2015. sze 23.

F1 Villámhírek az elmúlt 24 órából

írta: FormaNet
F1 Villámhírek az elmúlt 24 órából

A Red Bull kész elhagyni a szériát a szezon végén - Ecclestone szerint a Ferrari megijedt - Hamilton kissé aggódik - Lauda a Ferrari német bajnokát méltatta - Mansell szerint a maranellóiak feltámadása csodálatos az F1 számára - A Mercedes felkészült a csapatutasításra - Elindult a Haas F1 Team hivatalos honlapja

red_bull.JPG

 

A Red Bull és a Toro Rosso év végén kivonulhat a szériából

Egy ideje már tudni lehet, hogy a Red Bull és a Renault útjai a szezon végén szétválnak.  Miután a Mercedes úgy döntött, nem kíván a Renault helyére lépni, és nem szállít motorokat a Red Bull Racingnek, jelenleg úgy tűnik, hogy jövőre a Ferrari erőforrásait használják az energiaitalosok autói. Nemrégiben még pozitív előrelépésekről szólt a hír a tárgyalások kapcsán, most azonban egy egyértelmű üzenetet kaptak az illetékesek. Red Bull tulajdonában lévő Speedweek ugyanis kedden egy olyan forgatókönyvet osztott meg olvasóival, amiből egyértelműen kiolvasható, hogy ha a csapat nem kapja meg ugyanazokat a teljesítményű Ferrari motorokat, melyek Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen autóiban dübörögnek, úgy az idei szezon után a Toro Rossóval együtt elhagyja a szériát. A Red Bull nem kér azokból az „ügyfélmotorokból”, amik 30 vagy 40 lóerővel gyengébb teljesítményt nyújtanak, és a gyártó által könnyen manipulálhatóak.

A Red Bull saját honlapja által írottakat később Helmut Marko is megerősítette: „Versenyképes motorok nélkül a Red Bull Racingnek nincs jövője a Formula-1-ben. Ebben az esetben Abu Dzabi után lehúzzuk a rolót. Ez Mateschitz véleménye.”

Bernie Ecclestone szerint a Ferrari talán megijedt a Red Bulltól

A fenti „fenyegetőzésnek” talán az lehet az alapja Bernie Ecclestone szerint, hogy a Ferrari nem akar saját magának egy túl erős riválist a Red Bull személyében azzal, hogy erőforrást biztosít számukra. A döntés az elnök, Sergio Marchionne kezében van, aki Ecclestone szerint az energiaitalosok szingapúri formáját látva most kicsit aggódik, hogy saját csapatának tehet keresztbe azzal, ha egy versenyképes motorral látja el az ellenfelet. A döntés szempontjából valóban nem jött jókor a múlt hétvégi verseny, ugyanakkor a Formula-1 nagy ura hozzátette, nem érdemes a szingapúri eredményekre hagyatkozni, hiszen ott nem a motorok teljesítménye volt a mérvadó.

hamilton_1.JPGHamilton kissé aggódik a szingapúri forma miatt

Az F1-es közönsége kíváncsian várja, hogy a Mercedes a szuzukai versenyhétvégén visszatér-e az élre, vagy netán felcsillan a remény egy izgalmas bajnoki hajrára. Lewis Hamilton ugyan 41 pontos előnyben vezeti a pontversenyt, ettől függetlenül elárulta, hogy jelenleg nem túl magabiztos a folytatással kapcsolatban, ugyanis mérnökei továbbra sem tudtak érdemi információt adni a problémák okáról. Ezzel együtt azt is hozzátette, hogy sajt részéről nem érez nagy csalódást, mert mindent kihozott a lehetőségeiből Szingapúrban, és bár idén először nem szerzett pontot, de közvetlen riválisa, Nico Rosberg is csak a negyedik helyen ért célba. „Sokkal rosszabbul is járhattam volna, úgyhogy a pohár számomra félig tele van”- fogalmazott a brit bajnok, aki azért természetesen azt reméli, hogy Szuzukában visszatér minden az eddigi kerékvágásba.

Lauda Vettelt méltatta

Nem csak Hamilton, de Niki Lauda is aggódik kicsit a Mercedes hanyatlása miatt, leginkább azért, mert – ahogy fogalmazott – mindeközben egy olyan erős Ferrarit látott, melyre hosszú évek óta nem volt példa. A osztrákot teljesen lenyűgözte Sebastian Vettel menetelése, aki véleménye szerint olyan mesterien versenyzett, ahogy csak az igazi bajnok tudnak, majd hozzátette: „Sebastianban megvan az a két tulajdonság, ami csak nagyon kevés versenyzőben: van esze, és tempója.”

Mansell: A Ferrari feltámadása csodálatos az F1 számára

Nem csak Lauda, de az 1992-es év világbajnoka, Nigel Mansell is úgy véli, Vettel és a Ferrari fantasztikus munkát végzett a legutóbbi versenyhétvégén, és ha ez folytatódik, úgy a bajnoki meccs még nincs lejátszva.

„Manapság 25 pont jár a győzelemért, ami rengeteg. Még ha a mostani autók hihetetlenül megbízhatók is, akkor is elég 1-2 hiba, kiesés, ha közben a másik nyer, máris utolért. Szóval nincs még lejátszva ez a bajnokság. Amennyiben a Ferrari ennyire versenyképes marad, az számunkra és az F1 számára is csodálatos lesz.”

A Mercedes felkészült a csapatutasításra

A Mercedes azért nem fogja könnyen adni az eddigi összeszedett előnyét. Toto Wolff ugyan még nem tudja biztosan, hogy a gyengélkedés egyszeri alkalom volt-e, de nem is titkolta, ha előnyük a későbbiekben is csökken, úgy megfontolják a csapatutasítás lehetőségét. 

"Ha előnyünk tovább csökken, akkor elgondolkozunk a csapatutasítás lehetőségén. Egyelőre még nem tudjuk, hogy a szingapúri eset egyszeri volt-e, és ezek után újra az élen leszünk, de a szuzukai pálya elvileg fekszik nekünk, szóval ezen a hétvégén már okosabbak leszünk."

Elindult a Haas F1 Team hivatalos oldala

A 2016-os szezon új belépője, Gene Haas csapata elindította hivatalos weboldalát

 konyvajanlo.jpg

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 red bull formula-1 f1-hírek