2014. okt 16.

F1 Az Orosz Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 Az Orosz Nagydíj számokban

Az első Orosz Nagydíj nem hozott túl sok izgalmat versengés terén, ám annál több mérföldkövet jegyezhet a statisztikákban. Legfőképpen a Mercedes F1-es történelmének legelső konstruktőri címét, melyet Lewis Hamilton és Nico Rosberg párosa kettős győzelemmel biztosított be vasárnap délután, és a Mercedes motoros Williams harmadik-, illetve a szintén Mercedes erőforrásokkal versenyző McLarenek negyedik-ötödik helye tett teljessé…

mercedes vb.JPG

 

Eltekintve Nico Rosberg elsőkörös bakijától, a Mercedes számára nem is sikerülhetett volna jobban a Formula-1 történelmének első Orosz Nagydíja. A brackley-i gárda három versennyel a szezon vége előtt stílusosan szerezte meg a konstruktőri bajnoki címet, hiszen mind a szombati időmérő, mind pedig a vasárnapi futam Mercedes kettős sikert hozott.

Ez volt a csapat idei kilencedik kettős futamgyőzelme, ami elégnek bizonyult a bajnoki trófeához. Lewis Hamilton és Nico Rosberg ebben az évben az eddigi 16 nagydíjon 565 pontot gyűjtött csapatának – ez mindössze 31-gyel kevesebb, mint amit tavaly a Red Bull Racing szerzett az év során. Már csak három verseny van hátra a 2014-es szezonból, és ha ezalatt az idő alatt a Mercedes még egy dupla diadalt bezsebel, úgy az egy szezonon belül gyűjtött legtöbb kettős futamgyőzelmek statisztikájában beéri a rekorder McLarent, mely a 16 versenyes 1988-as szezonból tíz alkalommal tudott teljes sikert aratni.

A Formula-1 történelmében a Mercedes lett a 15. csapat, mely konstruktőri bajnokságot nyert. Bár a csapat 1954-ben és 1955-ben is világbajnokot avatott (Juan Manuel Fangio), de a konstruktőri bajnokságot csak 1958-tól vezették be.

Lewis Hamilton Szocsiban F1-es pályafutásának 38. pole pozícióját szerezte meg, majd másnap 31. F1-es diadalát aratta. Ez utóbbi teljesítménnyel beérte az örökranglista hatodik helyén álló Nigel Mansellt, aki ebben a tekintetben egészen a múlt vasárnapig a legsikeresebb brit versenyzőnek mondhatta magát. Még egy győzelem és Hamilton beéri egykori mclarenes csapattársát, Fernando Alonsót is ezen a listán.

A brit bajnok 17 pontos előnybe került üldözőjével, Rosberggel szemben, akit ismét csak a második helyen intett le a kockás zászló, és ezzel 24. királykategóriás dobogóját szerezte meg. Hamilton zsinórban negyedik alkalommal nem talált legyőzőre, ilyen sorozatot (egy szezonon belül) ezidáig csak két versenyző produkált: Michael Schumacher 2004-ben, illetve Sebastian Vettel 2013-ban. Nem mellesleg mindketten vb címet nyertek abban az évben.

Hamilton minden egyes körben az élen autózott - pályafutása során ötödik alkalommal -, ám a leggyorsabb körtől végül Valtteri Bottas megfosztotta. A Williams finn versenyzője tette teljessé ezt a jeles napot, hiszen harmadik helye egyben azt is jelentette, hogy csak Mercedes motoros autót vezető pilóták pezsgőztek a pódiumon - sőt az első öt helyen a Mercedes erőforrásai sorakoztak fel.  

orosz gp 2014.JPG

Bottas immár ötödik dobogós eredményét ünnepelhette, de a verseny leggyorsabb körét most először sikerült megfutnia a szériában.

A negyedik-ötödik helyen célba érő Jenson Button és Kevin Magnussen a McLaren legjobb eredményét szerezte meg a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon elért kettős dobogós eredmény óta. A wokingiak ezzel megelőzték a Force Indiát a konstruktőri pontversenyben. Jelenleg az ötödik helyet foglalják el, 45 pont hátránnyal a Ferrari mögött.

A Ferrari mindeközben további öt egységgel növelte hátrányát közvetlen ellenfele, a Williamsszel szemben, annak ellenére, hogy ebben a szezonban tízedik alkalommal szerzett mindkét autóval pontot az olasz gárda. A győzelemtől ugyanakkor továbbra is nagyon messze áll a maranellói csapat, és nem úgy tűnik, hogy ebben az évben összejöhet ez a siker. Legutóbb 1993-ban történt meg, hogy a Ferrari egy versenyt sem nyert a szezon során.

A Formula-1 történelmében Oroszország lett a 31. ország, mely otthont adott egy világbajnoki futamnak, és a szocsi versenypálya a 71. helyszín, mely bekerült a széria programjába. Hazai közönsége előtt Danyiil Kvjat eddigi legjobb kvalifikációját teljesítette a királykategóriában, sőt az ötödik rajthelye egyben azt is jelenti, hogy ebben a statisztikában p a legsikeresebb orosz versenyző, hiszen Vitalij Petrov a hatodik helynél előrébb sosem kvalifikálta magát.

Pole pozíciók száma 2014-ben:

Nico Rosberg: 8

Lewis Hamilton: 7

Felipe Massa: 1

Győzelmek száma 2014-ben

Lewis Hamilton: 9 

Nico Rosberg: 4

Daniel Ricciardo: 3

Dobogós helyezések száma 2014-ben

Nico Rosberg, Lewis Hamilton: 13

Daniel Ricciardo: 7

Valtteri Bottas: 5

Sebastian Vettel: 4

Fernando Alonso: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez, Felipe Massa: 1

Leggyorsabb körök 2014-ben

Lewis Hamilton: 6

Nico Rosberg: 5

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez, Valtteri Bottas: 1

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika mercedes f1 forma-1 hamilton formula-1 orosz nagydíj