2015. máj 24.

F1 Rosberg nagy szerencsével zsinórban harmadjára nyert Monacóban

írta: FormaNet
F1 Rosberg nagy szerencsével zsinórban harmadjára nyert Monacóban

Nico Rosberg a második helyről rajtolva nyerte meg a Monacói Nagydíjat, miután a futam utolsó szakaszában egy baleset bekavart az addigi vonatozásba. Lewis Hamilton egy rossz taktikai döntés miatt bukta el első helyét, amit végül nem sikerült korrigálnia, sőt végül csak egy harmadik helyre váltotta a sokáig biztosnak tűnő futamgyőzelmet.

 rosberg_monaco.JPG

Az elmúlt napokhoz képes szép időben kezdődött meg a 62. Monacói Nagydíj, és bár előzőleg az csapadékot sem tartották kizártnak, végül az eső nem okozott galibát a majdnem unalmasra sikerült 78 körös versenyen. 

A rajtrács sorrendje az időmérő eredményéhez képest két helyen változott: a 11. helyet megszerző Romain Grosjean váltócsere miatt öttel hátrébb kezdett, illetve a nyolcadik legjobb időt autózó Carlos Sainz Jr. a boxutcából volt kénytelen rajtolni, mert a Q1-ben nem állt ki a kötelező mérlegelésre.

A rajtrács első sorát a két Mercedes foglalta el, majd az egykori csapattársak, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo kapták meg a második sort, őket követte Danyiil Kvjat és Kimi Räikkönen. A negyedik sorból Sergio Pérez és Pastor Maldonado, a top10 utolsó két helyéről pedig Max Verstappen és Jenson Button rajtolhatott.

A start után ez a sorrend nem sokat változott. Rosberg, Hamilton és Vettel maradt az első három helyen, a két Red Bull viszont helyet cserélt. Räikkönen szintén megtartotta hatodik helyét, őt követte Pérez, Maldonado, Verstappen és Button a top10-ben. Fernando Alonso felugrott a 11. helyre, de a spanyolt vizsgálták, mert a Mirabeau-ban kicsit meglökte Nico Hülkenberget, aki falnak koccant, és orrkúp nélkül tudott visszaevickélni a boxba. Az incidens miatt Alonso öt másodperces büntetést kapott.

Felipe Massának szintén katasztrofálisan alakult az első köre, és ő is némi javításra szorult, ami után Hülkenberggel együtt az utolsó helyről kezdte meg a felzárkózást.

A pontszerzők közül Maldonado műszaki hiba miatt néhány kör után feladta versenyét, így Alonso felugrott a 10. helyre, azaz mindkét McLaren pontszerző helyen haladt tovább, bár a spanyolra várt egy öt másodperces büntetés.

Az élen a 15. körre Hamilton már nagyjából három másodperces előnyt autózott ki, Vettel azonban közelített a második helyen haladó Rosberghez. A Ferrarihoz képest a két Red Bull már öt- illetve nyolc másodpercre volt, és Räikkönen sem tudott közelebb került az előtte haladó Ricciardóhoz. A hetedik-nyolcadik helyen Pérez és Verstappen viszonylag szorosan autózott egymással, de ebből sem lett csata. A 20. körtől már megkezdődtek a lekörözések, de az előzgetés nagyjából ezzel ki is merült.

A legjobb tízből elsőként Kvjat hajtott ki kerékcserére, és tért vissza Button mögé a kilencedik helyre, majd következett Verstappen, akinek jobb hátsó abroncsaival gondok akadtak, ezért sok időt veszített. Alonso a 32. körben cserélt kereket és töltötte le büntetését, három körrel később pedig csapattársa is letudta egyetlen kiállását. Alonso sokáig nem folytatta a versenyt, ugyanis a 43. körben váltóhiba miatt kiesett.

A 36-38. körben Vettel, Ricciardo, Rosberg, Räikkönen és Hamilton is letudta boxkiállását. A címvédő simán visszaállt az élre, és a mögötte haladó trió (Rosberg, Vettel, Kvjat) sorrendje sem változott. Räikkönen a kiállás után egy pozíciót előrelépett, így Ricciardo csak a hatodik helyen folytatta versenyét.

Az ausztrál mögött Pérez, Button, Nasr és Grosjean sorrend alakult ki a pontszerzők között. A mezőny második felét Bottas és a Toro Rossók vezették, míg a másik Williamst vezető-, a verseny elején a mezőny végére kerülő Massa csak a két Manoron tudta átküzdeni magát, és Maldonado valamint Alonso kiesésével a 16. helyen autózott.

A kerékcserék után folytatódott a vonatozás, legalábbis egy ideig. A verseny utolsó szakaszában Verstappen élelmessége hozott izgalmakat, az újonc ugyanis rátapadt az őt leköröző Vettelre, és amikor a Ferrari a másik Toro Rossót, majd Bottast előzte, Verstappen vele együtt használta ki a félrehúzódó autókat és ugrott fel a 11. helyre. Azért is tehette meg olyan könnyedén ezt a manővert, mert ő a többséggel ellentétben két kiálláson volt, azaz frissebb abroncsokkal, ráadásul szuperlágyon körözhetett.

Néhány kör után Vettellel együtt a 10. helyen haladó Grosjean-t is utolérte, ám a franciát előzőleg már figyelmeztette a turpisságra a Lotus. Grosjean a Casinónál elengedte a Ferrarit, a bebújó hollandot viszont maga mögött tudta tartani a hajtűben. Ezt követően a Toro Rossó rátapadt a franciára, és a nagy harcban a 63. körben a célegyenesnél belerohant ellenfelébe, és orral a gumifalba csapódott.

A baleset miatt behajtott a biztonsági autó, és többen két kiállásra váltottak az eredeti egykiállásos taktikáról. Köztük volt az első helyen autózó Hamilton is, viszont Rosberg és Vettel nem. Így a brit csak a harmadik helyre tért vissza, mögötte Kvjat, Räikkönen és Ricciardo triója maradt, majd Pérez, Button, Nasr és Sainz sorakozott fel a legjobb tízben

A Safety Car a 70. kör végén engedte el a mezőnyt, így Hamiltonnak nyolc köre maradt arra, hogy a friss szett opciós gumikon valamit villantson a szűk pályán. Rosberg természetesen meglépett, Vettel pedig maga mögött tartotta a Mercedest. Még az újraindítás után - a Räikkönent kissé agresszíven megelőző, majd csapattársát is átugró - Ricciardo is megérkezett a nyakukra, de komolyabb összecsapást már senki sem vállalt.

Az ausztrál végül visszaengedte maga elé Kvjatot, így a top három mögött, negyedikként a pályafutása eddigi legjobb eredményét megszerző orosz pilóta látta meg a kockás zászlót. Ricciardónak és Räikkönennek az ötödik-hatodik hely jutott, őket követte Pérez, Button, Nasr és Sainz a pontszerző helyeken. 

A leintés után Hamiltontól mérnöke és csapata is bocsánatot kért a rossz döntés miatt, ami 10 pontjába került. Rosberg sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg a Monacói Nagydíjat és ezzel 10 pontra faragta hátrányát a vb csatában. Természetesen a német is elmondta a leintést követően, hogy nagy szerencse segítette ehhez a győzelemhez, amit normál esetben csapattársa érdemelt volna. Hamilton sportszerűen gratulált a nyertesnek, de pezsgőt már nem locsolt. A leintés után ugyan csalódottan, de visszafogottan annyit mondott, hogy a csapat eddig nagyszerű munkát végzett, együtt nyernek és együtt is veszítenek. 

A Monacói Nagydíj végeredménye:

Versenyző Csapat kör   Idő/Hátrány
1 Nico Rosberg Mercedes 78 1:49:18.420
2 Sebastian Vettel Ferrari 78 -8'01.379
3 Lewis Hamilton Mercedes 78 -7'59.812
4 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 78 -7'53.900
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 78 -7'52.257
6 Kimi Raikkonen Ferrari 78 -7'51.519
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 78 -7'50.852
8 Jenson Button McLaren/Honda 78 -7'49.802
9 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 78 -7'42.245
10 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 78 -7'40.809
11 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 78 -7'39.633
12 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 78 -7'37.450
13 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 78 -7'34.706
14 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 78 -7'20.076
15 Felipe Massa Williams/Mercedes 77 1 kör
16 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 76 2 kör
17 Will Stevens Marussia/Ferrari 76 2 kör
- Max Verstappen Toro Rosso/Renault 62 kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Honda 41 kiesett
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 5 kiesett

 

Bajnoki pontverseny állása:

1 Lewis Hamilton 126
2 Nico Rosberg 116
3 Sebastian Vettel 98
4 Kimi Raikkonen 60
5 Valtteri Bottas 42
6 Felipe Massa 39
7 Daniel Ricciardo 35
8 Daniil Kvyat 17
9 Felipe Nasr 16
10 Romain Grosjean 16
11 Sergio Perez 11
12 Carlos Sainz 9
13 Nico Hulkenberg 6
14 Max Verstappen 6
15 Marcus Ericsson 5
16 Jenson Button 4

 

1 Mercedes 242
2 Ferrari 158
3 Williams/Mercedes 81
4 Red Bull/Renault 52
5 Sauber/Ferrari 21
6 Force India/Mercedes 17
7 Lotus/Mercedes 16
8 Toro Rosso/Renault 15
9 McLaren/Honda 4
10 Marussia/Ferrari 0

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 rosberg monaco futam formula-1