2016. ápr 03.

F1 Rosberg nyert, Räikkönen beférkőzött a Mercedesek közé

írta: FormaNet
F1 Rosberg nyert, Räikkönen beférkőzött a Mercedesek közé

Nico Rosberg egy jó rajttal és egy magabiztos versenyzéssel újabb futamgyőzelmet ünnepelhet, miután a ferrarisok közül csak egy ellenfele maradt pályán, csapattársa pedig már a rajtnál elszalasztotta győzelmi esélyét. Rosberg mögött Kimi Räikkönent és Lewis Hamiltont intette le a kockás zászló. Romain Grosjean remek versenyzéssel ötödik helyre hozta be a Haas autóját, a Fernando Alonsót helyettesítő Stoffel Vandoorne pedig első F1-es nagydíján pontot szerzett.

 rosberg_bahrain.JPG

Szombaton az időmérő hajrájában Lewis Hamilton elhappolta a rajtelsőséget csapattársától, Nico Rosbergtől, aki így a második helyről rajtolhatott a szezon második nagydíján. A Mercedesek után a két Ferrari, majd Daniel Ricciardo és a Williamsek következtek. A nyolcadik rajthely Nico Hülkenbergé lett, mögötte pedig még a Haas francia versenyzője, Romain Grosjean és a toro rossós Max Verstappen fért be a top10-be. A Fernando Alonsót helyettesítő, élete első F1-es futamára készülő Stoffel Vandoorne szombaton az időmérőn legyőzte Jenson Buttont, és a 12. helyről indult. A 24 esztendős újonc célja az volt, hogy egy problémamentes versenyt fusson, és elérjen a kockás zászlóig. Ezt végül sikeresen teljesítette is, ám nem volt mindenkinek ilyen problémamentes délutánja. 

Még el sem kezdődött a futam, a Ferrarinál máris foghatták a fejüket, ugyanis a felvezetőkörön Vettel autója füstölögni kezdett, és félre kellett állnia. Jollyon Palmer Renault-ja is behajtott a boxba, így máris két "hiányzóval"  indult el a verseny, ami a rajtnál is további drámákat hozott.

Rosberg jól kapta el a rajtot, Hamilton és Räikkönen már kevésbé. A címvédő ugyan csapattársára tapadt, de az egyes kanyarban a Ricciardót és Räikkönent lerajtoló Bottas hátulról meglökte. A koccanás után Hamilton hetedik helyig csúszott vissza. Massa viszont jól jött ki a kavalkádból, és Rosberg mögé ugrott fel, majd Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Grosjean és Hamilton következett a sorban. Az incidensért később Bottas áthajtásos büntetést kapott.

Hátrébb Carlos Sainz és Sergio Pérez is ütközött, mindkettőjüknek boxba kellett hajtani kerékcserére illetve első szárny cserére.

A nyolcadik körben Button versenyének is vége lett műszaki hiba miatt, közben Rosberg magabiztosan vezetett, a rajnál visszacsúszó bajnokok, Hamilton és Räikkönen megkezdték a felzárkózást, és hamarosan már a két Williams előtt autóztak.

Az élmezőny a 12-14 körben tudta le első kerékcseréjét. Räikkönennek ez után meg kellett küzdenie Massával és Ricciardóval, de néhány kör múlva már második volt, és követte példáját Hamilton is. Rosberg előnye nagyjából tíz másodperc volt ekkor a Ferrai előtt.

Grosjean a szuperlágyakon Massát megelőzve a top5-be érkezett, kicsit később kemény csatát vívott Ricciardo Red Bulljával, és negyedik helyre lépett fel, igaz a dobogósok ekkor már jócskán elhúztak a mezőnytől. Hátrébb is eseménydús volt a verseny, többek között Danyiil Kvjat pontszerző helyig küzdötte fel magát.

Az élmenők a 30. kör környékén tudták le második kiállásukat, ami után megmaradt a Rosbeg, Räikkönen, Hamilton sorrend. Mind a hárman szuperlágy Pirelliket kaptak. Grosjean visszacsúszott Ricciardo mögé az ötödik helyre, a pontszerzők további sorrendje Verstappen, Kvjat, Bottas, Vandoorne és Massa volt.

A futam ötödik kiesője (Gutiérrez, Button, Vettel és Palmer után) Sainz lett, aki behajtott Toro Rossójával a garázsba.

A piros jelzésű abroncsokat néhány kör után leváltotta előbb Räikkönen, majd a Mercedesek is, mindannyian lágy keverékeket kaptak, és a sorrend sem változott. Mögöttük Ricciardo, Massa és Grosjean triója sorakozott fel, de ez utóbbi két pilóta hamarosan helyet cserélt egy sikeres támadást követően.

A hajrára nagyjából öt másodperc volt Rosberg és Räikkönen mögött, és bár a Ferrari biztatta finn bajnokát, végül nem sikerült utolérnie a Mercedest. Rosberg Melbourne után újra a dobogó csúcsán ünnepelhetett, és ezzel 16. F1-es diadalát jegyezte fel. Ricciardo és Grosjean maradt a negyedik-ötödik, mögöttük Verstappen ért célba, majd Kcjat következett, aki a hajrában nagy csatákat vívott a Williamsekkel. Massának és Bottasnak a remek kezdés után végül egy nyolcadik és kilencedik helye jutott, utolsó pontszerző helyen pedig az Alonsót helyettesítő újonc ért célba.

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 

         Versenyző              Csapat                         Idő/Hátrány 
1 Nico Rosberg Mercedes 1h33m34.696s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 10.282s
3 Lewis Hamilton Mercedes 23h26m25.s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 23h26m25.s
5 Romain Grosjean Haas/Ferrari 23h26m25.s
6 Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari 23h26m25.s
7 Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer 1 kör
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 kör
10 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1 kör
11 Kevin Magnussen Renault 1 kör
12 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
13 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1 kör
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
15 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 kör
16 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
17 Rio Haryanto Manor/Mercedes 1 kör
- Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari kiesett
- Esteban Gutierrez Haas/Ferrari kiesett
- Jenson Button McLaren/Honda kiesett
- Sebastian Vettel Ferrari Nem indult
- Jolyon Palmer Renault Nem indult

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 rosberg bahrein bahreini nagydíj formula-1