2015. máj 11.

F1 A Red Bull már most kukába dobta az idei szezont

írta: FormaNet
F1 A Red Bull már most kukába dobta az idei szezont

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kicsit unja már a sok óvatoskodást, azaz a teljesítményt feláldozni a megbízhatóság oltárán. Egyelőre ugyanis a Renault ezt a megoldást kénytelen választani, ám Horner inkább kockáztatna. Úgy véli, hogy ezt az évet már úgyis kukába dobhatják, ezért ideje lenne az erőforrás teljesítményének fejlesztésére fókuszálni, még ha ez sok motorba- és ezáltal büntetésbe is kerül.

red_bull_barcelona.jpg

 

Az a Red Bull Racing, mely 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet nyert, az új motorformula bevezetésével jócskán lemaradt az élmenőktől. Tavaly ugyan bezsebelt három futamgyőzelmet, és végül a konstruktőri „ezüstöt” szerezte meg, de már nagyjából 300 ponttal elmaradt a Mercedestől. Idén még ennél is siralmasabb a helyzet, ráadásul a sebesség helyett először is a Renault motorok megbízhatóságával kell foglalkozniuk.

Ezen a téren már azt is nagy eredménynek értékelik, hogy múlt vasárnap mindkét versenyző célba ért, és a kistestvér, a Toro Rosso autói szintén. A csapatfőnök, Christian Horner viszont ettől még kicsit sem boldog. Horner már most – mindössze öt nagydíj után – kész feláldozni ezt az évet, és inkább a teljesítményre fókuszálna.

„Azt hiszem, annyira hátrányban vagyunk megbízhatóság terén, hogy őszintén szólva ezt az évet már leírhatjuk. Csak azt tehetjük, hogy nyomjuk, még ha ez végül csak 20 motorral sikerül. A konzervatív hozzáállás helyett jobb lenne tanulni és fejlődni, hogy megfelelően felkészüljünk a következő évre. Sokkal könnyebb egy gyors motort megbízhatóvá tenni, mint fordítva. Filozófiánk mindig is az volt, hogy a teljesítményt tartottuk szem előtt” – kezdte a csapatfőnök.

„Pozitív dolog, hogy a hétvégén mind a négy motorunk célba ért füstölgés nélkül. A korábbi versenyekhez képest ez egy előrelépés, szóval a megbízhatóság terén már előreléptünk, így most ideje a teljesítményre koncentrálnunk. Szeretnénk ezt a dolgot is rendezni, mert nem túl szórakoztató egy olyan futam, mint a legutóbbi, hogy körözünk, de nem versenyzünk. Frusztráló, hogy nem rajtunk múlik minden, hanem támaszkodnunk kell a motorpartnerünkre. Annyit tehetünk, hogy támogatjuk őket abban, hogy megtegyék a szükséges lépéseket.”

„Úgy vélem, most esélyünk sincs a futamgyőzelemre. Láthattuk, hogy most is leköröztek minket. Ezért is jó lenne most már a teljesítménnyel foglalkozni, hiszen úgy is hátrányban vagyunk. Nincs vesztenivalónk, így nincs is értelme az óvatoskodásnak” – jelentette ki határozottan Horner.

A csapat ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo is hangot adott elégedetlenségének Barcelonában, és arra a kérdésre, hogy szerinte mennyire volt ütős erőforrásuk, meglehetősen gúnyosan válaszolt: „Mondjuk azt, hogy nem volt túl ijesztő.”

A Renault-nál szintén elismerik, hogy lassacskán a teljesítmény növelésre kell összpontosítani, de a Red Bullhoz képest sokkal óvatosabban látnának neki ennek a feladatnak.

„Konzervatív beállításokat alkalmaztunk annak érdekében, hogy célba érjünk”- nyilatkozta a hétvégén a Renault mérnöke, Remi Taffin.

"Ezen a hétvégén elértük a minimális célkitűzéseinket, hogy mind a négy autó célba érjen. Az időmérőn kevésbé voltunk konzervatívak, és megmutattuk, hogy még mindig van bennünk potenciál, de a versenyen biztosra kellett mennünk. Most az a cél, hogy fenntartsuk ezt a formát, és erre építkezzünk a következő versenyeken. Ezzel együtt persze tudjuk, hogy javítanunk kell a teljesítményen, de mindezt anélkül kell megtennünk, hogy kockáztatnánk a megbízhatóságot” – vélekedett a Renault szakembere.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 renault red bull christian horner formula-1