2015. jún 25.

Az F1 kilábal majd a gödörből, de...

írta: FormaNet
Az F1 kilábal majd a gödörből, de...

A McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh úgy véli, a Formula-1 előbb utóbb kilábal a gödörből, de félő, hogy előtte teljesen összeomlik. Whitmarsh szomorúan szemléli a királykategória jelenlegi helyzetét, miközben a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff arra figyelmeztet, ideje lenne már a jó dolgokra koncentrálni, és meglehetősen elege van az F1 lejáratásából...

f1-2015.JPG

 

A McLaren egykori csapatfőnöke, Martin Whitmars jelenleg az amerikai vitorlás versenyen, az Amerika-Kupában tevékenykedik, de rajongóként természetesen azóta is nyomon követi a száguldó cirkusz eseményeit, és úgy látja, a széria nagyon rossz irányba tart, és félő, hogy össze fog omlani, mielőtt újjáéled.

„Szeretem a Formula–1-et, és szeretem a McLarent. Huszonöt évig voltam ott, és elszomorít a jelenlegi helyzet. Amennyire csak tudom, igyekszem távol tartani magam tőle, és lehetőleg nem nyilatkozni, de szomorúvá tesz az, ami ebben a sportban most történik. Úgy hiszem, össze fog omlani és porrá fog égni, mielőtt megfordul a helyzet. Megfordul majd, de szomorú látni ezt a folyamatot, amin keresztül megy” - nyilatkozta Whitmarsh a Reutersnek, és hozzátette, hogy a múltban is voltak hullámvölgyek, a lényeg az, hogy megfelelő időben kell reagálni a negatív folyamatokra.

„Ha megnézzük, akkor ezek a dolgok ciklikusak… 30 évvel ezelőtt megvolt a sportban a dohány-korszak, ami lehetővé tette a hirtelen növekedést, és az autóipar korszaka, amikor a kilenc legnagyobb autóipari cégből heten képviseltették magukat a szériában. Aztán jött a gazdasági válság, megváltoztak a dolgok, és fel kell ismerni, hogy mit kell másként csinálni. Mindemellett kicsit igazságosabbnak kellene lenni az újraelosztásnál, amin mai napig folyamatosan megy a vita, és ami miatt a sport saját magát hozta nehéz helyzetbe”- zárta gondolatát az egykori csapatfőnök.

Tény, hogy az utóbbi időkben a megszokottnál is több negatív töltetű vélemény és kritika éri a királykategóriát, de akadnak olyanok is, akik ez másként látják. A Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolff-nak például már igencsak elege van ezekből a hangokból, sőt arra figyelmeztet, hogy ha F1-es berkeken belül valamint a médiában is csak a rossz dolgokat látják meg, akkor a széria egy negatív spirálban találhatja magát. A szakember úgy véli, kötelességük jó dolgokról is beszélni, mert az F1 igenis egy látványos sport.

„A Formula-1 a vitákról is szól, a pályán és azon kívül is. Ha félreteszem a Mercedesnél betöltött szerepemet, akkor is azt mondom, hogy szerintem ez egy remek látványosság. Talán nem a legjobb dolog, hogy egy csapat nyer rendszeresen, vagy eléggé kiszámíthatóan, de láttunk már ilyet a múltban is. A mi feladatunk szerintem az, hogy ne járassuk le a Formula-1-et. Mi is – és a média is – a Formula-1 nagykövetei vagyunk, és ha folyamatosan rossz dolgokról beszélünk, akkor egyfajta negatív spirálba kerülünk, ami nem hinném, hogy jót tesz az F1-nek."

„Olvastam pár cikket az elmúlt napokban, például hülye összehasonlításokat a Forma-E-vel és ilyesmiket. Ezek felesleges dolgok, de a mi feladatunk, hogy jó dolgokról is beszéljünk. Persze ez csak az én személyes véleményem” – fakadt ki a minap Toto Wolff.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 martin whitmarsh formula-1 toto wolff