2015. már 30.

F1 A Mercedest lehengerelte a Ferrari és Vettel sikere

írta: FormaNet
F1 A Mercedest lehengerelte a Ferrari és Vettel sikere

Vasárnap Malajziában remek taktikával és Sebastian Vettel lehengerlő, hibátlan versenyzésével a Ferrari hosszú idő után újra futamgyőzelmet ünnepelhetett, mégpedig olyat, amire még a legfőbb riválisnál, a Mercedesnél is elismerően csettintettek...

sepang_2015.jpg

 

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után Nico Rosberg megjegyezte, hogy ilyen nagyszerű lenne, ha az év bizonyos szakaszában a Ferrari felzárkózna, és nagyobb csatákat láthatna a közönség. Akkor a harmadik helyen záró Sebastian Vettel jót mosolygott honfitársa szavain, és valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy két hét múlva az első sorból rajtolva megszerzi első ferraris futamgyőzelmét.

Az olasz gárda a sepangi forró aszfalton remekül vizsgázott gumikezelésből, és egy kiállást megspórolva - ezáltal más kerékcsere-ritmusban - Vettel erőből lenyomta a mezőny két favoritját, Lewis Hamiltont és Nico Rosberget. A Mercedes ezzel szemben most nem volt toppon, és mind a stratégiával, mint a rádióforgalmazásban összezavarta versenyzőit, de ezzel együtt is úgy vélik, a maranellóiak német versenyzőjét még tökéletes körülények között sem tudták volna legyőzni.

"Hatalmas gratuláció jár a Ferrarinak és Sebastiannak, mert fantasztikus munkát végeztek. Jézusom, mekkora tempót diktáltak! Mindent beleadtam amit csak lehetett, és a csapat is. Tudtuk, hogy a hétvégén közelebb lesznek hozzánk, de azt nem, hogy mennyire. Egyszerűen túl gyorsak voltak"- nyilatkozott elismerően a futamot követően a második helyen célba érő Hamilton, aki jelenleg három pontos különbséggel vezeti a bajnokságot Vettel előtt.

A csapatfőnök, Toto Wolff szintén úgy véli, a Ferrarit megállíthatatlan volt vasárnap, és az izgalmas futam pont jókor jött a sportnak.

"A Ferrari megérdemelten nyert, és el kell ismerni, nagy fejlődésen mentek keresztül a tél folyamán. Ez pozitív hatással van a Formula-1-re, főleg, hogy már Melbourne után olyan kritikákat hallottunk, hogy unalmas volt, és a Mercedes könnyedén bajnok lesz. Aztán jött ez a szenzációs verseny. Erre van szüksége a Formula-1-nek" - vélekedett Wolff aki szerint más stratégiával sem tudták volna befogni a Ferrarit.

"A mostani futamot ők nyerték. Úgy gondoltuk, a háromkiállásos taktika működni fog, és úgy hiszem, nem lehetett tartani a Ferrari versenytepóját. Ezúttal különösen erősek voltak, főleg az abroncsok kezelésében. Ők nyertek. Nem lenne helyes azt mondani, hogy mi veszítettük. Utólag mindig könnyű okosnak lenni."

Niki Lauda reméli, hogy ezek után Vettel kritikusai másként gondolkodnak majd az immár negyvenszeres futamgyőztesről: "Egyszerű a képlet, azt kell mondjam, a Ferrari verhetetlen volt. Tökéletes volt a stratégiájuk, Vettel pedig hihetetlen munkát végzett az autóval és a gumikkal is. Nekünk most három kerékcserés taktikánk volt, egyszerűen azért, mert addig bírták a gumik. A Ferrari kevésbé bánt olyan keményen az abroncsokkal, ezért tudtak két kiállással végigmenni. Rögtön odamentem Arrivabenéhez (a Ferrari csapatfőnkéhez) és szívből gratuláltam, hiszen ha nagy küzdelem van, az jót tesz a sportnak. Most, hogy a Ferrari nyert, Bernie (Ecclestone) sem mondhatja Vettelről - amit anno -, hogy unalmas. Vettel többé már nem unalmas! Azt hiszem ez az eredmény jó válasz azoknak, akik mindig panaszkodnak"- jegyezte meg az osztrák legenda.

Vettel ex csapatának tanácsadója, Helmut Marko még fogadott is a négyszeres bajnok sepangi győzelmére, és bár nem lehet tudni mennyi összeget rakott fel, de azt igen, hogy 400 eurót nyert megérzésével.

"Tudtam, hogy Sebastian meg tudja csinálni, ez már péteken is látható volt. A tavalyi évben sem felejtette el, hogyan kell vezetni, csak nem tudtunk neki megfelelő autót adni.A Ferrariban most újra előjönnek az erősségei, és talán most már az emberek is elhiszik, hogy négy világbajnoki címét nem csak az autónak köszönheti" - nyilatkozott nagyon szimpatikusan Helmut Marko.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes ferrari f1 forma-1 vettel formula-1