2015. már 28.

F1 Hamiltoné a pole, Vettel az első sorból rajtolhat

írta: FormaNet
F1 Hamiltoné a pole, Vettel az első sorból rajtolhat

Lewis Hamilton 40. F1-es pole-ját gyűjtötte be a sepangi esős időmérő edzésen, csapattársa, Nico Rosberg pedig a második sorba szorult, miután Sebastian Vettel Ferrarija beférkőzött elé. A Williamsek a vártnál gyengébben szerepeltek, a kvalifikáció legnagyobb vesztese pedig a Q2-ben búcsúzó Kimi Räikkönen lett. 

hamilton_sepang.jpg

 

Az elmúlt négy évben Sebastian Vettel és Lewis Hamilton volt a sepangi időmérők győztese, ezúttal kettőjük közül a brit bajnok kaparintotta meg a pole-t, de ferraris riválisa sem lehet csalódott, hiszen az első rajtsorból indulhat, miután a hajrában beférkőzött a két Mercedes közé, ráadásul egy hajszállal maradt csak el a zsinórban második rajtelsőségét megszerző Hamilton mögött. 

Az utolsó szabadedzésen egyébként elég tiszta Mercedes, Ferrari, Williams erősorrend alakult ki, max csapaton belül lehet szoros küzdelemre számítani mindegyik istállónál, végül az időjárás alaposan megkavarta a lapokat.

A kvalifikáció első szakaszában az egyik legfőbb kérdés az volt, hogy vajon a Manor befér-e a 107 százalékba. Ehhez az is kellett, hogy a Mercedes ne használja az opciós gumikat a Q1-ben, de erre nem sok esélyük volt, ugyanis ezúttal inkább a keményebb abroncsokat volt érdemes megspórolni a versenyre. Mindenesetre csak egy autóért kellett izgulnia a kiscsapatnak, ugyanis Will Stevens - még délelőtt jelentkező műszaki hiba miatt - ki sem tudott hajtani.
Nico Rosberg és Lewis Hamilton az edzés elején máris a lágyabb gumikon próbálkozott, és előbb Rosberg állította be a hétvége eddigi legjobb idejét, majd csapattársa ezt is űberelte. Ezzel a Mercedes párosa vissza is hajtott a boxba, de a többiek is igyekeztek minél előbb letudni gyorsköreiket a közelgő sötét felhők miatt.
Vettel kemény gumikon szintén 1:39-es kört rakott össze, amivel a harmadik helyet szerezte meg, mögötte Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen már 1:40-es körök után tért vissza csapatához. Carlos Sainz Jr. Toro Rossója később átugrotta a két finnt, és felzárkózott Bottas elé negyediknek, ráadásul ő is 1:40 alatti gyorskörrel.

A közben már a garázsban pihenő Räikkönen tovább csúszott, egészen a 9. helyig, miután a két Lotus és Marcus Ericsson Sauberje is beelőzte.

A továbbjutásért a McLarenek és a Force Indiák mellett még a sauberes Felipe Nasr küzdött meg, végül a Manor és a McLaren párosain kívül Nasr volt kénytelen búcsúzni. A Manor csak a versenyirányítás külön engedélyével sorakozhat fel a vasárnapi rajtrácsra.

A Q1-ben megúszták az esőt a versenyzők, a folytatás azonban már nem volt ilyen szerencsés. Az egyre közelgő sötét felhők miatt az időmérő középső etapjának kezdetén mindenki igyekezett, hogy lehetőleg még száraz pályán megfuthassa gyorskörét, ennek köszönhetően nagy tumultus alakult ki, és a forgalom többeknek elrontotta gyorskörét.

Az élmenők közül elsőként kihajtó Vettelnek és Rosbergnek még tiszta kör jutott, csapattársaik azonban már nem tudtak jól helyezkedni. Ráadásl alig, hogy végigértek a körön, máris leszakadt az ég, így a szerencsétlenül járt versenyzőknek innentől kezdve esélyük sem volt javítani.

A legnagyobb vesztes Räikkönen lett, aki a tumultus miatt nem tudott tiszta kört futni, mint ahogy Hamilton sem. Végül a címvédő egy szerencsés nyolcadik helyen tovább jutott, Räikkönen viszont beragadt Ericsson Sauberje mögé, és csak 11. lett.

A hatalmas zuhé miatt meg is szakították a kvalifikációt, a top10 sorrendje pedig a következőképpen alakult: Rosberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, Grosjean, Massa, Verstappen, Hamilton, Kvjat és Ericsson.

Kétszer 15 perc halasztás után folytatódott a Maláj Nagydíj időmérő edzése. A pálya ugyan még vizes volt, de az eső ekkora már elállt.

Volt aki a biztonságosabb eső gumi mellett döntött (pl. a Williams pilótái), de többen máris intereken sorakoztak fel a boxutca kijáratánál, köztük Vettel, Rosberg és Hamilton is. Végül ez utóbbi választás bizonyult jobbnak.

Az első gyorskörök után Hamilton 1:49.834-es ideje volt a legjobb, mögötte Rosberg több mint egy másodperccel lemaradva sorakozott fel a második helyen. Rövid ideig Verstappen élvezhette a harmadik helyet, de Vettel hátratessékelte. Rajtuk kivül még a két Red Bull valamit Ericsson Sauberje futott mért kör az utolsó 10 perc elején.

Újabb friss szett köztes gumik után megkezdődött a valódi küzdelem a rajtács legjobb helyeiért.

Hamilton előző körét végül senki nem tudta megjavítani, Vettel viszont legalább közel került hozzá. Olyannyira, hogy Rosbergnél is jobb kört rakott össze, így nagy meglepetésre ezúttal nem Mercedes első sort láthatunk a vasárnapi verseny rajtjánál. A Mercedes német pilótája bő négy tizedes hátrányban csak a harmadik helyre kvalifikálta magát, a negyedik-ötödik helyről pedig a két Red Bull rajtolhat. Verstappen végül a hatodik rajtkockát szerezte meg Massa és Grosjean előtt, a legjobb 10 utolsó párosa pedig Bottas és Ericsson lett.

Az időmérő végeredménye:

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m49.834s
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m49.908s   0.074s
3 Nico Rosberg Mercedes 1m50.299s   0.465s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m51.541s   1.707s
5 Danyiil Kvjat Red Bull/Renault 1m51.950s   2.116s
6 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m51.980s   2.146s
7 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m52.473s   2.639s
8 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1m52.980s   3.146s
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m53.179s   3.345s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m53.260s   3.426s
11 Kimi Räikkönen Ferrari 1m42.173s
12 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m42.197s
13 Nico Hülkenberg Force India/Mercedes 1m43.022s
14 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m43.468s
15 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m43.700s
16 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m41.308s
17 Jenson Button McLaren/Honda 1m41.635s
18 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m41.745s
19 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1m46.677s -
20 Will Stevens Marussia/Ferrari - -

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 hamilton időmérő maláj nagydíj sepang formula-1