2015. sze 05.

F1 Hamiltoné a pole, Räikkönen idén először első sorból rajtolhat

írta: FormaNet
F1 Hamiltoné a pole, Räikkönen idén először első sorból rajtolhat

Lewis Hamilton rajtelsősége egy pillanatig sem volt kérdés az Olasz Nagydíj időmérőjén, a Ferrarik azonban hazai pályán szárnyra kaptak, és az olaszok mindkét versenyzője megelőzte Nico Rosberget. Házon belül kivételesen Kimi Räikkönennek sikerült jobban az utolsó gyorsköre, így a finn idén először az első sorból vághat neki a vasárnapi futamnak.

monza_hamilotn.JPG

 

A három szabadedzésen mindannyiszor Lewis Hamilton volt a mezőny legjobbja, csapattársa Nico Rosberg szombat délelőtt ugyan kikapott Sebastian Vetteltől, de a vizes – majd folyamatosan száradó - pályán nem volt teljes az egyórás program. Mindemellett Rosberg panaszkodott az új fejlesztésű motorjára, így ő a Spában használt erőforrással folytatta a hétvégét, végül a folytatás sem alakult tökéletesen számára.

Három csapat (McLaren, Red Bull, Toro Rosso) úgy vágott neki a kvalifikációnak, hogy a rajtrácson hátrasorolás vár pilótáira. Motorcsere miatt Daniel Ricciardo 25, Danyiil Kvjat 15, Carlos Sainz 20, Fernando Alonso és Max Verstappen 10-10, Jenson Button pedig 5 rajthelyes büntetést kapott. Tulajdonképpen egyikőjük sem erőltette túl az időmérőt, és - ahogy az várható volt - közülük senki nem is jutott be a top10-be, azaz a büntetések miatt megkavarodott sorrend a mezőny második felét fogja érinteni. 

A Q1-ben nagy meglepetés nem történt. Hamilton 1:24.251-es idővel kibérelte az első helyet csapattársa illetve Kimi Räikkönen előtt. A Toro Rosso balszerencse sorozata folytatódott – Verstappen csak az utolsó percekben tudta megkezdeni gyorskörét, de nem jutott a végére, mert az egyik kanyarban elhagyta a motorborítást az autóról. A tehetséges újonc mért idő nélkül maradt a legutolsó helyen. Kiesők sorrendje: Button, Alonso, Stevens, Merhi, Verstappen.

A középső etapban már mindenki az opciós gumikon hajtott ki, és Hamilton rögtön egy 1:23-as körrel indított. Rosberg első nekifutásra bő hét tizeddel kikapott, mögéjük pedig a két Williams és a két Force India sorolt be, Massa, Bottas, Hülkenberg és Pérez sorrendben.

Ezt a sormintát a Ferrari bontotta meg, nem is akárhogy. Előbb Vettel ugrott fel Rosberg elé, majd Räikkönen is beelőzte a két németet, és bő háromtizedes hátrányban felsorakozott Hamilton 1:23.383-as ideje mögé. A hajrában Vettel ezt a hátrány két tizedre faragta, és javítottak a Williamsek valamint Rosberg is, de a top6-ban csak annyiban változott a sorrend, hogy a két Ferrari helyet cserélt.

A top10 utolsó két kiadó helyéért a Lotusok és a Sauberek harcoltak, végül Romain Grosjean és Marcus Ericsson jutott tovább, a két Force India közé beékelődve a 8. és 9. helyen. Kiesők sorrendje: Maldonado, Nasr, Sainz, Kvjat, Ricciardo. Ez utóbbi a Q2-ben már nem futott mért kört.

A kvalifikáció utolsó 12 percét Hülkenberg kezdte meg 1:25-ös idővel, majd gyorsköre után autója megállt a boxutca bejáratánál. A német idejét persze pillanatokon belül túlszárnyalták, és az első öt már 1:23-as köridőket repesztett. Közülük nem nagy meglepetésre Hamilton volt az első 1:23.397-tel,  Rosberg elé viszont ismét befurakodott a két Ferrari, sőt Massa Williamse is.

Vettelt és Räikkönent mindössze pár ezred választotta el egymástól a 2. és 3. helyen, Hamiltontól viszont három tizedmásodpercet kaptak. Rosberg mögé Bottas, Hülkenberg és Grosjean sorakozott fel, míg Pérez és Ericsson csak egy-egy gyorskörre hajtott ki a kvalifikáció végén.

A hajárban tulajdonképpen csak az volt a kérdés, hogy Hamilton mögött mi lesz a sorrend. Végül mindkét Ferrari javított, nem mellesleg Räikkönen legyőzte csapattársát, így hosszú idő után az első sorból várhatja a rajtot. Rosbergnek egyet pozíciót sikerült fognia, de ez is csak egy negyedik helyre volt elég. A harmadik sort a két Williams bérelheti ki, a top10 utolsó négy helyén pedig Pérez, Grosjean, Hülkenberg és Ericsson sorrend alakult ki.

idomero_monza.JPG

Az Olasz Nagydíj rajtrácsa:

Versenyző             Csapat                         Köridő/ Hátrány 
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.397
2 Kimi Räikkönen Ferrari +0.234
3 Sebastian Vettel Ferrari +0.288
4 Nico Rosberg Mercedes +0.306
5 Felipe Massa Williams/Mercedes +0.543
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes +0.730
7 Sergio Pérez Force India/Mercedes +1.229
8 Romain Grosjean Lotus/Mercedes +1.657
9 Nico Hülkenberg Force India/Mercedes +1.920
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari +2.817
11 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes
12 Felipe Nasr Sauber/Ferrari
13 Will Stevens Marussia/Ferrari
14 Roberto Merhi Marussia/Ferrari
15 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault
16 Danyiil Kvjat Red Bull/Renault
17 Jenson Button McLaren/Honda
18 Fernando Alonso McLaren/Honda
19 Max Verstappen Toro Rosso/Renault
20 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes ferrari f1 forma-1 hamilton időmérő monza formula-1 olasz nagydíj