2015. máj 10.

F1 Rosberg könnyedén nyert Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Rosberg könnyedén nyert Barcelonában

Nico Rosberg idei első pole-ját követően idei első diadalát ünnepelhette Barcelonában, miután senkitől sem zavartatva elsőként szelte át a célvonalat a 66 körös futam végén. Lewis Hamilton sokáig csak a harmadik helyen autózott, de egy remek stratégiával sikerült a rajtnál elvesztett második helyét visszavennie Sebastian Vetteltől, aki végül a dobogó legalsó fokán pezsgőzhetett.

 nico_rosberg_barcelona.JPG

Háromhetes szünet után, Barcelonába rengeteg frissítéssel érkeztek a csapatok, ettől függetlenül nagyjából maradt a papírforma. A Mercedes szombaton megszerezte az első sort, mögöttük Sebastian Vettel és Valtteri Bottas sorakozott fel a rajtrácsra, majd a két Toros Rosso következett. A top10 utolsó négy helyét a Ferrari és a Williams másik pilótája és a két Red Bull foglalta el.

A rajtnál Rosberg első helyére senki nem volt veszélyes,  csapattársa azonban egy helyet bukott Vettellel szemben. Bottas megtartotta negyedik helyét, mögötte a két Toro Rosso és Räikkönen csatázott, és a Ferrari finn bajnoka pár kanyar után már a Williamsben ülő honfitársát üldözte az ötödik helyen. Mögöttük a top tízben Max Verstappen, Carlos Sainz, Felipe Massa, Romain Grosjean és Daniel Ricciardo sorrend alakult ki az első kör után, majd hamarosan Massa is átküzdötte magát a Toro Rossókon, sőt néhány kör után a hazai pályán előkelő helyről rajtoló Sainz már a pontszerzők közül is kikerült, mint ahogy Gorsjean is, aki rádión valami problémára panaszkodott csapatának.

Közben az élen Rosberg magabiztosan növelte előnyét az őt üldöző Ferrarival szemben, és az első boxkiállások után is simán tartotta vezető helyét. Az élmezőnyből egyébként elsőként Hamilton állt ki kerékcserére (a 13. kör végén), de a bal hátsó kerék nehézkes felhelyezése miatt nem sikerült zökkenőmentesen ez a látogatás. Ezzel együtt megtartotta harmadik helyét, sőt DRS távolságba került Vettelhez, de végül támadni nem tudott.

Mögöttük a következőképpen alakult a sorrend: Bottas, Räikkönen, Massa, Alonso, Ricciardo, Grosjean, Verstappen. Az élmezőny közepes gumikon folytatta, Räikkönen viszont más taktikán volt, és kemény Pirelliket kapott. Alonso sokáig húzta első boxlátogatását, ezért tudott egy ideig olyan előkelő helyen autózni. A spanyol sokáig nem élvezhette hazai versenyét, ugyanis a 27. körben műszaki probléma miatt be kellett parkolnia a garázsba.

Maldonadónak sem alakult tökéletesen a versenye, és bár a futam első szakaszában pontszerző helyen autózott, ám sérült hátsó szárnya visszavetette őt a mezőny hátsó régiójába.

Féltávnál Hamilton második boxkiállásánál megkapta a kemény abroncsokat, és az ötödik helyre tért vissza Räikkönen mögé, de a friss gumikon könnyedén otthagyta a Ferrarit, és néhány kör tán Bottast is levadászta, miközben az élen Rosberg már 10 másodperces előnyben volt Vettellel szemben. A brit ellenfeleinél eggyel több-, azaz háromkiállásos taktikát választott, így a többiek csak a 40. kör után váltottak friss szett abroncsokra.

Rosberg az élről a 46. körben állt ki, és rövid ideig csapattársa mögé került, de annak még hátra volt egy kerékcsere, ami után a német visszavette elsőségét. A címvédőnek így is sikerült az eltérő taktikával egy helyet fognia, ugyanis utolsó kerékcseréje után Vettel elé tudott visszatérni.

A Lotus kálváriája tovább folytatódott. Grosjean a kerékcserénél nem tudott időben megállni, így az emelővel dolgozó szerelőt kicsit megütötte, majd csapattársa, Maldonado az autó sérült hátsó szárnya miatt kénytelen volt feladni futamát, így Alonso után másodikként esett ki a 66 körös versenyből.

Az utolsó etapban Hamilton még friss szett gumikon sem tudta beérni márkatársát,  és Vettel sem tudott mit kezdeni a sokkal gyorsabb Mercedesszel. Mögöttük Bottas és Räikkönen között azonban szoros volt a helyzet, de végül maradt a Williams-Ferrari sorrend. A pontszerzők második felében Massa, Ricciardo, Grosjean, Kvjat és Verstappen autózott, de ez utóbbi a hajrában elvesztette 10 helyét csapattársával szemben. Sainz a támadásban kicsit össze is koccant kollégájával. 

Rosberg végül 17,5 másodperces előnyben ért célba az első helyen. Az immár kilencszeres futamgyőztes ezen a hétvégén futotta 100. mercedeses futamát, amit ennél szebben nem is tehetett volna emlékezetessé, nem mellesleg 20 pontra faragta le hátrányát Hamiltonnal szemben a világbajnoki küzdelemben. 

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

Versenyző Csapat idő/hátrány
1. Nico Rosberg Mercedes 1:41:12.555
2. Lewis Hamilton Mercedes 17.551
3. Sebastian Vettel Ferrari 45.342
4. Valtteri Bottas Williams/Mercedes 59.217
5. Kimi Räikkönen Ferrari 1:00.002
6. Felipe Massa Williams/Mercedes 1:21.314
7. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 kör
8. Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 kör
9. Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 kör
10. Danyiil Kvjat Red Bull/Renault 1 kör
11. Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 kör
12. Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
13. Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
14. Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
15. Nico Hülkenberg Force India/Mercedes 1 kör
16. Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
17. Will Stevens Marussia/Ferrari 3 kör
18. Roberto Merhi Marussia/Ferrari 4 kör
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett

 

Világbajnoki pontverseny állása:

1. Lewis Hamilton 111
2. Nico Rosberg 91
3. Sebastian Vettel 80
4. Kimi Räikkönen 52
5. Valtteri Bottas 42
6. Felipe Massa 39
7. Daniel Ricciardo 25
8. Romain Grosjean 16
9. Felipe Nasr 14
10. Carlos Sainz 8
11. Max Verstappen 6
12. Nico Hülkenberg 6
13. Sergio Perez 5
14. Marcus Ericsson 5
15. Danyiil Kvjat 5
16. Fernando Alonso 0
17. Jenson Button 0
18. Roberto Merhi 0
19. Will Stevens 0
20. Pastor Maldonado 0
1. Mercedes 202
2. Ferrari 132
3. Williams/Mercedes 81
4. Red Bull/Renault 30
5. Sauber/Ferrari 19
6. Lotus/Mercedes 16
7. Toro Rosso/Renault 14
8. Force India/Mercedes 11
9. McLaren/Honda 0
10. Marussia/Ferrari 0

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

 

Szólj hozzá

barcelona verseny mercedes f1 forma-1 rosberg spanyol nagydíj formula-1