2015. nov 15.

F1 Rosberg simán nyert Interlagosban

írta: FormaNet
F1 Rosberg simán nyert Interlagosban

A Brazil Nagydíj ezúttal nem hozott körömrágós izgalmakat – Nico Rosberg a pole-ból rajtolva idei ötödik futamgyőzelmét szerezte meg, csapattársa, Lewis Hamilton előtt. Hamilton egyszer sem került komoly támadási pozícióba, így minimum még egy évet várnia kell első interlagosi diadalára. A Ferrarik nem tudtak beleszólni a Mercedesek küzdelmébe, egy csendes futam után Sebastian Vettel állhatott fel a dobogó legalsó fokára. 

rosberg_5.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

A szezon utolsó előtti futama felhős időben, nagyjából 30 fokos melegben kezdődött, és bár az időjósok láttak némi esélyt a csapadékra, de az eső végül nem zavarta meg a Brazil Nagydíjat. A pilóták a futam előtti szokásos versenyzői parádén a pénteki párizsi merénylet áldozatai előtt tisztelegtek (az őket szállító kamiont a francia nemzeti zászlóval és egy gyászszalag díszítették), majd a rajtrácson is tartottak egy perces gyászszünetet.

parizs.JPG

A Toro Rossónak nehézkesen indult a versenye, ugyanis a 10. rajtkockát megszerző Carlos Sainz autója lerobbant a boxutca kijáratánál, így a spanyol már nem sorakozhatott fel a rajtácsra, de a végül meg tudta kezdeni futamát a boxutcából. Sokáig azonban nem jutott, mert már az első körben megállt alatta az autó.

Az élen mindkét Mercedes jól rajtolt, és bár Lewis Hamilton próbálta támadni pole-ból induló csapattársát, de Nico Rosberg nem hagyta magát. A két Ferrari megőrizte harmadik-negyedik helyét, míg Valtteri Bottas a hetedik helyről két pozíciót fogott, és Kimi Räikkönen mögé zárkózott fel ötödiknek. Az első körök után a pontszerző további sorrendje Danyiil Kvjat, Nico Hülkenberg, Felipe Massa, Sergio Pérez és Max Verstappen volt.

Az élmezőnyben egy darabig nem volt esély izgalmakra, ám a 19. körre – Rosberg kisebb hibája után – Hamilton megérkezett csapattársa nyakára. Ekkora a mezőny már letudta első kerékcseréjét, és a pontszerzők sorrendje szinte semmit nem változott. Pastor Maldonado ugyan egy ideig a hetedik helyen autózott, de ő a keményebb keverékeken rajtolt, így később kellett kiállnia. A venezuelai a 26. körben cserélte le abroncsait, ami után megmaradt az első körök után kialakult sorrend a top10-ben.

A Ferrariknak esélyük sem volt beleszólni a Mercedesek játékába – a 25 körre Vettel már bő hat másodperccel szakadt el, Räikkönen pedig közel 10 másodperccel volt Hamiltonék mögött. Néhány kör után a háromszoros brit bajnok is kénytelen volt feladni Rosberg üldözését, és csapatrádión panaszkodott is, hogy ezen a pályán lehetetlen követni egy másik autót. Mérnöke később azt mondta neki, hogy az egyetlen esélye az, ha második etapját megnyújtja, de végül nem tudtak sokmindent kezdeni a hasonló stratégiákkal. 

Némi izgalmat a középmezőnyben láthatott a közönség. Például Verstapentől, aki a 32. körben indított sikeres támadást Pérez ellen, aki annyira lendületet veszített, hogy a mögöttük érkező Grosjean is elment a force indiás mellett, aki így visszacsúszott a 11. helyre.

Rosberg a 33. kör végén állt ki másodjára, közben Hamiltonnak meg kellett nyomnia körét, de a következő körben ő is a boxba hajtott, és a sorrend nem változott kettőjük között. A harmadik kiállásig továbbra is az utolsó pontszerző helyeken volt egy-két akció, Hamilton viszont ezt követően sem tudott komoly támadási pozícióba kerülni. Már csak azért sem, mert a lekörözések miatt forgalomba kerültek, és Rosbergnek jött ki jobban a lépés. 10 körrel a leintés előtt két másodperc volt a hátránya, és innentől kezdve már Rosberg szép lassan megnyugodhatott.

A Ferrarik végig csendes versenyt futottak, és annak ellenére, hogy Vettel három-, Räikkönen két kiállással taktikázott, a német maradt a harmadik helyen. Mögöttük Bottas, Hülkenberg és Kvjat szintén magára maradt a 71 kör alatt, illetve Massa sem tudott előrébb keveredni hazai versenyén. Grosjean a kilencedik helyig zárkózott fel, mögötte a két kiállással taktikázó Maldonado autózott a hajrában, de Verstappen felzárkózott rá, és a 68. körben meg is előzte. Maldonado egyébként is a Toro Rosso mögé került volna, ugyanis előzőleg összekoccant a sauberes Marcus Ericssonnal, amiért a leintés után egy öt másodperces időbüntetést kap.

Rosberg idei ötödik futamgyőzelmével bebiztosította második helyét a bajnoki pontversenyben.

A nyolcadik helyen célba érő Massának egész hétvégén nem állt össze megfelelően az autó, ráadásul később a brazil diszkvalifikálták, mert a csapat a jobb hátsó abroncsot a rajt előtt túlmelegítette. Ezzel Grosjean örökölte meg a nyolcadik helyet Verstappen mögött pedig még Maldonado szerzett pontot. A Williams fellebbezett, és a vezető versenymérnök, Rob Smedley elmondta, hogy az ő mérésük szerint a megengedett 110 fokot nem érték el. A szakember elmesélte, hogy két mérőeszközzel szokták ellenőrizni, az egyik egy Pirelli által hitelesített eszköz, ami a gumimelegítő paplanban van, és ami 104 fokot mutatott amikor levették. A másik műszer az autóban van, és a szerint 107 fokos volt a kocsi jobb hátsó abroncsának hőmérséklete. 

konyvajanlo.jpg

A Brazil Nagydíj végeredménye:

         Versenyző              Csapat                          Idő/Hátrány       
1 Nico Rosberg Mercedes 1h31m09.090s
2 Lewis Hamilton Mercedes 7.700s
3 Sebastian Vettel Ferrari 14.200s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 47.500s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 kör
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 kör
7 Danyiil Kvjat Red Bull/Renault 1 kör
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 kör
10 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 kör
11 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1 kör
12 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 kör
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
15 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
16 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 kör
17 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 kör
18 Will Stevens Marussia/Ferrari 4 kör
19 Alexander Rossi Marussia/Ferrari 4 kör
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Kiesett 

 

Világbajnoki pontverseny állása az utolsó előtti nagydíj után

         Versenyző               Pont 
1 Lewis Hamilton 363
2 Nico Rosberg 297
3 Sebastian Vettel 266
4 Valtteri Bottas 136
5 Kimi Raikkonen 135
6 Felipe Massa 117
7 Danyiil Kvjat 94
8 Daniel Ricciardo 84
9 Sergio Perez 68
10 Nico Hulkenberg 52
11 Max Verstappen 49
12 Romain Grosjean 49
13 Felipe Nasr 27
14 Pastor Maldonado 27
15 Carlos Sainz 18
16 Jenson Button 16
17 Fernando Alonso 11
18 Marcus Ericsson 9
19 Roberto Merhi 0
20 Alexander Rossi 0
21 Will Stevens

0

         Csapat  Pont 
1 Mercedes 660
2 Ferrari 401
3 Williams/Mercedes 253
4 Red Bull/Renault 178
5 Force India/Mercedes 120
6 Lotus/Mercedes 76
7 Toro Rosso/Renault 67
8 Sauber/Ferrari 36
9 McLaren/Honda 27
10 Marussia/Ferrari 0

 

Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 rosberg brazil nagydíj interlagos formula-1