2014. nov 24.

F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj számokban

 A 2014-es szezon utolsó versenye ugyan túl sok izgalmat nem hozott, ám mégis sokaknak emlékezetes marad. Leginkább Lewis Hamiltonnak és szurkolóinak, de mindemellett például a Williams közel tíz év után újra kettős dobogót ünnepelhetett, Valtteri Bottas az egyéni pontversenyben két klasszist utasított maga mögé, a Mercedes új rekordot jegyez a szériában, Daniel Ricciardo pedig F1-es karrierének első versenyen megfutott leggyorsabb körét húzta be Abu-Dzabiban...

2014 abu-dzabi dobogósok.jpg

 

Lewis Hamilton vasárnap Abu-Dzabiban megszerezte második Formula-1-es világbajnoki címét, és ezzel ő lett a széria 16. többszörös világbajnoka.

A brit sztárpilóta magabiztos versenyzéssel, idei 11. futamgyőzelmével koronázta meg szezonját, ami egyben azt is jelenti, hogy ő az első nem német pilóta, aki egy szezonon belül ilyen sok diadalt számlál. Eddig csak Michael Schumacher és Sebastian Vettel volt képes hasonló menetelésre:

Michael Schumacher 2004 – 18 versenyből 13 győzelem

Sebastian Vettel 2013 – 19 versenyből 13 győzelem

Michael Schumacher 2002 – 17 versenyből 11 győzelem

Sebastian Vettel 2011 – 19 versenyből 11 győzelem

Lewis Hamilton 2014 – 19 versenyből 11 győzelem

A futamgyőzelmek örökranglistáján Hamilton összesen 33 diadalával megelőzte Fernando Alonsót (32), és immár csak hat további győzelem választja el a 4. helyen álló Sebastian Vetteltől.

Az újdonsült kétszeres bajnok nem mellesleg a Mercedes idei 16. futamgyőzelmét söpörte be, így a brackley-i gárda az egy szezonon belül aratott győzelmek számát tekintve átvette a „stafétát” az eddigi rekorder McLarentől és Ferraritól. Enyhe vigasz a két legendás alakulat számára, hogy ha a százalékos arányokat nézzük, úgy másként fest a helyzet, ettől függetlenül tény, hogy ezen statisztika élén immár a Mercedes áll.

Mercedes 2014 – 19 futamból 16 győzelem (84.21)

McLaren 1988 – 16 futamból 15 győzelem (93.75%)

Ferrari 2002 – 17 futamból 15 győzelem (88.24%)

mercedes 2014.jpg

Hamilton mögött a két Williams ért célba dobogós helyeken Abu-Dzabiban, Felipe Massa és Valtteri Bottas sorrendben. Sir Frank Williams csapata a 2005-ös Monacói Nagydíj óta most először ünnepelhetett kettős dobogós eredmény. Bottas idén hat alkalommal állt pódiumon, ennél többször csak a két mercedeses pilóta illetve Daniel Ricciardo került be idén a top3-ba. A finn harmadik helyének köszönhetően a bajnoki pontversenyben megelőzte  Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót, így egészen a negyedik helyig ugrott fel a tabellán. A Williams harmadik lett a konstruktőrök között, ami a 2003-as idény óta a legjobb eredményüknek számít. Akkor Ralf Schumacher és Juan Pablo Montoya párossal 14 pontos hátrányban a második helyen zártak a Ferrari mögött.

Daniel Ricciardo a boxutcából rajtolva, nagyszerű versenyzéssel végül egészen a negyedik helyig tornázta fel magát, és nem mellesleg első versenyen megfutott leggyorsabb körét is begyűjtötte a királykategóriában. 

Jenson Button ötödik helyen szelte át a célvonalat 96. mclarenes versenyén. Éppen ennyiszer rajtolt el a McLarennel Ayrton Senna is, és ennél mindössze Alain Prost (107), Lewis Hamilton (110), Mika Häkkinen (131) és David Coulthard (150) futott több versenyt a wokingi gárdával. Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy 2009-év bajnoka már nem gyarapíthatja ezen listát a jövőben.

És ha már McLaren – a szezonzáróval együtt egy 19 éves kapcsolat ért véget a csapat és motorpartnere, a Mercedes között. Érdekesség, hogy az első közös évben a McLaren egyik versenyzője Jan Magnussen volt (igaz csak egy futamon állt rajthoz a csapattal), míg a mercedeses „korszak” fiával, Kevin Magnussennel zárult le.

Button mögött a hatodik-hetedik helyen két Force India ért célba, ennek köszönhetően a csapat úgy zárta le a szezont, ahogy megkezdte – azaz kettős pontszerzéssel.

Sebastian Vettel egy nyolcadik hellyel búcsúzott a Red Bulltól, és egyben regnáló bajnokként futamgyőzelem nélkül maradt 2014-ben. Legutóbb 1998-ban történt meg, hogy az előző év világbajnoka (Jacques Villeneuve) egyszer sem ünnepelhetett a dobogó tetején.

Az utolsó két pontszerző hely a Ferrarié lett, de ez az eredmény még a duplapontos nagydíjon is mindössze 6 pontot jelentett a maranellóiaknak. Utolsó ferraris versenyét futó Fernando Alonso végül csak a hatodik helyen végzett a bajnoki tabellán - ilyen rossz idénye még sosem volt a vörösökkel, de még így is közel háromszor annyi pontot (161) gyűjtött idén, mint csapattársa, Kimi Räikkönen, aki 55 egységgel csak 12. lett. 

A Sauber szintén siralmas szezont tudhat maga mögött, ugyanis Adrian Sutil és Esteban Gutiérrez egész évben nem tudott pontot szerezni csapatának. 1993-as F1-es debütálásuk óta ilyen még sosem történ Peter Sauber alakulatával.

A szintén nulla pontos Caterhamnél egy újonc debütált a szériában Will Stevens személyében, és ezzel ő lett  753. pilóta ( és a 143. brit), aki legalább egy kört versenyezhetett az F1-es világbajnokságban.

Nico Rosberg idei 11. pole pozíciója után vasárnap végül motorprobléma miatt nem harcolhatott a vb címért, és végül körhátrányban a 14. helyen ért célba. Idén ez volt a harmadik alkalom, hogy a német pont nélkül maradt – ugyanannyiszor, mint márkatársa és legfőbb riválisa, Lewis Hamilton.

000 facebook_banner.jpg

Pole pozíciók száma 2014-ben:

Nico Rosberg: 11

Lewis Hamilton: 7

Felipe Massa: 1

Győzelmek száma 2014-ben:

Lewis Hamilton: 11 

Nico Rosberg: 5

Daniel Ricciardo: 3

Dobogós helyezések száma 2014-ben:

Lewis Hamilton: 16

Nico Rosberg: 15

Daniel Ricciardo: 8

Valtteri Bottas: 6

Sebastian Vettel: 4

Felipe Massa: 3

Fernando Alonso: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez: 1

Leggyorsabb körök 2014-ben

Lewis Hamilton: 7

Nico Rosberg: 5

Sebastian Vettel: 2

Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo: 1

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

statisztika f1 forma-1 formula-1 abu-dzabi