2015. okt 24.

F1 Az FIA felkészült a menetrend változásra, a Lotus megnevezte Maldonado csapattársát - Villámhírek

írta: FormaNet
F1 Az FIA felkészült a menetrend változásra, a Lotus megnevezte Maldonado csapattársát - Villámhírek

Az ítéletidő átírhatja a versenyhétvége programját - A Lotus bejelentette Maldonado jövő évi csapattársát - Még nincs mondanivalója a Red Bullnak - Hamilton már Senna és Lauda magasságokban

austin_pentek.JPG

 

Az eső és a vihar átírhatja az Amerikai Nagydíj programját

Pénteken az első szabadedzés ugyan vizes pályán- de még viszonylag barátságos időben zajlott, ám a folytatást viharos időjárási körülmények akadályozták meg. A második edzést előbb halasztották a villámok veszélye miatt, majd később törölték, mert a mentőhelikoptereknek esélyük sem volt felszállni. A meteorológusok szombatra is viharos körülményeket és még több csapadékot jósolnak, így az FIA felkészült a program módosítására. Jelenleg délutánra ígérnek nagyobb esőzést, így elképzelhető, hogy a harmadik szabadedzés után tartanak egy ebédszünetet, majd (egy órával korábban) kezdődik a kvalifikáció. Ha a körülmények úgy hozzák, akár vasárnap reggel is megtarthatják az időmérőt, és ha netán a versenyig egyáltalán nem tudnak már pályára hajtani a pilóták, arra az esetre is van forgatókönyv.  A szabályok szerint a versenyirányítás több lehetőség közül is választhat a rajtsorrendet illetően. Ebben az esetben a vasárnapi rajtrácsról dönthet a bajnoki pontverseny jelenlegi állása, vagy az első szabadedzésen kialakult sorrend, de akár rajtszám szerint is kioszthatják a rajtpozíciókat.

A Lotus bejelentette Maldonado jövő évi csapattársát

Bár ítéletidő miatt pénteken törölték a második szabadedzést, de a Lotus gondoskodott egy kis programról, ugyanis magyar idő szerint az éjszakai órákban hivatalosan is megerősítette, hogy a jelenlegi tesztpilóta, Jolyon Palmer lesz Pastor Maldonado csapattársa 2016-ban. A 24 esztendős brit pilóta Romain Grosjean váltja, aki a Haas F1 Team csapatát erősíti a következő szezonban. Az ex F1-es versenyző, Johnatan Palmer fia tavaly bajnok lett a GP2-ben, idén pedig többször is lehetőséget kapott Grosjean autójában a pénteki szabadedzéseken, és munkájával meggyőzte az enstone-i gárdát, hogy helye van a nagyok között.

„Idén láthattuk, hogy Jolyon milyen kemény munkát végzett tesztpilótaként, ráadásul nagyon népszerű a csapat körében. Nagy jövő áll előtte versenyzőként. Jolyon intelligens, és marketing szempontból is remek választás a csapat számára. Megérdemli ezt a lehetőséget, és izgatottan várjuk, mire lesz képes jövőre” – nyilatkozta a csapatfőnök, Gerard Lopez.

Még nincs megállapodás a Red Bull és a Honda ügyében

Nemrégiben ugyan a Honda egyértelművé tette, hogy jövőre is csak egy partnernek, a McLarennek fog erőforrást szállítani, és további partnerség maximum 2017-től jöhet szóba, pénteken mégis az a hír terjedt el az austini paddockban, hogy a Red Bull jövőre Honda motorokra vált. Eddig ez volt a legvalószínűtlenebb opció a nehéz helyzetbe kerülő Vörös Bikák számára, hiszen sosem titkolták, versenyképes erőforrásokat akarnak a jövőben. Christian Horner csapatfőnök a hírrel kapcsolatban egyelőre mindenkit türelemre int.

„Rengeteg spekuláció és találgatás van arról, hogy jelenleg hol tartunk motor kérdésben. Már mindegyik motorgyártóval hírbe hoztak minket, szóval azt mondanám, huszonöt százalék esély van a Hondára. Olyan sok találgatás és vélemény elhangzik, de nekünk csak akkor lesz mondanivalónk, ha már van végleges megoldás. Jelenleg ezen dolgozunk. Ha lesz mondanivalónk, akkor egészen biztosan bejelentjük”- mondta a Sky Sportsnak Horner, illetve a pénteki sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a Renault-val sem szakadtak meg a tárgyalások, de elég nehéz dolguk van úgy, hogy egyelőre nem tudni, mik a pontos tervei a francia gyártónak jövőre.

Hamilton már Senna és Lauda magasságokban van

Fernando Alonso egykori mclarenes csapattársát, a harmadik vb címe felé száguldó Lewis Hamiltont dicséri. A brit 2007-ben ugyan újoncként igencsak megnehezítette a spanyol klasszis dolgát, és ennek nem is lett jó vége, ám azóta sok év eltelt… Alonso szerint Hamiltont mára a Formula-1 legnagyobbjai között kell említeni, és úgy véli, akár hatszoros világbajnok is válhat egykori kollégájából.

"Úgy vélem, már most a legnagyobbak között van, hiszen három bajnoki címe van Nikinek (Lauda) és Ayrtonnak (Senna) is, szóval Lewist sem kezelhetjük másként. Szerintem ő a sportág egyik legjobbja, és biztosan lesznek még sikerei. Voltak neki is rosszabb időszakai, de az egyik jó tulajdonsága, hogy akkor is tudott futamokat nyerni, amikor nem az övé volt a legjobb autó. Ha bajnok nem is lett, de futamokat nyert és küzdött címért. Azért ezt nem mindenki tudja megcsinálni. Azt nehéz megjósolni, hány címet nyerhet még, mert ez az autón is múlik. Ha a következő években továbbra sem bír senki a Mercedesszel, úgy akár hat világbajnoki címet is összehozhat. Egy versenyző értékelés persze sokkal összetettebb, mint a vb címeinek száma."

konyvajanlo.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 austin amerikai nagydíj formula-1 f1-hírek