2015. ápr 01.

F1 Statisztikák, érdekességek Sepangból

írta: FormaNet
F1 Statisztikák, érdekességek Sepangból

A Maláj Nagydíj az elmúlt évekhez hasonlóan most is Sebastian Vettelről és Lewis Hamiltonról szólt, kettőjük közül ezúttal a német bajnok aratott elsöprő diadalt, és hosszú idő után sikerre vezette a Ferrarit...

vettel_-sepang.jpg

 

A Maláj Nagydíj utóbbi öt évében kétszer Sebastian Vettel, háromszor Lewis Hamilton szerezte meg a pole pozíciót, a brit legutóbb éppen múlt hét szombaton, ami egyben 40. rajtelsősége volt a szériában töltött 150. nagydíján. A vasárnapi versenyen Hamiltonnak végül csak a második hely jutott, ezzel pedig 72. F1-es dobogójának örülhetett.

A tavalyi Belga Nagydíj óta először fordult elő, hogy nem Mercedes motoros autó aratta le a sikereket. Ezt a sorozatot Vettel Ferrarija szakította meg, és egyben 34 verseny után ismét a Tifosi ünnepelhetett. Az olaszok rajongótábora a 2013-as Spanyol Nagydíjon örülhetett utoljára csapata sikerének, akkor Fernando Alonsónak köszönhetően. Ugyanakkor nem ez volt a Ferrari leghosszabb győzelem nélküli szereplése, hiszen 1990 és 1994 között egészen 58 futamon nem sikerült egy vörös autónak sem elsőként átszelni a célvonalat. Akkor Gerhard Berger szakította meg a sikertelen sorozatot, a Német Nagydíjon aratott győzelmével.

Vasárnap a Ferrari örténelmének 222. futamgyőzelmét, a négyszeres bajnok pedig 40. diadalát jegyezte a királykategóriában, így az örökranglistán a csapat 40-re növelte előnyét a második helyen álló McLarennel szemben, Vettelt pedig mindössze egy további első hely választja el a legendás Ayrton Sennától, aki Michael Schumacher (91) és Alain Prost (51) mögött a haradik helyet bérli. Nem mellesleg Vettel negyedik diadalát aratta ezen a pályán, ami egyedülálló, hiszen a Maláj Nagydíjak történelmében eddig még senki nem nyert négy alkalommal. Fernando Alonso és Michael Schumacher 3-3 sepangi győzelmével immár visszaszorult a második helyre ezen a listán.

malaj_gp.JPG

Nem csak a Ferrarinak, de német bajnokuknak is sokat kellett várnia az újabb sikerre, hiszen a vasárnapi győzelem előtt utoljára a 2013-as Brazil Nagydíjon pezsgőzhetett a dobogó csúcsán, azaz 20 versennyel ezelőtt. Hibátlan versenyzésével Wolfgang von Trips és Michael Schumacher után ő lett a harmadik német versenyző, aki nagydíjat nyert a Ferrari csapat színeiben.

Harmadik helyével Nico Rosberg Sepangban 28. F1-es dobogójának örülhetett, illetve a versenyen megfutott leggyorsabb körnek, amit 10. alkalommal sikerült elérnie a szériában. Ez utóbbi statisztikában Rosberg két világbajnokot, Mario Andrettit és Graham Hillt érte be, további egy leggyorsabb körrel pedig bekerül a top30-ba.

A Toro Rosso is remek hétvégét tudhat maga mögött, hiszen 12 futam óta először dupla pontszerzéssel zárták a hétvégét, ráadásul a 2009-es Ausztrál Nagydíj óta első alkalkalomal sikerült a "nagytestvér" mindkét autója előtt célba érniük.
A csapat újonc pilótája, Max Verstappen a hetedik helyen végzett, ezzel pedig ő lett az F1 történelmének legfiatalabb pontszerzője. Verstappen 17 év, 5 hónaposan és 27 naposan Danyiil Kvjattól vette el ezt a "címet". Verstappen szintén újonc csapattársa, Carlos Sainz Jr. nyolcadikként látta meg a kockás zászlót, nem mellesleg az elmúlt tíz évben rajta kívül mindössze négy újoncnak sikerült elérnie, hogy első két F1-es versenyén máris pontokat gyűjtött.

Nem ilyen szerencsés a lotusos Pastor Maldonado, aki Melburne után ismét kiesett a versenyből, így a venezuelai tovább folytatta azon negatív sorozatát, hogy F1-es debütálása óta (2011) egyik évben sem ért célba az első két nagydíjon.

mclaren_sepang.jpg

A McLaren Sepangban midkét autójával idő előtt kiszállt a versenyből - ilyen legutóbb a 2006-os USA Nagydíjon történt meg a csapattal, azaz 158 versennyel ezelőtt (ebbe nem számít bele a 2009-es Ausztrál Nagydíj, ahol Hamiltont célba ért, de utólag kizárták a versenyből).

Egyéni világbajnokság állása a 2. futamot követően:
1.Lewis Hamilton 43
2.Sebastian Vettel 40
3.Nico Rosberg 33
4.Felipe Massa 20
5.Kimi Räikkönen 12
6.Felipe Nasr 10
7.Valtteri Bottas 10
8.Daniel Ricciardo 9
9. Nico Hülkenberg 6
10.Max Verstappen 6
11.Carlos Sainz 6
12.Marcus Ericsson 4
13.Danyiil Kvjat 2
14.Sergio Perez 1
15.Romain Grosjean 0
15.Jenson Button 0
17.Roberto Merhi 0

Konstuktőri pontverseny állása a 2. futamot követően:
1.Mercedes 76
2.Ferrari 52
3.Williams / Mercedes 30
4.Sauber / Ferrari 14
5.Toro Rosso / Renault 12
6.Red Bull / Renault 11
7.Force India / Mercedes 7
8.McLaren/Honda 0
9.Lotus/Mercedes 0
10.Marussia / Ferrari 0

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

statisztika f1 forma-1 maláj nagydíj sepang formula-1