedik futamgyőzelmét csapattársa, Nico Rosberg előtt, aki a verseny elején nehéz helyzetbe került, de később különösebb nehézségek nélkül visszatért a második helyre. A dobogó legalsó fokára a williamses Valtteri Bottas állhatott fel.

mercedes_1.JPG

 

Megható tisztelgéssel indult a Formula-1 történelmének első Orosz Nagydíja – a versenyzők a célegyenesre felfestett „Mindenki szorít érted Jules” feliratnál tisztelgett a múlt heti Japán Nagydíjon balesetet szenvedő társuk, Jules Bianchi előtt. Csak ezt követően indult a felvezető kör, majd az 53 körös futam.

A rajtnál Lewis Hamilton látszólag simán megtartotta vezető helyét, ám csapattársa pillanatokon belül mellé került és a 2-es kanyarban agresszív támadásba lendült, olyannyira, hogy nagyon elfékezte a gumikat, sőt le is csúszott a pályáról. A pályaelhagyás után Rosbergnek vissza kellett adnia márkatársának a vezető helyet, ráadásul a gyorsan leamortizált Pirellik miatt a 2. körben ki is kellett állnia egyetlen kerékcseréjére. Azt ugyanis már előre lehetett tudni, hogy Szocsiban az egykiállásos taktika lesz a nyerő, és ezt majdnem mindenki tartani is tudta.

Valtteri Bottas és Jenson Button a rajt után megtartotta kiinduló helyét, azaz Rosberg kiállását követően egy Williams és egy McLaren autózott Hamilton után a legjobb háromban.

Mögöttük Danyiil Kvjat öt helyet bukott a rajtnál, Fernando Alonso és Jean-Eric Vergne viszont több pozíciót is nyert, és a 2. körben már a negyedik – ötödik helyen autóztak. A pontszerző további sorrendje ekkor Kevin Magnussen, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat és Kimi Räikkönen volt.

A következő 10 körben Hamilton meglépett, a brit mögötti triónál pedig elég stabilan beállt a sorrend. Vergne és Magnussen rövid csatával szórakoztatta a közönséget, amiből a McLaren jött ki nyertesen. Mögöttük a Red Bullok nem bántották egymást, és a pontszerzők utolsó párosa sem változott,

Rosberg közben egyre inkább közelített a top10-hez, és a 20. körben már ismét pontszerző helyen állt. Ekkor tájt kezdődtek a kerékcserék, és a 27. körig nagyjából be is fejeződtek.  A top10-ből utolsóként Vettel érkezett szerelőihez, így egy ideig a második helyen autózott, de kiállása után Bottas maradt Hamilton közvetlen üldözője - legalábbis egy kis ideig.  A 31. körben a boxkiállások során egyre feljebb lépegető Rosberg ugyanis könnyedén megelőzte, így a Mercedes ismét átvette az uralmat.

Bottas a harmadik helyen folytatta versenyét, mögötte pedig a két McLaren sorakozott fel. Alonso kiállását ugyanis egy kissé elrontotta a Ferrari, így a spanyolt Magnussen meg tudta előzni. Alonso mögött Ricciardo, Vettel, Gutiérrez és Räikkönen volt az első tízben, de közülük a Sauber mexikói pilótája még nem járt a boxban.

Egy kisebb baleset is történt a 29. körben, köszönhetően Romain Grosjeannak, aki az előzni próbáló Adrian Sutilt forgatta meg. A német tovább tudott hajtani, Grosjean pedig később egy öt másodperces büntetést kapott.

A versenynek egyébként összesen két kiesője volt - a  marussiás Max Chilton még a futam elején műszaki hiba miatt feladta, rajta kívül pedig Kobajasi Kamuinak kellett idő előtt leállítani a Caterham motorját.

Tíz körrel a leintés előtt Hamilton bő 18 másodperccel vezetett csapattársa előtt, Rosberg pedig közel öt másodperces előnyben volt a gázra taposó Bottasszal szemben. A finnt sok biztatást kapott csapatától, hogy talán meglehet a második hely, végül ebből nem lett semmi. Bottas egy harmadik hellyel és a verseny leggyorsabb körével vigasztalódhatott, nem mellesleg a ppntversenyben a negyedik helyre ugrott előre, megelőzve Vettelt és Alonsót. 

A két McLaren maradt a negyedik-ötödik helyen, vagyis az első öt hely Mercedes motoros autóké lett. Alonso hatodikként szelte át a célvonalat, majd a két Red Bull következett Ricciardo és Vettel sorrendben. Räikkönen szinte a teljes versenytáv alatt az utolsó két pontszerző hely valamelyikén autózott, és végül kilencedik lett Sergio Pérez előtt, akit egy ideig a két kiállást teljesítő Felipe Massa szorongatott, de sikertelenül.

Hamilton F1-es pályafutásának 31. diadalával tovább növelte előnyét a bajnoki pontversenyben - előnye jelenleg 17 pont. 

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

1. Lewis Hamilton              Mercedes

2. Nico Rosberg                Mercedes        +13.6

3. Valtteri Bottas               Williams          +17.4

4. Jenson Button               McLaren       +30.2               

5. Kevin Magnussen        McLaren        +53.6               

6. Fernando Alonso         Ferrari            +60.0

7. Daniel Ricciardo           Red Bull        +61.8

8. Sebastian Vettel           Red Bull        +66.1 

9. Kimi Räikkönen             Ferrari           +78.8

10. Sergio Perez               Force India   +80.0

11. Felipe Massa              Williams        +80.8

12. Nico Hülkenberg        Force India     +81.3

13. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso      +97.2           

14. Danyiil Kvjat               Toro Rosso     +1kör         

15. Esteban Gutierrez     Sauber           +1kör   

16. Adrian Sutil                 Sauber           +1kör

17. Romain Grosjean       Lotus             +1kör

18. Pastor Maldonado      Lotus            +1kör

19. Marcus Ericsson        Caterham      +2kör

Kiesők

Kobajasi Kamui Caterham   21 kör

Max Chilton             Marussia      9 kör 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 hamilton szocsi formula-1 orosz nagydíj