2015. ápr 15.

Massa F1-es pályafutásának legjobb formájában van

írta: FormaNet
Massa F1-es pályafutásának legjobb formájában van

Legalábbis így gondolja a Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley, aki évek óta együtt dolgozik a brazil versenyzővel. Smedley lenyűgözőnek találja, hogy Massa ennyi év után is képes a folyamatos fejlődésre, és biztos benne, hogy legalább olyan formában van, mint 2009-es hungaroringi balesete előtt.

felipe_massa_1.JPG

 

Felipe Massa 2002-ben, a Sauber színeiben debütál a királykategóriában, és az elmúlt több mint egy évtized alatt bőven voltak hullámvölgyei. Eddigi F1-es pályafutásának nagy részét a Ferrarinál töltötte, ahol 2008-ban éppen csak lecsúszott a bajnoki címről, majd 2009-es balesete után nem tudta visszanyerni csúcsformáját az olasz gárdánál, és azóta már többen leírták a 11-szeres futamgyőztest. Tavaly a Williams színeiben kezdte meg a szezont, és jelenleg is nagyon boldog mostani csapatánál. Legutóbb Kínában egész hétvégén gyorsabb volt csapattársánál, Valtteri Bottasnál, aki végül szerencsésebb stratégiával Massa előtt ért célba negyedikként. A 33 esztendős brazil 30 ponttal jelenleg a negyedik helyen áll a bajnokságban, és a Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szerint pályafutásának csúcsán van, sőt még mindig fejlődik.

Ha valaki, akkor Smedley igazán jól ismeri a brazil versenyző teljesítményét, hiszen a Ferrarinál évekig ő volt a versenymérnöke, majd Massa távozása után ő is a grove-i gárdához igazolt.

"Azt hiszem Kínában nagyon jó hétvégéje volt. Sok éve dolgozom vele, és még mindig fejlődik, amit nagyon jó látni. Ennek a srácnak több mint tíz éves tapasztalata van a Formula-1-es autók vezetésében, de még mindig képes a fejlődésre, és egyre jobb és jobb lesz."

"Úgy vélem, az egyik legnagyobb változás amit láttam Felipénél az elmúlt másfél évben az az, hogy nem csak fejben hozta magát rendbe - mos nagyon jól érzi magát és a környezetével is elégedett -, hanem a technikája is nagyon lenyűgöző a gumikezelés terén. Tudja, hogyan kell bánni a gumikkal, mit kell tenni velük ahhoz, hogy az időmérőn jól működjenek, és a versenyen olyan sokáig tudja kímélni azokat, amennyire csak az autója engedi. Jelenleg az eddigi legjobb Felipe Massát látjuk, legalább olyan formában van, mint 2008-ban volt" - idézi a szakembert az Autosport.

Ami a hétvégi Bahreini Nagydíjat illeti, tavaly a Williams kettős pontszerzéssel zát ezen a helyszínen, így mindenképpen bizakodva tekintenek a következő megmérettetésre. Massa eddig kétszer nyert itt futamot, és ezúttal szeretné, ha autója megmutatná valódi tempóját.

" Bahrein az első éjszakai futama ennek a szezonnak, és egy nagyon látványos helyszín a verseny megtekintéséhez. Kedves emlékeket őrzök innen, hiszen a múltban már nyertem ezen a pályán, ráadásul kétszer is felállhattam a dobogó tetejére. Remélem, az autónk itt meg tudja mutatni igazi tempóját, és remélem, hogy a hosszú egyenesekben hasznosíthatjuk majd sebességét. A pálya és a kiszolgálóegységek mindig kitűnőek Bahreinben, ami egy bónuszpont" – nyilatkozta Massa a csapat futamelőzetesében.

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 williams massa formula-1